Sałatka z arbuzem i fetą - jak przyrządzić to modne danie?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Jak lato to pora na arbuza. A ten owoc można przygotować na wiele różnych sposobów. Poznaj przepis Katarzyny Bukowskiej z kuchni Dzień Dobry TVN na sałatkę z arbuzem i fetą, która ochłodzi w upalny dzień.

Sałatka z arbuzem i fetą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
    • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego,
      • 1/2 łyżeczki soli,
        • świeżo mielony pieprz lub płatki chili,
          • nieduży arbuz bezpestkowy,
            • 2-3 ogórki,
              • pęczek mięty,
                • opakowanie oryginalnego sera feta,
                  • 1/2 małej czerwona cebula.

                    Sposób przygotowania sałatki z arbuzem i fetą

                    Oliwę z oliwek, ocet oraz sól i sporo świeżo mielonego pieprzu (lub chili w płatkach) dodajemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Następnie wprost do dressingu dodajemy arbuza pokrojonego w równą kostkę, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka (polecam wydrążyć z niego pestki), posiekaną miętę, pokruszony ser feta oraz pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę. Całość mieszamy i podajemy od razu, zanim mięta zdąży się utlenić i ściemnieć.

                    Zobacz także:

                    Autor: Teofila Siewko

                    Źródło: Katarzyna Bukowska

                    Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana