Proste przepisy na zapiekankę z kurczakiem i warzywami

Źródło: mat. prasowe
Zapiekanka makaronowa - przepis
Zapiekanka makaronowa - przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Zapiekanki to potrawy, które zwykle można przygotować łatwo i szybko, dlatego idealnie nadają się zarówno na obiad czy kolację każdego dnia. Jeśli nie chcesz zbyt wiele czasu spędzać w kuchni, wypróbuj przepisy na zapiekanki.

Przepis na zapiekankę makaronową z piersią z kurczaka i brokułami

Czas przygotowania: 10 min.

Czas gotowania: 30 min.

Porcje: 5

Składniki:

  • 300-400 g piersi z kurczaka pokrojonej na kawałki 2 cm, sól, czarny pieprz, łyżeczka suszonego tymianku (lub inne zioła wedle uznania), 250 g makaronu świderki, 1,5 szklanki (375 ml) bulionu z kurczaka, 2 szklanki (500 ml) mleka, duży ząbek czosnku, posiekany, 1-2 łyżki (15-30 g) masła, duży brokuł lub 2 średnie (opcjonalnie kalafior), pokrojony na mniejsze kawałki, 100-150 g dojrzałego sera do starcia, ¼ szklanki (35 g) mąki.

    Przygotowanie:

    Nagrzej piekarnik na 180℃ w funkcji termoobiegu. Posyp kurczaka solą, pieprzem i tymiankiem, następnie obróć, aby równomiernie przyprawić. Rozprowadź makaron, posyp mąką. Polej podgrzanym mlekiem i bulionem, dodaj czosnek i masło, następnie wymieszaj. Dodaj na wierzch kurczaka i brokuły. Przykryj folią i piecz 15 minut. Zdejmij folię, dobrze wymieszaj, dodaj większość sera, następnie znowu zamieszaj całość. Posyp resztą sera. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15-20 minut, aż wierzch będzie złocisty, a sos gęsty.

    Przepis na zapiekankę z kurczakiem i brokułami na zupie grzybowej

    Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 30 min. Porcje: 10

    Składniki:

    • 450 g brokułów, pokrojonych na kawałki,
      • 300 ml kremowej zupy grzybowej*, 2 duże jajka, lekko ubite, szklanka majonezu,
        • 1,5 szklanki startego sera cheddar, 100 g solonego masła, w kawałkach, czarny pieprz, 100 g krakersów.

          Przygotowanie:

          Nastaw piekarnik na 175℃. Gotuj brokuły około 7 minut, aż będą miękkie. Wrzuć do miski z zimną wodą. Wymieszaj zupę, majonez, ser, masło i paprykę w garnku i gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż całość się rozpuści i połączy. Odcedź brokuły, rozprowadź równomiernie w naczyniu. Polej sosem z garnka, następnie posyp krakersami. Piecz przez 30 minut.

          Jak przygotować zupę grzybową?

          Składniki:

          • 2 łyżki masła,
            • 220 g pokrojonych grzybów (podgrzybki, kurki lub borowiki), ¼ szklanki posiekanej cebuli, 6 łyżek mąki uniwersalnej, ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 800 ml bulionu drobiowego, szklanka śmietany 12%.

              Przygotowanie:

              Na dużej patelni podgrzej masło na średnim ogniu. Duś grzyby i cebulę, aż będą miękkie. W misce wymieszaj mąkę, sól, pieprz i połowę bulionu i dodaj do patelni. Zamieszaj dokładnie i dodaj resztę bulionu. Gotuj przez 2 minuty, mieszając, aż krem będzie gęsty. Zmniejsz ogień i duś około 15 minut, mieszając co jakiś czas.

              Przepis na zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami na zupie grzybowej

              Czas przygotowania: 10 min. Czas gotowania: 1 h 30 min. Porcje: 4 Składniki:

              • 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 szklanki białego ryżu, duża cebula, posiekana, 2 szklanki bulionu z kurczaka, 600 ml kremowej zupy grzybowej*, sól, czarny pieprz, 3 udka z kurczaka, 2 łyżki masła, roztopionego, 2 łyżeczki świeżego tymianku, ząbek czosnku, posiekany, łyżka świeżo posiekanej pietruszki.

                Przygotowanie:

                Nagrzej piekarnik do 175℃. Naczynie do pieczenia wysmaruj oliwą, dodaj ryż, cebulę, bulion i zupę grzybową. Przypraw solą i pieprzem. Włóż kurczaka na wierzch i posmaruj roztopionym masłem. Posyp tymiankiem i czosnkiem, następnie przypraw solą i pieprzem. Przykryj folią i piecz przez godzinę. Po godzinie zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut, aż kurczak będzie złocisty. Przed podaniem udekoruj pietruszką. Łatwy przepis na zupę grzybową znajdziesz w przepisie powyżej.

                Przepis na zapiekankę z udkami kurczaka i warzywami

                Czas przygotowania: 15 min. Czas gotowania: 45 min. Porcje: 4 Składniki:

                • łyżka oliwy z oliwek, 1 kg, 8 kawałków kurczaka (udka i/lub nóżki), drobno posiekana cebula, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, cienko pokrojone, 2 marchewki, pokrojone na 2 cm kawałki, 2 pory, pokrojone na 2 cm kawałki, 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na duże kawałki, łyżka mąki, 600 ml gorącego bulionu z kurczaka, 2 gałązki rozmarynu,
                  • ½ cytryny.

                    Przygotowanie:

                    Rozgrzej oliwę na patelni. Przypraw kawałki kurczaka i smaż po obu stronach w sumie przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw. Odcedź oliwę z patelni, wlej z powrotem 1 łyżkę. Nagrzej piekarnik na 180℃ z funkcją termoobiegu. Dodaj cebulę, czosnek, seler, marchewkę, pory i ziemniaki na patelnię i smaż, mieszając, przez 5-10 min. Dodaj mąkę, zamieszaj i smaż przez 2 minut. Następnie wlej na patelnię bulion. Dobrze przypraw. Na patelnię dodaj kurczaka i rozmaryn, wyciśnij sok z cytryny i wyciśniętą już połówkę dorzuć do reszty. Gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut, aż kurczak będzie ugotowany, a sos gęsty.

                    Zobacz także:

                    Źródło zdjęcia głównego: Westend61/GettyImages

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana