Francja każdego roku przyciąga rzesze turystów zafascynowanych tamtejszą kulturą. Ten piękny europejski kraj oferuje nie tylko urokliwe miejsca do zwiedzania, ale również pyszną kuchnię. Wybierając się do Francji należy zaplanować kilka rzeczy: wjazd na wieżę Eiffla, odwiedziny katedry Notre Dame, wypicie lampki francuskiego wina i oczywiście spróbowanie francuskich serów. Sery francuskie, obok szwajcarskich, są najbardziej znanymi na świecie.
Sery francuskie - rodzaje
Istnieje wiele rodzajów serów francuskich. Niektóre z nich zdobyły popularność i w naszych stronach. Sery mogą być dzielone ze względu na teksturę i rodzaj skórki (np. twarde, miękkie), czy też rodzaj mleka, z którego zostały wyprodukowane (owcze, kozie, krowie). Poznajmy bliżej niektóre gatunki francuskich serów.
Abbaye de Cîteaux to wytwarzany w Burgundii półtwardy ser z surowego mleka krowiego. Produkowany jest przez zakonników w niewielkiej ilości (ok 60-70 ton rocznie). W swojej kategorii charakteryzuje go łagodny smak.
Abondance powstaje w Sabaudii, krainie w południowo-wschodniej Francji, położonej w Alpach. Jego nazwa wywodzi się od rasy bydła, z którego mleka jest wytwarzany. Aby ten półtwardy ser zyskał swój smak, musi dojrzewać trzy miesiące.
Z kolei Banon to francuski ser górski, wytwarzany w Prowansji - historycznym rejonie Francji. Jest to ser kozi tworzony z niepasteryzowanego mleka. Charakterystyczny dla niego jest kształt niewielkich kulek.
Francuskie sery pleśniowe
Pisząc o rodzajach serów francuskich nie sposób nie wspomnieć o serach pleśniowych. Są to sery wytwarzane z mleka oraz podpuszczki (enzymu trawiennego). Mogą porastać różnokolorową pleśnią (np. niebieską, zieloną i białą). Najbardziej znanymi przedstawicielami serów pleśniowych są: Brie, Camembert, Roquefort, Bleu de Bresse, Munster .
Brie to jeden z najbardziej popularnych serów. Wytwarzany jest nie tylko we Francji, ale również w wielu innych krajach. Jest protoplastą dobrze znanego Camemberta. Sery Brie posiadają charakterystyczną skórkę i zapach oraz śmietankowy smak. Do najpopularniejszych rodzajów Brie należą między innymi Brie de Coulommiers oraz Brie de Meaux .
Brie de Meaux to najbardziej znany przedstawiciel z rodziny Brie. Powstał już w średniowieczu. Ma intensywny zapach, a ceniony jest przez swój wyjątkowo łagodny smak.
Innym serem, który warto spróbować, jest Bleu de Bresse . To odmiana francuskiego sera pleśniowego, kremową konsystencją przypominającego ser Brie. Uważa się, że jest jednym z najlepszych francuskich serów.
Camembert to prawdopodobnie najpopularniejszy ser francuski. Powstał w XVIII wieku we wsi o tej samej nazwie. Produkowany jest w wielu krajach świata, również w Polsce. Oryginalny Camembert spożyty powinien być w ciągu tygodnia od momentu produkcji. Jest sprężysty, ma kremowe wnętrze i cienką, delikatną skórkę. Może być on smażony zarówno w panierce, jak i bez.
Livarot to jeszcze jeden z serów podpuszczkowych, którego cechą charakterystyczną jest czerwona pleśń (barwiona naturalnym barwnikiem) oraz kawałki trzciny z pałki wodnej, którymi obwiązuje się ser. Jest miękki, dojrzewający oraz pikantny.
Sery francuskie - zapach
Częstym powodem do żartów jest charakterystyczny zapach niektórych rodzajów francuskich serów. Mogą one mieć bardzo mocny aromat, który dla niektórych przy degustacji będzie barierą nie do pokonania.
Sery francuskie różnią się od siebie smakiem, zapachem, strukturą, składem. Różnorodność jest tak duża, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Należy przy tym pamiętać, że są one bardzo kaloryczne. Ze względu na duży udział tłuszczów 100 g produktu dostarcza ok. 300 kcal. Zatem jeśli zależy nam na zachowaniu formy, warto zachować również umiar i nie objadać się tymi francuskimi przysmakami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN