Soczyste i słodkie czereśnie mają w sobie wiele wartości odżywczych. Dietetycy zalecają spożycie od pół szklanki do dwóch szklanek owoców dziennie. Ile kalorii mają czereśnie i czy czereśnie tuczą to częste pytania, które pojawiają się z powodu słodyczy naturalnie w nich występującej. Wszyscy będący na diecie i dbający o zdrowie mogą odetchnąć. Jedna szklanka czereśni zawiera jedynie 87 kcal, w tym mniej niż pół grama tłuszczu, co sprawia, że czereśnie na diecie nie będą ani dietetycznym grzeszkiem, ani powodem do wstydu czy wyrzutów sumienia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Owoce
Czereśnie – właściwości zdrowotne
Bogate w błonnik. Błonnik zwiększa uczucie sytości, więc spożywając go, niechętnie sięgamy po kolejną porcję jedzenia. Błonnik pomaga również zmniejszyć ryzyko zaparć, ponieważ pobudza perystaltykę jelit, co skutkuje bardziej regularnymi wypróżnieniami. Spożywając pokarmy z błonnikiem, warto jednak pamiętać o płynach, bez których ich spożycie da odwrotny efekt. Picie wody jest konieczne, w innym przypadku może spowodować bolesne zaparcia.
Rekomendowana porcja dzienna błonnika to 21–38 gramów, a jedna szklanka świeżych czereśni pokryje 7,6–13,8% tego zapotrzebowania. Moc flawonoidów. Co zawierają czereśnie? Jednym z ich składników są antocyjany, związki chemiczne, które nadają czereśniom ciemnoczerwony kolor. Zalicza się je do flawonoidów i jako silne przeciwutleniacze chronią nasze ciało przed toksynami i wolnymi rodnikami, które wytwarzają się przy trawieniu pokarmów. Toksyny i wolne rodniki mogą przyspieszyć proces starzenia i spowodować śmierć i uszkodzenie komórek.
W badaniu, którego wyniki opublikowano w 2010 r. w "Annual Review of Food Science and Technology", antocyjany wykazały przeciwzapalne i przeciwnowotworowe właściwości. Pomagają również w zapobieganiu chorobom, kontrolowaniu otyłości i leczeniu cukrzycy.
Źródło jodu. Jako bogate źródło jodu (jest go więcej niż w rybach!), czereśnie wspomagają produkcję hormonów tarczycy.
Regulacja pH. Współczesne nawyki żywieniowe sprawiają, że nasze organizmy często ulegają zakwaszeniu. Spożywanie owoców takich jak czereśnie przywróci równowagę kwasowo-zasadową w naszym ciele.
Czereśnie – witaminy
Witalna witamina C. Kolejny naturalny przeciwutleniacz obecny w czereśniach to witamina C. Nasze ciało potrzebuje jej, aby naprawiać naskórek i wytwarzać kolagen. Jest niezbędna naszemu ciału również w leczeniu ran, wzmacnianiu zębów i kości. Rekomendowana porcja dzienna witaminy C to 75 mg dla kobiet i 85 mg dla kobiet w ciąży, 120 mg dla karmiących kobiet, a 90 mg dla mężczyzn. Jedna szklanka czereśni dostarczy 8–13% tego zapotrzebowania.
Witamina B5. Niedobór witaminy B5 może przyczynić się do powstania artretyzmu. Czereśnie mają tej witaminy tyle, że zaleca się spożycie czereśni zarówno przy leczeniu artretyzmu, a także w celu jego uniknięcia.
Jak najlepiej spożywać czereśnie?
Aby zmaksymalizować wartości odżywcze czereśni, najlepiej spożyć czereśnie świeże, bez żadnego przetwarzania. Sok z czereśni i suszone czereśnie mają podobny skład odżywczy, jednak sam sok będzie zawierał dużo mniej błonnika. Mrożone czereśnie i czereśnie w puszce będą miały zdecydowanie mniej przeciwutleniaczy, a owoce w puszce mogą również zawierać dodatkowo cukier.
Przy spożywaniu surowych czereśni należy pamiętać o kilku kwestiach:
- Nie należy spożywać ich na czczo ani popijać zimną wodą. Może to wywołać silny ból brzucha lub nawet biegunkę.
- Nie zaleca się spożycia surowych czereśni osobom z dolegliwościami układu pokarmowego. Jeśli cierpisz np. na zespół jelita drażliwego, możesz czereśnie lekko obgotować, co sprawi, że będą łatwiejsze do strawienia.
- Żółte i czerwone czereśnie z robakami to niestety dość częsty przypadek. Nie trzeba wyrzucać wtedy czereśni, a wystarczy zalać je zimną wodą na kilka minut. Larwy opadną na dno naczynia.
- Najlepsze czereśnie, czyli takie, w których prawdopodobnie nie będzie robaków, to odmiany z początku czerwca lub przełomu lipca i sierpnia.
Czereśnie – przetwory
Czereśnie można przetworzyć na wiele sposobów, tak by zachować ich właściwości zdrowotne. Z czereśni zrobimy: soki, kompoty, mrożone czereśnie, suszone czereśnie, dżemy, konfitury, czereśnie w konserwie.
Przy każdych przetworach należy pamiętać, aby usunąć pestki.
Jak konserwować czereśnie?
Aby móc dodawać czereśnie do ciast, sosów i innych deserów, kiedy tylko zapragniesz, możesz sporządzić prostą konserwę.
Składniki:
- czereśnie,
- 1–2 łyżki cukru na każdy słoik (pojemność ok. 800 ml).
Przepis na konserwowanie czereśni:
- Umyj i zdezynfekuj słoiki.
- Usuń z czereśni pestki. Drylownica będzie bardzo przydatna, ale nie jest niezbędna.
- Włóż czereśnie do słoików, pozostawiając w nich wolną przestrzeń na około 2,5 cm. Dodaj 1 lub 2 łyżki cukru.
- Wlej wodę do słoików, aby kompletnie pokryła czereśnie. Zamknij szczelnie słoiki.
- Do środka bardzo szerokiej miski włóż czysty ręcznik kuchenny. Włóż tyle słoików, ile się zmieści, uważając, aby nie dotykały się. Wlej letnią wodę do połowy słoików. Gotuj wodę przez 15 minut.
- Natychmiast wyjmij słoiki i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu (piwnicy, garażu, spiżarni).
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się czereśniami jeszcze przez długi czas.
Zobacz także:
- Sezon na czereśnie. Jak zachować ich smak na dłużej?
- Jak zrobić dżem z czereśni – z rabarbarem czy z sokiem z cytryny? Najlepsze wskazówki i przepisy
- Mrożenie owoców. Jak robić to prawidłowo?
Autor: Michalina Kobla
Źródło zdjęcia głównego: Fot: Uwe Krejci / gettyimages.com