Omlet biszkoptowy i inne przepisy z jajkiem w roli głównej [ZOBACZ WIDEO]

Omlet biszkoptowy i inne przepisy z jajkiem w roli głównej
Kuchnia z jajkiem w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jajko stanowi bazę bardzo wielu, zarówno słodkich, jak i słonych potraw. To właśnie na nim w kuchni Dzień Dobry TVN skupiły się Daria Ładocha i uczestniczka MasterChef Nastolatki Zosia Zalewska. Sprawdźcie ich dania z jajkiem w roli głównej, idealne na śniadanie, obiad i kolację.

Egzotyczne bombay eggs

Egzotyczne bombay eggs
Egzotyczne bombay eggs
Egzotyczne bombay eggs
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • łyżeczka nasion kminu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 cebuli drobno posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 3 cm imbiru, obranego, następnie drobno posiekanego lub startego
  • 1 kg soczystych, dojrzałych pomidorów, posiekanych
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka soli do smaku
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 6 średnich jajek w temperaturze pokojowej
  • mielony czarny pieprz
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 250 ml domowego lub greckiego jogurtu
  • 3 ciabatty

Sposób przygotowania:

W dużym, przykrytym rondlu upraż kmin i nasiona kolendry na średnim lub wysokim ogniu, obracając patelnią, aż przyprawy będą jasnozłote. Powinno to zająć od 2 do 3 minut. Następnie lekko rozdrobnij je w moździerzu. Wlej olej na patelnię na średnim ogniu i gdy będzie gorący, dodaj przyprawy. Smaż przez minutę, a następnie dodaj cebulę. Smaż przez 6 do 8 minut, aż zaczną się złocić, a następnie dodaj czosnek i imbir. Smaż przez kolejne kilka minut, zanim dodasz posiekane pomidory. Smaż ok. 15 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, sól i kurkumę, dobrze wymieszaj. Dodaj szpinak, następnie po kolei wbijaj jajka. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, lub do momentu, aż białka jajek będą ścięte, ale żółtka nadal kremowe. Podawaj natychmiast z posypką z pieprzu, kolendry, łyżką jogurtu i kilkoma kawałkami ciabatty.

Serek wiejski z pastą z jajek na miękko, pomidorami i prażonymi migdałami

Serek wiejski z pastą z jajek na miękko, pomidorami i prażonymi migdałami
Serek wiejski z pastą z jajek na miękko, pomidorami i prażonymi migdałami
Serek wiejski z pastą z jajek na miękko, pomidorami i prażonymi migdałami
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • serek wiejski
  • 5 jajek ugotowanych na miękko
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • łyżka majonezu
  • 10 pomidorków cherry przekrojone na połówki
  • 3 łyżki podprażonych płatków migdałowych
  • bagietka
  • 4 rzodkiewki pokrojone w plastry
  • łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na miękko. Z bagietki zrób grzanki na suchej patelni. Na talerzu rozłóż serek wiejski. Jajka na miękko pokrój w misce, dodaj przyprawy, koperek i łyżkę majonezu. Dodaj na wierzch serka. Do tego pomidory, rzodkiewki, migdały oraz grzanki.

Omlet biszkoptowy z musem malinowym i kremem kokosowym

Omlet biszkoptowy z musem malinowym i kremem kokosowym
Omlet biszkoptowy z musem malinowym i kremem kokosowym
Omlet biszkoptowy z musem malinowym i kremem kokosowym
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 200 g malin mrożonych
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • kilka świeżych malin do środka omleta

Sposób przygotowania:

Białka oddziel od żółtek. Biała ubij ze szczyptą soli, po chwili dodaj łyżkę cukru. Całość ubij na sztywną pianę. Dolej żółtka i chwilę miksuj na niskich obrotach. Stopniowo wsypuj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszaj.

Omlet smaż około 3 minuty z każdej strony pod przykryciem na średnim ogniu. W misce za pomocą miksera mieszaj: śmietankę, mascarpone, cukier puder oraz mleczko kokosowe do momentu, aż masa zgęstnieje. Do gotowego kremu wsyp wiórki kokosowe i krótko miksuj.

W rondelku ugotuj maliny z sokiem z cytryny, cukrem i odrobiną wody.

Omlet wyłóż na talerz i przełóż kremem kokosowym, świeżymi malinami oraz musem malinowym. Całość możesz posypać cukrem pudrem.

Jajko poche z jogurtem i palonym masłem chili

Jajko poche z jogurtem i palonym masłem chili
Jajko poche z jogurtem i palonym masłem chili
Jajko poche z jogurtem i palonym masłem chili
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • 3 jajka
  • łyżka octu
  • szczypta soli
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • skórka z cytryny
  • łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • łyżeczka płatków chili
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypiorek
  • chrupiąca bagietka do podania

Sposób przygotowania:

Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny, skórką i łyżeczką soli. W rondelku rozpuść masło, gotuj je do momentu, aż zacznie mieć brązowy kolor, następnie ścignij z ognia i dodaj płatki chili oraz oliwę, wszystko wymieszaj.

Zagotuj wodę z odrobiną soli, dolej ocet i zrób "wir na wodzie". Wbij jajko i na minimalnym ogniu gotuj je przez około 2 minuty. Jeśli boisz się tego procesu, to możesz jajko wbić do chochli i zanurzyć je w wodzie, po czym po chwili zdjąć z łyżki.

Jajko wyłóż na sos jogurtowy, polej palonym masłem, posyp szczypiorkiem i świeżym, mielonym pieprzem. Całość możesz podać z chrupiącą bagietką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości