Co zrobić z czereśni? - przepisy
Czereśnie to smak lata, na który każdego roku czekamy z utęsknieniem. Jemy je prosto z pojemnika lub zamieniamy w składnik deseru, koktajlu, pełnego dania czy przetworów na zimę. Poniżej różne przepisy na wykorzystanie czereśni w kuchni.
- Dania z czereśniami: gazpacho, sałatka i cherry trifle
- Chłodnik z młodą botwinką i czereśniami
- Racuchy z czereśniami i syropem sosnowym
- Ciasto migdałowe z czereśniami, jogurtem i imbirem
- Serek wiejski z czereśniami i innymi owocami w przyprawach
- Czereśnie w zaskakujących kompozycjach
- Czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto
- Jak zrobić dżem z czereśni – z rabarbarem czy z sokiem z cytryny?
Czereśnie w kuchni i nie tylko - porady i ciekawostki
Czereśnie to nie tylko smak, ale również właściwości odżywcze, które warto znać. Dobrze jest również wiedzieć, jak zadbać o te z własnej uprawy, ile możemy ich zjeść jednorazowo, jak je przechowywać i jak pozbywać się robaków. Te i inne ciekawostki poniżej.
- Dlaczego po czereśniach boli brzuch? Ile można ich zjeść?
- Jak zachować smak czereśni na dłużej? Mrożenie i suszenie czereśni
- Robaczywe czereśnie - jak pozbyć się z nich robaków? Czy można je jeść?
- Choroby i szkodniki czereśni – kiedy i czym pryskać drzewo?
- Czereśnie pojawiają się w sklepach i na targach. Ile kosztują?
- Jak pozbyć się pestek z wiśni i czereśni bez użycia drylownicy?
- Odstraszanie szpaków. Proste i skuteczne sposoby na niechciane ptactwo
Więcej przepisów na różnego typu posiłki, desery, przetwory w codziennie poszerzanej o kolejne przepisy i wskazówki kuchni Dzień Dobry TVN.
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF
podziel się: