Sałatka z fetą i czereśniami - przepis Darii Ładochy

Czereśniowa kuchnia Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czereśnie to pyszny, letni owoc, który świetnie sprawdza się w postaci składnika wielu pysznych dań. Doskonałym przykładem jest oryginalna, orzeźwiająca sałatka z fetą i czereśniami. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis Darii Ładochy.

Sałatka z fetą i czereśniami - przepis

Składniki:

  • 2 kapusty pak choi
    • garść liści szpinaku
      • 400 g czereśni obranych z pestek
        • 100 g sera feta
          • kawałek arbuza bez pestek
            • liście świeżej bazylii
              • łyżka oliwy z oliwek
                • szczypta oregano
                  • 40 g łuskanych pistacji
                    • 4 kromki chleba na żytnim zakwasie lub ciabatty

                      Sos:

                      • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                        • 2 łyżki octu balsamicznego
                          • 1 łyżka musztardy francuskiej
                            • 1 łyżeczka miodu

                              Jak zrobić sałatkę z fetą i czereśniami?

                              1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szczyptę oregano oraz pokrojony pak choi.
                                1. Dodaj sól, pieprz i chwilę podsmażaj i odstaw na półmisek.
                                  1. Dodaj czereśnie, arbuza pokrojonego w kostkę, szpinak, pokruszoną fetę, liście bazylii i łuskane pistacje.
                                    1. Ciabattę lub chleb grilluj na patelni. Składniki sosu wymieszaj ze sobą w słoiku i polej nim sałatkę.

                                      Zobacz także inne nasze przepisy na czereśnie:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło: Daria Ładocha

                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości