Sałatka z kurczakiem i figami
Składniki:
2 piersi kurczaka
6 fig
2 gruszki
ocet balsamiczny
200g rukoli
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
świeża mięta
Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokrój w plastry, obsyp solą i pieprzem włóż do miseczki i zalej octem balsamicznej. Odstaw do lodówki na min 30 minut. Figi pokrój w ćwiartki, orzechy upraż na patelni, gruszki pokrój w kostkę. Kurczaka smaż na patelni grillowe, ostudź, wymieszaj w misce z owocami, orzechami, rukolą, polej odrobiną oliwy, smacznego!
Zupa dyniowa z kurczakiem
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 pędy trawy cytrynowej
1 małą papryczka chili
5 cm świeżego imbiru
600g obranej dyni
2 puszki mleka kokosowego
świeża kolendra
ostra papryka
słodka papryka
sól, pieprz
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w 2 cm kostkę. Imbir obierz i drobno pokrój, tak samo „potraktuj” chili i trawę cytrynową. Kurczak włóż do miski, dodaj imbir, trawę cytrynową, chili pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj, odstaw do lodówki na min 1 godzinę. Dynię pokrój w kostkę, czosnek i cebulę obierz i drobno pokrój, przysmaż je na oliwie z oliwek, po chwili dodaj dynię, po 5 minutach wlej mleko kokosowe, gotuj na małym ogniu. Na patelni przysmaż kurczaka. Dynię i mleko kokosowe zmiksuj na gładką zupę, dodaj do niej kurczaka gotuj jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku, podawaj z kolendrą!
Pałki kurczaka w sosie grzybowym
Składniki:
8 pałek z kurczaka
600ml bulionu drobiowego
150ml białego wina
1 cebula
200ml śmietanki 30%
300g borowików
świeży tymianek
masło
mąką
natka pietruszki
Przygotowanie:
Pałki z kurczaka oprósz mąką i przysmaż na głębokiej patelni z rozgrzanym masłem, gdy się zarumienią dodaj na patelnię wino, a gdy odparuje wlej bulion, dodaj tymianek, sól, pieprz, duś przez około 30 minut. Grzyby oczyść i pokrój, pokrój też cebulę. Przysmaż ją na maśle, dodaj grzyby, smaż przez kilka minut, dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu. Gdy pałki z kurczaka będą miękkie, wyjmij je z bulionu, bulion odparuj i dodaj do sosu grzybowego, dopraw go do smaku. Kurczaka podawaj z sosem i natką pietruszki. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN