Sałatka z fetą i czereśniami - przepis Darii Ładochy

Sałatka z fetą i czereśniami
Czereśniowa kuchnia Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czereśnie to pyszny, letni owoc, który świetnie sprawdza się w postaci składnika wielu pysznych dań. Doskonałym przykładem jest oryginalna, orzeźwiająca sałatka z fetą i czereśniami. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis Darii Ładochy.

Sałatka z fetą i czereśniami - przepis

Składniki:

  • 2 kapusty pak choi
  • garść liści szpinaku
  • 400 g czereśni obranych z pestek
  • 100 g sera feta
  • kawałek arbuza bez pestek
  • liście świeżej bazylii
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta oregano
  • 40 g łuskanych pistacji
  • 4 kromki chleba na żytnim zakwasie lub ciabatty

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu

Jak zrobić sałatkę z fetą i czereśniami?

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szczyptę oregano oraz pokrojony pak choi.
  2. Dodaj sól, pieprz i chwilę podsmażaj i odstaw na półmisek.
  3. Dodaj czereśnie, arbuza pokrojonego w kostkę, szpinak, pokruszoną fetę, liście bazylii i łuskane pistacje.
  4. Ciabattę lub chleb grilluj na patelni. Składniki sosu wymieszaj ze sobą w słoiku i polej nim sałatkę.

Zobacz także inne nasze przepisy na czereśnie:

podziel się:

Pozostałe wiadomości