Sałatka z arbuzem i fetą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- świeżo mielony pieprz lub płatki chili,
- nieduży arbuz bezpestkowy,
- 2-3 ogórki,
- pęczek mięty,
- opakowanie oryginalnego sera feta,
- 1/2 małej czerwona cebula.
Sposób przygotowania sałatki z arbuzem i fetą
Oliwę z oliwek, ocet oraz sól i sporo świeżo mielonego pieprzu (lub chili w płatkach) dodajemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Następnie wprost do dressingu dodajemy arbuza pokrojonego w równą kostkę, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka (polecam wydrążyć z niego pestki), posiekaną miętę, pokruszony ser feta oraz pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę. Całość mieszamy i podajemy od razu, zanim mięta zdąży się utlenić i ściemnieć.
Zobacz także:
- Sałatka z fetą i czereśniami - przepis Darii Ładochy
- Sałatka z brokułem i fetą – z dodatkiem kurczaka, jajek czy pomidora? Wybierz swój ulubiony przepis!
- Sałatka z arbuza z fetą, pietruszką i papryką z Aleppo z przepisu Bartka Kieżuna prosto z Grecji
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron
podziel się: