Materiał promocyjny

Sałatka z figami kontra zupa dyniowa

Anna Starmach i wariacje na temat ulubionego mięsa Polaków, czyli kurczaka w kuchni Dzień Dobry TVN. Jurorka "MasterChefa" poleca dziś trzy dania z kurczakiem: sałatkę z kurczakiem i figami, zupę dyniową z kurczakiem i pałki kurczaka w sosie grzybowym. Zobaczcie, jak przygowoać zupę dyniową, by nie była mdła?

Sałatka z kurczakiem i figami

Składniki:

2 piersi kurczaka

6 fig

2 gruszki

ocet balsamiczny

200g rukoli

garść orzechów włoskich

sól, pieprz

świeża mięta

Przygotowanie:

Piersi kurczaka pokrój w plastry, obsyp solą i pieprzem włóż do miseczki i zalej octem balsamicznej. Odstaw do lodówki na min 30 minut. Figi pokrój w ćwiartki, orzechy upraż na patelni, gruszki pokrój w kostkę. Kurczaka smaż na patelni grillowe, ostudź, wymieszaj w misce z owocami, orzechami, rukolą, polej odrobiną oliwy, smacznego!

Zupa dyniowa z kurczakiem

Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 pędy trawy cytrynowej

1 małą papryczka chili

5 cm świeżego imbiru

600g obranej dyni

2 puszki mleka kokosowego

świeża kolendra

ostra papryka

słodka papryka

sól, pieprz

2 cebule szalotki

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w 2 cm kostkę. Imbir obierz i drobno pokrój, tak samo „potraktuj” chili i trawę cytrynową. Kurczak włóż do miski, dodaj imbir, trawę cytrynową, chili pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj, odstaw do lodówki na min 1 godzinę. Dynię pokrój w kostkę, czosnek i cebulę obierz i drobno pokrój, przysmaż je na oliwie z oliwek, po chwili dodaj dynię, po 5 minutach wlej mleko kokosowe, gotuj na małym ogniu. Na patelni przysmaż kurczaka. Dynię i mleko kokosowe zmiksuj na gładką zupę, dodaj do niej kurczaka gotuj jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku, podawaj z kolendrą!

Pałki kurczaka w sosie grzybowym

Składniki:

8 pałek z kurczaka

600ml bulionu drobiowego

150ml białego wina

1 cebula

200ml śmietanki 30%

300g borowików

świeży tymianek

masło

mąką

natka pietruszki

Przygotowanie:

Pałki z kurczaka oprósz mąką i przysmaż na głębokiej patelni z rozgrzanym masłem, gdy się zarumienią dodaj na patelnię wino, a gdy odparuje wlej bulion, dodaj tymianek, sól, pieprz, duś przez około 30 minut. Grzyby oczyść i pokrój, pokrój też cebulę. Przysmaż ją na maśle, dodaj grzyby, smaż przez kilka minut, dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu. Gdy pałki z kurczaka będą miękkie, wyjmij je z bulionu, bulion odparuj i dodaj do sosu grzybowego, dopraw go do smaku. Kurczaka podawaj z sosem i natką pietruszki. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości