Dania śródziemnomorskie te przede wszystkim wyborne smaki, które pozwalają na urozmaicenie naszych codziennych obiadów czy kolacji. Śródziemnomorska dieta to między innymi przepyszne sałatki z serem feta i oliwkami czy sycące dania makaronowe. Warto też poznać przepisy na deser śródziemnomorski , który podbije podniebienia największych łasuchów.
Kuchnia śródziemnomorska – charakterystyka
Kuchnia śródziemnomorska najczęściej kojarzona jest z daniami pochodzącymi z południowych regionów Francji, a także Hiszpanii czy Grecji. To także dania pochodzące z Albanii i Turcji. Jednak śródziemnomorska kuchnia to pojęcie o wiele szersze, które nie ogranicza się jedynie do dań europejskich. Wiele osób do tej odmiany kuchni zalicza również dania charakterystyczne dla niektórych krajów afrykańskich np. libańskie, egipskie czy tunezyjskie. Tutaj niekiedy pojawia się pojęcie „ kuchnia orientalna śródziemnomorska” , gdyż w dużym stopniu różni się ona od tego, co możemy zaobserwować i posmakować w krajach europejskich.
Jedzenie śródziemnomorskie jest bardzo zróżnicowane pod względem doboru składników i przypraw. Jest jednak wiele elementów wspólnych dla większości wymienionych kuchni narodowych. Dania bazują na rybach i owocach morza. Do ich przyrządzania stosuje się naturalne oleje, a także wiele warzyw i owoców charakterystycznych dla poszczególnych regionów.
Dlaczego potrawy śródziemnomorskie są tak zdrowe?
Przepisy śródziemnomorskie bazują na zdrowych składnikach. Jak już wspomniano, do przygotowania wielu z nich wykorzystuje się warzywa i owoce. Są to produkty świeże, sezonowe i regionalne. Dzięki temu unika się do gotowania składników wysoko przetworzonych lub takich, które sprowadza się z innych krajów.
Najpopularniejsze warzywa i owoce śródziemnomorskie wykorzystywane w daniach śródziemnomorskich to figi, granaty, kapary, oliwki, bakłażany, pomidory. Kuchnia śródziemnomorska jest też niezwykle aromatyczna, dzięki ziołom i przyprawom takim jak: czosnek, tymianek, bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, liście laurowe, mięta, świeża kolendra i oregano.
Kolejną kwestią, która sprawia, że przepisy kuchni śródziemnomorskiej są uważane za zdrowe, jest fakt, że ograniczają one spożycie czerwonego mięsa. W wielu krajach śródziemnomorskich dieta oparta jest na owocach morza i rybach (np. krewetkach, małżach, przegrzebkach, ośmiorniczkach, homarach, a także doradach, solach, flądrach i tuńczykach i anchois).
Jeżeli już decydujemy się na mięso, najlepiej postawić na chude mięso drobiowe lub czerwone (np. jagnięcinę) z dużym dodatkiem warzyw i np. kasz.
Przepisy śródziemnomorskie to także potrawy, do których wykorzystuje się różnorodne przetwory mleczne, takich jak np. jogurt grecki i sery (szczególnie sery francuskie, takie jak brie, camembert, ale i grecka feta).
Dania kuchni śródziemnomorskiej, które warto znać i jeść jak najczęściej
Dania diety śródziemnomorskiej bardzo łatwo wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu, gdyż większość składników jest powszechnie dostępna w naszych sklepach. A te, których nie dostaniemy, możemy zastąpić z powodzeniem naszymi ojczystymi produktami, co dodatkowo urozmaici smak potraw. Przepisy śródziemnomorskie są z reguły bardzo łatwe do przygotowania ‒ szczególnie różnego rodzaju sałatki czy zupy.
Oto kilka propozycji na szybkie i łatwe w przygotowaniu dania kuchni śródziemnomorskiej:
· Sałatka śródziemnomorska – przepis podstawowy to biały ser z dodatkiem warzyw (czasami również owoców) oraz dressing. Jeżeli preferujemy kuchnię francuską, możemy przygotować sałatkę na bazie pomidorów i sera mozzarella, które będą oprószone solą, pieprzem i oregano. Natomiast miłośnicy greckiej kuchni mogą sięgnąć po ser feta, oliwki, cebulę, pomidorki koktajlowe i kilka rodzajów sałat. Do tego potrzebne są przyprawy. Sałatkę można skropić niewielką ilością oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny.
· Zupa śródziemnomorska z owoców morza – może to być np. hiszpańska zupa Sopa de marisco . Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzeba:
· ok. 1 kg różnego rodzaju owoców morza,
· 1 cebulę,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 czerwoną paprykę,
· odrobinę soli i szafranu,
· 1 pomidora,
· 1 łyżkę przecieru pomidorowego,
· natkę pietruszki,
· 1 litr bulionu (najlepiej na bazie owoców morza),
· odrobinę wytrawnego wina.
W pierwszej kolejności przygotowujemy wybrane przez siebie owoce morza. Z resztek (np. głów krewetek) przygotowujemy wywar do zupy. Wszystkie warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Następnie dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy i zioła, a także pomidora i przecier. Dodajemy wino. Owoce morza dodaje się po tym, jak odparuje alkohol. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany wywar i gotujemy przez ok. 20-30 minut. Danie można podawać z makaronem.
Zobacz film: Ryba w zielonej harissie.
Zobacz także:
Fleksitarianizm – podstawowe zasady, jadłospis, wpływ na zdrowie
Ranking diet 2021. Najgorsze: Dukana i Keto. Która najlepsza i najzdrowsza?
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm