CIECIERZYCA Z MAKIEM I KURKUMĄ
Puszka ciecierzycy
2 łyżeczki pasty tahini
1 łyżeczka maku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
Duża szczypta kurkumy
Świeża kolendra
Płatki chili
Wszystkie składniki (oprócz kolendry) włóż do robota kuchennego, dokładnie zmiksuj. Podawaj z grzankami i kolendrą.
ŁOSOŚ Z MAKIEM I KAPARAMI
600g filetu z łososia
150g ricotty
2 łyżki maku
2 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki suszonych pomidorów
1 jajko
Opakowanie ciasta francuskiego
Sól, pieprz
Łososia pokrój na 3 części, obsyp solą i pieprzem, przysmaż z dwóch stron na patelni. Ricotte zmiksuj z pomidorami. Ciasto francuskie rozwałkuj lekko na stolnicy wysypanej makiem, zależy nam na tym , aby przykleił się do ciasta. Ciasto pokrój na 3 części, na środku każdego z nich połóż rybę, na niej 2 łyżki ricotty, następnie zawiń ciasto, zlep starannie brzegi aby się nie rozkleiło. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp płatkami migdałowymi. Piecz 20 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.
MAKOWE CURRY
Podwójna pierś z kurczaka
300 ml mleczka koksowego
4 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki orzechów nerkowca
3 papryczki chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki maku
1 cebula
Po pół łyżeczki: kardamonu, cynamonu, kolendry, kminu rzymskiego
Świeża kolendra
Świeża mięta
Sól, pieprz
Kurczaka pokrój w kostkę, polej sokiem z limonki wymieszanym z kurkumą i szczyptą soli. Odłóż w chłodne miejsce na 20 minut. W wysokim naczyniu za pomocą blendera wymieszaj: mak, wiórki kokosowe papryczki chili, cebule, czosnek, orzechy, w dodaj kardamon, cynamon kmin rzymski i odrobinę wody. Tak powstałą pastę przysmaż na głębokiej patelni, dodaj kurczaka, smaż i zalej mleczkiem kokosowym po około 10 minutach dodaj posiekaną kolendra i miętę.
BEZA I FIGA Z MAKIEM
BEZA:
300g cukru
6 białek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka maku
KREM:
200g masy krówkowej
200g mascarpone
100g suszonych fig
Białka ubij na sztywna pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, mak, sok z cytryny i mąkę. Bezę przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz 1,5h w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu udekoruj ją kremem. Aby go przygotować wymieszaj mascarpone z masa korówkową i posiekanymi figami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN