Przepis na zapiekankę makaronową z piersią z kurczaka i brokułami
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
Porcje: 5
Składniki:
- 300-400 g piersi z kurczaka pokrojonej na kawałki 2 cm,
sól,
czarny pieprz,
łyżeczka suszonego tymianku (lub inne zioła wedle uznania),
250 g makaronu świderki,
1,5 szklanki (375 ml) bulionu z kurczaka,
2 szklanki (500 ml) mleka,
duży ząbek czosnku, posiekany,
1-2 łyżki (15-30 g) masła,
duży brokuł lub 2 średnie (opcjonalnie kalafior), pokrojony na mniejsze kawałki,
100-150 g dojrzałego sera do starcia,
¼ szklanki (35 g) mąki.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik na 180℃ w funkcji termoobiegu. Posyp kurczaka solą, pieprzem i tymiankiem, następnie obróć, aby równomiernie przyprawić. Rozprowadź makaron, posyp mąką. Polej podgrzanym mlekiem i bulionem, dodaj czosnek i masło, następnie wymieszaj. Dodaj na wierzch kurczaka i brokuły. Przykryj folią i piecz 15 minut. Zdejmij folię, dobrze wymieszaj, dodaj większość sera, następnie znowu zamieszaj całość. Posyp resztą sera. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15-20 minut, aż wierzch będzie złocisty, a sos gęsty.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem i brokułami na zupie grzybowej
Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 30 min. Porcje: 10
Składniki:
- 450 g brokułów, pokrojonych na kawałki,
- 300 ml kremowej zupy grzybowej*,
2 duże jajka, lekko ubite,
szklanka majonezu,
- 1,5 szklanki startego sera cheddar,
100 g solonego masła, w kawałkach,
czarny pieprz,
100 g krakersów.
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 175℃. Gotuj brokuły około 7 minut, aż będą miękkie. Wrzuć do miski z zimną wodą. Wymieszaj zupę, majonez, ser, masło i paprykę w garnku i gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż całość się rozpuści i połączy. Odcedź brokuły, rozprowadź równomiernie w naczyniu. Polej sosem z garnka, następnie posyp krakersami. Piecz przez 30 minut.
Jak przygotować zupę grzybową?
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 220 g pokrojonych grzybów (podgrzybki, kurki lub borowiki),
¼ szklanki posiekanej cebuli,
6 łyżek mąki uniwersalnej,
½ łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,
800 ml bulionu drobiowego,
szklanka śmietany 12%.
Przygotowanie:
Na dużej patelni podgrzej masło na średnim ogniu. Duś grzyby i cebulę, aż będą miękkie. W misce wymieszaj mąkę, sól, pieprz i połowę bulionu i dodaj do patelni. Zamieszaj dokładnie i dodaj resztę bulionu. Gotuj przez 2 minuty, mieszając, aż krem będzie gęsty. Zmniejsz ogień i duś około 15 minut, mieszając co jakiś czas.
Przepis na zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami na zupie grzybowej
Czas przygotowania: 10 min. Czas gotowania: 1 h 30 min. Porcje: 4 Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
2 szklanki białego ryżu,
duża cebula, posiekana,
2 szklanki bulionu z kurczaka,
600 ml kremowej zupy grzybowej*,
sól,
czarny pieprz,
3 udka z kurczaka,
2 łyżki masła, roztopionego,
2 łyżeczki świeżego tymianku,
ząbek czosnku, posiekany,
łyżka świeżo posiekanej pietruszki.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175℃. Naczynie do pieczenia wysmaruj oliwą, dodaj ryż, cebulę, bulion i zupę grzybową. Przypraw solą i pieprzem. Włóż kurczaka na wierzch i posmaruj roztopionym masłem. Posyp tymiankiem i czosnkiem, następnie przypraw solą i pieprzem. Przykryj folią i piecz przez godzinę. Po godzinie zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut, aż kurczak będzie złocisty. Przed podaniem udekoruj pietruszką. Łatwy przepis na zupę grzybową znajdziesz w przepisie powyżej.
Przepis na zapiekankę z udkami kurczaka i warzywami
Czas przygotowania: 15 min. Czas gotowania: 45 min. Porcje: 4 Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek,
1 kg, 8 kawałków kurczaka (udka i/lub nóżki),
drobno posiekana cebula,
2 wyciśnięte ząbki czosnku,
2 łodygi selera naciowego, cienko pokrojone,
2 marchewki, pokrojone na 2 cm kawałki,
2 pory, pokrojone na 2 cm kawałki,
600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na duże kawałki,
łyżka mąki,
600 ml gorącego bulionu z kurczaka,
2 gałązki rozmarynu,
- ½ cytryny.
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni. Przypraw kawałki kurczaka i smaż po obu stronach w sumie przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw. Odcedź oliwę z patelni, wlej z powrotem 1 łyżkę. Nagrzej piekarnik na 180℃ z funkcją termoobiegu. Dodaj cebulę, czosnek, seler, marchewkę, pory i ziemniaki na patelnię i smaż, mieszając, przez 5-10 min. Dodaj mąkę, zamieszaj i smaż przez 2 minut. Następnie wlej na patelnię bulion. Dobrze przypraw. Na patelnię dodaj kurczaka i rozmaryn, wyciśnij sok z cytryny i wyciśniętą już połówkę dorzuć do reszty. Gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut, aż kurczak będzie ugotowany, a sos gęsty.
Zobacz także:
- Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
- Mirabelki. Jakie przetwory można z nich zrobić?
- Ogórki kanapkowe w słoikach - prosty przepis
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/GettyImages