Sałatka z fetą i czereśniami - przepis
Składniki:
- 2 kapusty pak choi
- garść liści szpinaku
- 400 g czereśni obranych z pestek
- 100 g sera feta
- kawałek arbuza bez pestek
- liście świeżej bazylii
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta oregano
- 40 g łuskanych pistacji
- 4 kromki chleba na żytnim zakwasie lub ciabatty
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
Jak zrobić sałatkę z fetą i czereśniami?
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szczyptę oregano oraz pokrojony pak choi.
- Dodaj sól, pieprz i chwilę podsmażaj i odstaw na półmisek.
- Dodaj czereśnie, arbuza pokrojonego w kostkę, szpinak, pokruszoną fetę, liście bazylii i łuskane pistacje.
- Ciabattę lub chleb grilluj na patelni. Składniki sosu wymieszaj ze sobą w słoiku i polej nim sałatkę.
Zobacz także inne nasze przepisy na czereśnie:
- Sezon na czereśnie - co można z nich zrobić w kuchni?
- Ciasto czereśniowe - przepis Piotra Kucharskiego
- Sezon na czereśnie. Jak zachować ich smak na dłużej?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: