Jajko stanowi bazę bardzo wielu, zarówno słodkich, jak i słonych potraw. To właśnie na nim w kuchni Dzień Dobry TVN skupiły się Daria Ładocha i uczestniczka MasterChef Nastolatki Zosia Zalewska. Sprawdźcie ich dania z jajkiem w roli głównej, idealne na śniadanie, obiad i kolację.
Egzotyczne bombay eggs
Składniki:
- łyżeczka nasion kminu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 cebuli drobno posiekanej
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 3 cm imbiru, obranego, następnie drobno posiekanego lub startego
- 1 kg soczystych, dojrzałych pomidorów, posiekanych
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżeczka soli do smaku
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- 250 g świeżego szpinaku
- 6 średnich jajek w temperaturze pokojowej
- mielony czarny pieprz
- mały pęczek świeżej kolendry
- 250 ml domowego lub greckiego jogurtu
- 3 ciabatty
Sposób przygotowania:
W dużym, przykrytym rondlu upraż kmin i nasiona kolendry na średnim lub wysokim ogniu, obracając patelnią, aż przyprawy będą jasnozłote. Powinno to zająć od 2 do 3 minut. Następnie lekko rozdrobnij je w moździerzu. Wlej olej na patelnię na średnim ogniu i gdy będzie gorący, dodaj przyprawy. Smaż przez minutę, a następnie dodaj cebulę. Smaż przez 6 do 8 minut, aż zaczną się złocić, a następnie dodaj czosnek i imbir. Smaż przez kolejne kilka minut, zanim dodasz posiekane pomidory. Smaż ok. 15 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, sól i kurkumę, dobrze wymieszaj. Dodaj szpinak, następnie po kolei wbijaj jajka. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, lub do momentu, aż białka jajek będą ścięte, ale żółtka nadal kremowe. Podawaj natychmiast z posypką z pieprzu, kolendry, łyżką jogurtu i kilkoma kawałkami ciabatty.
Serek wiejski z pastą z jajek na miękko, pomidorami i prażonymi migdałami
Składniki:
- serek wiejski
- 5 jajek ugotowanych na miękko
- sól, pieprz, papryka wędzona
- łyżka majonezu
- 10 pomidorków cherry przekrojone na połówki
- 3 łyżki podprażonych płatków migdałowych
- bagietka
- 4 rzodkiewki pokrojone w plastry
- łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na miękko. Z bagietki zrób grzanki na suchej patelni. Na talerzu rozłóż serek wiejski. Jajka na miękko pokrój w misce, dodaj przyprawy, koperek i łyżkę majonezu. Dodaj na wierzch serka. Do tego pomidory, rzodkiewki, migdały oraz grzanki.
Omlet biszkoptowy z musem malinowym i kremem kokosowym
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżka mąki pszennej
- łyżka cukru
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 50 g wiórek kokosowych
- 200 g malin mrożonych
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- ¼ szklanki wody
- kilka świeżych malin do środka omleta
Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek. Biała ubij ze szczyptą soli, po chwili dodaj łyżkę cukru. Całość ubij na sztywną pianę. Dolej żółtka i chwilę miksuj na niskich obrotach. Stopniowo wsypuj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszaj.
Omlet smaż około 3 minuty z każdej strony pod przykryciem na średnim ogniu. W misce za pomocą miksera mieszaj: śmietankę, mascarpone, cukier puder oraz mleczko kokosowe do momentu, aż masa zgęstnieje. Do gotowego kremu wsyp wiórki kokosowe i krótko miksuj.
W rondelku ugotuj maliny z sokiem z cytryny, cukrem i odrobiną wody.
Omlet wyłóż na talerz i przełóż kremem kokosowym, świeżymi malinami oraz musem malinowym. Całość możesz posypać cukrem pudrem.
Jajko poche z jogurtem i palonym masłem chili
Składniki:
- 3 jajka
- łyżka octu
- szczypta soli
- 200 ml jogurtu greckiego
- łyżeczka soku z cytryny
- skórka z cytryny
- łyżeczka soli
- 100 g masła
- łyżeczka płatków chili
- łyżeczka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- szczypiorek
- chrupiąca bagietka do podania
Sposób przygotowania:
Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny, skórką i łyżeczką soli. W rondelku rozpuść masło, gotuj je do momentu, aż zacznie mieć brązowy kolor, następnie ścignij z ognia i dodaj płatki chili oraz oliwę, wszystko wymieszaj.
Zagotuj wodę z odrobiną soli, dolej ocet i zrób "wir na wodzie". Wbij jajko i na minimalnym ogniu gotuj je przez około 2 minuty. Jeśli boisz się tego procesu, to możesz jajko wbić do chochli i zanurzyć je w wodzie, po czym po chwili zdjąć z łyżki.
Jajko wyłóż na sos jogurtowy, polej palonym masłem, posyp szczypiorkiem i świeżym, mielonym pieprzem. Całość możesz podać z chrupiącą bagietką.
Zobacz także:
- Najlepsze zapiekanki Grzegorza Zawieruchy. Poznaj pyszny i prosty sposób na obiad
- Zapiekanki na słono i słodko - przepisy Szymona Czerwińskiego
- Proste przepisy na zapiekankę z kurczakiem i warzywami
Autor: MK
Źródło: Daria Ładocha i Zosia Zalewska
Źródło zdjęcia głównego: East News/Anita Walczewska