Jadalne "majteczki" i kwaśna sałatka

W kuchni Dzień Dobry TVN postanowiliśmy ocalić od zapomnienia mijające już lato. Piotr Kucharski przygotował: kwaśną sałatkę z zielonej fasolki, wołowinę z zieloną fasolką, tartę z brzoskwiniami oraz kurczak na zielonej sałatce. Smacznego!

Kwaśna sałatka z zielonej fasolki

Składniki:

600 g zielonej fasolki

2 łyżeczki musztardy francuskiej

2 ugotowane na twardo jajka

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 pomidory

pęczek pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę ugotować w gotującej się osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i schłodzić. Następnie wymieszać z musztardą i jogurtem. Obrać listki pietruszki i wymieszać z fasolką. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory i obrane i pokrojone jajka.

Przyprawić solą i pieprzem.

Wołowina z zieloną fasolką

Składniki:

500 g udźca wołowego

300 g zielonej fasolki

3 łyżki orzeszków ziemnych

2 szczypty gałki muszkatołowej

2 łyżki sosu sojowego

2 marchewki

1 papryczka chilli

1 cebula

olej do smażenia

kawałek imbiru

sól i pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę ugotować przez 5-6 minut w gotującej się osolonej wodzie. Mięso pokroić w paski i usmażyć na bardzo rozgrzanym oleju przez 7-8 minut. Przełożyć do miski. Przyprawić solą i pieprzem. Cebulę, papryczkę chilli i imbir drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać Pokrojoną w zapałki marchewkę. Smażyć przez kilka minut. Dodać fasolkę. Sos sojowy i posiekane orzeszki ziemne. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać wołowinę. Wymieszać wszystko razem. Ponownie przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Kurczak na zielonej sałatce

Składniki:

400 g mrożonego groszku

200 g bobu

100 ml jogurtu

100 g sera dojrzewającego

4 łyżki masła

2 filety z kurczaka

2 łyżki posiekanej mięty

2 pomidory malinowe

2 ząbki czosnku

garść liści rukoli

sól i pieprz

Przygotowanie:

Czosnek rozgnieść i wymieszać z miętom. Filety z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, następnie natrzeć miętom z czosnkiem. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140ºC. Bób ugotować w osolonej wodzie. Następnie przelać wodą i obrać. Groszek ugotować w wodzie do miękkości, odcedzić. Dodać masło i jogurt, następnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków na purre. Dodać ugotowany bób, ser pokrojony w płatki i listki rukoli. Lekko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory malinowe pokroić w grube plastry i usmażyć z obu stron na patelnie z rozgrzaną oliwą. Zieloną sałatkę ułożyć na talerzach na wierzchu ułożyć filety z kurczaka, obok podsmażone plastry pomidorów.

Waniliowe brzoskwinie

Składniki:

450 butelka białego słodkiego wina

4 brzoskwinie

2 łyżki miodu

1 laska wanilii

kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Wymieszać wino, miód i laskę wanilii, (wydrążoną) w małym garnku. Zagotować, zmniejszyć temperaturę i włożyć do syropu brzoskwinie. Gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Co jakiś czas obracając owoce. Brzoskwinie przełożyć do miseczek. Syrop gotować na bardzo dużym ogniu aż zredukuje się o połowę. Syropem polać brzoskwinie. Można podać z kwaśną śmietaną lub lodami.

Tarty z brzoskwiniami

Składniki:

250 g gotowego ciasta francuskiego

50 g cukru

50 g masła

5-6 listków szałwii

3 brzoskwinie

kremówka do podania

Przygotowanie:

Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto lekko rozwałkować na stolnicy. Wykroić 6 krążków o średnicy większej ok 1 cm niż brzoskwinie, ułożyć na blasze i wstawić do lodówki.

Masło rozetrzeć z cukrem na kremową masę i wymieszać z posiekanymi listkami melisy. Masą maślaną lekko posmarować krążki ciasta i lekko je ponabijać widelcem. Brzoskwinie ponacinać od strony skóry w kostkę i ułożyć na środku krążków ciasta. Wierch brzoskwiń natrzeć masa maślaną. Wstawić blachę do rozgrzanego do 200ºC piekarnika. Piec około 15-20 minut. Podawać polane śmietaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!