Kwaśna sałatka z zielonej fasolki
Składniki:
600 g zielonej fasolki
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 ugotowane na twardo jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 pomidory
pęczek pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować w gotującej się osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i schłodzić. Następnie wymieszać z musztardą i jogurtem. Obrać listki pietruszki i wymieszać z fasolką. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory i obrane i pokrojone jajka.
Przyprawić solą i pieprzem.
Wołowina z zieloną fasolką
Składniki:
500 g udźca wołowego
300 g zielonej fasolki
3 łyżki orzeszków ziemnych
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 łyżki sosu sojowego
2 marchewki
1 papryczka chilli
1 cebula
olej do smażenia
kawałek imbiru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować przez 5-6 minut w gotującej się osolonej wodzie. Mięso pokroić w paski i usmażyć na bardzo rozgrzanym oleju przez 7-8 minut. Przełożyć do miski. Przyprawić solą i pieprzem. Cebulę, papryczkę chilli i imbir drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać Pokrojoną w zapałki marchewkę. Smażyć przez kilka minut. Dodać fasolkę. Sos sojowy i posiekane orzeszki ziemne. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać wołowinę. Wymieszać wszystko razem. Ponownie przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Kurczak na zielonej sałatce
Składniki:
400 g mrożonego groszku
200 g bobu
100 ml jogurtu
100 g sera dojrzewającego
4 łyżki masła
2 filety z kurczaka
2 łyżki posiekanej mięty
2 pomidory malinowe
2 ząbki czosnku
garść liści rukoli
sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek rozgnieść i wymieszać z miętom. Filety z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, następnie natrzeć miętom z czosnkiem. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140ºC. Bób ugotować w osolonej wodzie. Następnie przelać wodą i obrać. Groszek ugotować w wodzie do miękkości, odcedzić. Dodać masło i jogurt, następnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków na purre. Dodać ugotowany bób, ser pokrojony w płatki i listki rukoli. Lekko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory malinowe pokroić w grube plastry i usmażyć z obu stron na patelnie z rozgrzaną oliwą. Zieloną sałatkę ułożyć na talerzach na wierzchu ułożyć filety z kurczaka, obok podsmażone plastry pomidorów.
Waniliowe brzoskwinie
Składniki:
450 butelka białego słodkiego wina
4 brzoskwinie
2 łyżki miodu
1 laska wanilii
kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Wymieszać wino, miód i laskę wanilii, (wydrążoną) w małym garnku. Zagotować, zmniejszyć temperaturę i włożyć do syropu brzoskwinie. Gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Co jakiś czas obracając owoce. Brzoskwinie przełożyć do miseczek. Syrop gotować na bardzo dużym ogniu aż zredukuje się o połowę. Syropem polać brzoskwinie. Można podać z kwaśną śmietaną lub lodami.
Tarty z brzoskwiniami
Składniki:
250 g gotowego ciasta francuskiego
50 g cukru
50 g masła
5-6 listków szałwii
3 brzoskwinie
kremówka do podania
Przygotowanie:
Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto lekko rozwałkować na stolnicy. Wykroić 6 krążków o średnicy większej ok 1 cm niż brzoskwinie, ułożyć na blasze i wstawić do lodówki.
Masło rozetrzeć z cukrem na kremową masę i wymieszać z posiekanymi listkami melisy. Masą maślaną lekko posmarować krążki ciasta i lekko je ponabijać widelcem. Brzoskwinie ponacinać od strony skóry w kostkę i ułożyć na środku krążków ciasta. Wierch brzoskwiń natrzeć masa maślaną. Wstawić blachę do rozgrzanego do 200ºC piekarnika. Piec około 15-20 minut. Podawać polane śmietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN