Mamałyga na wypasie - przepis krok po kroku
Składniki na mamałygę:
- szklanka kaszki kukurydzianej instant
- 4 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- sól
Składniki na wypas:
- 4 dojrzałe figi
- buratta
- 2 łyżki miodu
- skórka z jednej limonki
- sok z jednej limonki
Sposób przygotowania mamałygi na wypasie z przepisu Tomasza Jakubiaka
- W garnku zagotuj mleko i stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj kaszkę.
- Pod koniec dodaj masło i dopraw solą.
- Do jeszcze ciepłego podstawowego przepisu dodaj buratte, sok z limonki, skórkę z limonki i posiekane figi.
- Mieszaj, ale krótko, żeby buratta się nie rozpuściła do końca.
- Podaj polaną miodem.
Zobacz także:
- Tomasz Jakubiak o ojcostwie i wypadku, który przewartościował jego życie. "Nie jest tak, że jest zawsze pięknie i kolorowo"
- Jak nie dać się oszukać nad morzem i zjeść świeżą rybę? Filip Chajzer i Tomasz Jakubiak - live DDTVN
- Nowy juror w "MasterChef Junior". Kto dołączy do Anny Starmach i Michela Morana?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Tomasz Jakubiak
podziel się: