Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Ciasto czekoladowe ze śliwkami i delikatną bezą
Składniki - ciasto:
250g mąki
80g cukru pudru
1 jajo
2 łyżki kakao
120g masła
Beza:
4 białka
100g drobnego cukru
kilkanaście wypestkowanych śliwek i 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą, zlep ciasto w kulkę i włóż na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę lub do tortownicy. Blat ciasta ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą. Wstaw na 35 minut do piekarnika o temperaturze 180-190 stopni. W tym czasie na patelni skarmelizuj cukier, dodaj śliwki i smaż je przez kilka minut. Na upieczony spód przełóż śliwki, białka ubij na sztywna pianę, dodaj cukier i tak przygotowaną bezą pokryj ciasto, piecz około 10 minut w piekarniku.
Tarta z puszystym kremem waniliowym i świeżymi figami
Skladniki - Ciasto:
200g mąki
75g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
Farsz:
250g mascarpone
150ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
Laska wanilii
6 świeżych fig
Przygotowanie:
Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 35 minut. Po upieczeniu ciasto ostudź, figi pokrój w plasterki. Śmietankę ubij, połącz z serkiem mascarpone, ziarenkami wanilii i cukrem. Na chłodny spód wyłóż waniliową masę, na wierzchu ułóż plasterki świeżych fig.
Figi i śliwki zapiekane z pleśniowym serem
Składniki:
6 świeżych fig
6 dużych śliwek
100g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
garść orzechów włoskich
świeża mięta
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Śliwki przepołów i pozbądź się pestek. Figi przekrój. Orzechy zgrilluj na suchej patelni. Na blasze do pieczenia ułóż połówki owoców, na każdej z nich połóż kawałek sera pleśniowego. Zapiekaj przez kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się rozpuści. Zapieczone owoce podawaj posypane orzechami i świeżą miętą i polane odrobina miodu.
Przepisy Heleny Lecheckiej
Toskański poranek - Rozgrzewający dżem śliwkowo-czekoladowy
Składniki:
0,5 kg śliwek
5 g pektyny
0,25 kg cukru trzcinowego
3 łyżki rumu brązowego bądź brendy
łyżka likieru różanego
20 g korzenia imbiru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
25 ml wody
papryczka piri piri
kardamon mielony
Sardyńskie południe - Kaczka vice przegrzebek na pierzynce z rukoli i roszponki pogodzone przez figę karmelizowaną
Składniki:
Mała pierś z kaczki
3 przegrzebki
garść rukoli i roszponki
3 figi zielone świeże
cukier trzcinowy
miód płynny (najlepiej akacjowy)
syrop klonowy
3 łyżki brendy lub whisky
2 łyżki masła klarowanego
imbir korzeń i suchy
czosnek
sół, pieprz młotkowany
zielona kolendra i pietruszka
cytryna
Noc arabska
filet z jagnięciny (ok.200 g)
cebula, czosnek, papryczka piri-piri, korzeń imbiru
4 figi suszone
2 figi świeże (najlepiej czarne)
cardamon, gałka muszkatelowa
goździk, harisa, pieprz młotkowany
sól, zielona mięta i kolendra kuskus
szklanka Bulion drobiowy 1/5 litra
marchew średnia
cukinia
śrerdnia pomarańcza
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN