Homar należy do szczególnych przysmaków, którymi zdecydowanie warto się delektować, również w mniej formalnych okolicznościach, poza restauracją. Najpopularniejszy jest homar amerykański, który charakteryzuje się czerwonym ubarwieniem. Niektórzy uważają, że smaczniejszy jest homar europejski, pochodzący z wód Morza Północnego, o niebieskim ubarwieniu. Niezależnie od tego, który rodzaj bardziej przypadnie ci do gustu, postępuje się z nimi dokładnie w ten sam sposób. Sprawdź, jak prawidłowo jeść homara.
Jak jeść homara?
Zamawiając homara w restauracji, otrzymasz widelec do homara, nóż, kleszcze do miażdżenia szczypiec, opcjonalnie – szpikulec do wyciągania mięsa. Posiłek prawdopodobnie otrzymasz na płaskim, dużym talerzu. Zanim zabierzesz się za całą czynność obierania, rozłóż na kolanach szeroką serwetę, dzięki której unikniesz pochlapania ubrań. Jak jeść homara w restauracji?
Przygotowanie:
- Ruchem "odkręcającym" oddziel szczypce od korpusu – do tej czynności wystarczą jedynie twoje dłonie. Szybkim, sprawnym ruchem oderwij ogon od korpusu.
- Wyjmij mięso z ogona. Najprościej zrobisz to, zgniatając ogon, co doprowadzi do pęknięcia pancerza. W momencie, kiedy usłyszysz trzask, mięso oddzieli się od skorupki. Aby pozbyć się pancerza, odegnij go tak, jakbyś odwracał czapkę na drugą stronę. Jeśli za pierwszym razem mięso się nie oddzieli, czynność tę trzeba będzie powtórzyć. Do wyjęcia mięsa możesz również użyć widelca oraz szpikulca – wystarczy wbić widelec, a następnie wyjąć mięso z wnętrza ogona. Innym sposobem jest nacięcie mięsa w ogonie nożem (wzdłuż), a następnie wyjęcie go widelcem lub szpikulcem.
- W małych końcówkach ogona również znajdziesz kawałki mięsa. Aby je zjeść, odłam końcówki i zjedz zawartość bezpośrednio ustami, przegryzając skorupkę.
- Następnie przełam dłońmi szczypce w stawach. Po wykonaniu tej czynności należy rozłupać szczypce. Użyj do tego metalowych kleszczy lub noża – pancerz jest twardy, dlatego warto do całej operacji wykorzystać metalowe narzędzia. Jeśli zamierzasz skorzystać z kleszczy, wystarczy jedynie zgnieść szczypce homara, a skorupka sama pęknie. W tym samym celu możesz wykorzystać również nóż – jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, uderz spodnią część szczypca tępą stroną narzędzia – kiedy skorupka pęknie, wyciągnij z niej mięso szpikulcem.
- Weź do ręki odłamaną wcześniej część, która łączyła szczypce z korpusem. W miejscu zgięcia rozłam ją na pół. Mięso wydłub szpikulcem lub widelczykiem, ewentualnie wypchnij je przy pomocy małego palca.
- Pora na korpus: kciukiem jednej dłoni złap za dolną część, w tym samym czasie odchylając drugą ręką górną część homara. Czynność ta przypomina nieco podnoszenie maski w samochodzie. W środku tej części homara można znaleźć: ikrę – występuje u osobników płci żeńskiej i uznawana jest za prawdziwy rarytas, zieloną, kremową wątróbkę – występuje u osobników płci męskiej, charakteryzuje się wyrazistym smakiem.
- Po skończonym posiłku kelner przynosi do stolika miseczkę, w której można opłukać palce.
Jak gotować homara?
Homara można przygotować także w domu – jako samodzielny posiłek lub wykorzystując go do innych wyrafinowanych potraw. Jak go przygotować? Po samym złowieniu homar powinien być ugotowany w osolonej wodzie, a następnie wstawiony do zamrażarki. Istnieją dwa sposoby na ugotowanie homara: we wrzątku lub na parze. Jeśli interesuje cię nie tylko to, jak należy jeść homara, ale także jak go ugotować, poniżej znajdziesz instrukcję, jak robić to krok po kroku.
Gotowanie we wrzątku:
- Rozmroź homara.
- Nalej wodę do garnka i doprowadź ja do wrzenia. Możesz wsypać odrobinę soli.
- Włóż homara do garnka, głową do dołu.
- W momencie, gdy woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu.
- Mrożonego homara wystarczy gotować od 3 do 5 minut. Jeśli homar jest żywy, gotuj go od 12 do 15 minut. Warto pamiętać, że im więcej homarów znajduje się w garnku, tym bardziej czas gotowania może się wydłużyć.
Gotowanie na parze:
- Napełnij garnek wodą (możesz ją także posolić), nad garnkiem z wodą umieść sito do gotowania na parze.
- Gdy woda zacznie wrzeć, włóż rozmrożonego homara do sita. Gotuj całość pod przykryciem od 3 do 5 minut.
- W połowie gotowania odwróć homara na drugą stronę, aby całość ugotowała się równomiernie.
Zobacz też:
- Przekąski na jesienne wieczory. Pomysły Grzegorza Zawieruchy
- Proffee - następczyni bulletproof coffee. Czym jest kawa białkowa? Poznaj nasz przepis w wersji podstawowej i wegańskiej
- Avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa
Zobacz wideo: Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Jung Getty/Getty Images