Sałatka z arbuzem i fetą - jak przyrządzić to modne danie?

Sałatka z arbuzem i fetą - jak przyrządzić to modne danie?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Jak lato to pora na arbuza. A ten owoc można przygotować na wiele różnych sposobów. Poznaj przepis Katarzyny Bukowskiej z kuchni Dzień Dobry TVN na sałatkę z arbuzem i fetą, która ochłodzi w upalny dzień.

Sałatka z arbuzem i fetą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • świeżo mielony pieprz lub płatki chili,
  • nieduży arbuz bezpestkowy,
  • 2-3 ogórki,
  • pęczek mięty,
  • opakowanie oryginalnego sera feta,
  • 1/2 małej czerwona cebula.

Sposób przygotowania sałatki z arbuzem i fetą

Oliwę z oliwek, ocet oraz sól i sporo świeżo mielonego pieprzu (lub chili w płatkach) dodajemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Następnie wprost do dressingu dodajemy arbuza pokrojonego w równą kostkę, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka (polecam wydrążyć z niego pestki), posiekaną miętę, pokruszony ser feta oraz pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę. Całość mieszamy i podajemy od razu, zanim mięta zdąży się utlenić i ściemnieć.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości