Bób: ze skórką czy bez? Zagłosuj w naszej sondzie!

Bób
Jak zrobić kiszony i konserwowy bób? To prostsze niż myślałaś
Źródło: ZenShui/Laurence Mouton/Getty Images
Niepozorne zielone ziarenka, które latem potrafią skraść całe kulinarne show – bób. Jedni nie wyobrażają sobie wakacyjnych wieczorów bez garnka parującego, pachnącego bobu jedzonego prosto z miski, inni wspominają go jako obowiązkową przekąskę na rodzinnych piknikach. I choć bób od lat łączy pokolenia, to w jednym punkcie wciąż dzieli stoły i… przyjaciół: czy jeść go razem ze skórką, czy raczej wyłuskiwać miękki środek i zostawiać zielone "płaszczyki" na boku?

Właściwości odżywcze bobu

Bób jest sycący, mimo że ma niewiele kalorii (76 kcal/100 g). To warzywo jest także wyjątkowo bogate w wartości odżywcze. Zawiera dużo błonnika pokarmowego (5,8 g/100 g) i białka (7,1 g/100 g), a także minerały: sód, żelazo, miedź, magnez. Jest idealnym składnikiem zbilansowanej diety osób odchudzających się, wegetarian i nie tylko.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości