Mamałyga na wypasie - przepis Tomasza Jakubiaka

Mamałyga z figami
Mamałyga na wypasie - przepis Tomasza Jakubiaka
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak pokazał, jak przygotować mamałygę na wypasie. To danie z kuchni rumuńskiej. Kucharz już wkrótce zadebiutuje jako juror 7. edycji MasterChef Junior. Sprawdź, jak zrobić potrawę według jego przepisu.

Mamałyga na wypasie - przepis krok po kroku

Składniki na mamałygę:

  • szklanka kaszki kukurydzianej instant
  • 4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól

Składniki na wypas:

  • 4 dojrzałe figi
  • buratta
  • 2 łyżki miodu
  • skórka z jednej limonki
  • sok z jednej limonki

Sposób przygotowania mamałygi na wypasie z przepisu Tomasza Jakubiaka

  1. W garnku zagotuj mleko i stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj kaszkę.
  2. Pod koniec dodaj masło i dopraw solą.
  3. Do jeszcze ciepłego podstawowego przepisu dodaj buratte, sok z limonki, skórkę z limonki i posiekane figi.
  4. Mieszaj, ale krótko, żeby buratta się nie rozpuściła do końca.
  5. Podaj polaną miodem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości