Co zrobić z fasolki szparagowej?
Prawie każdy z nas zna, można powiedzieć tradycyjny, sposób przyrządzenia fasolki szparagowej. Czyli ugotowanej, podanej z solą, masłem i podsmażaną bułką tartą. Jednak to warzywo ma znacznie większy potencjał, który warto wydobyć. Zatem co jeszcze można z niej zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Owoce i warzywa
Fasolka szparagowa idealnie nada się do różnego rodzaju sosów, np. pesto, buraczano-serowego, śmietankowego. Można ją podawać z makaronem, ryżem lub jako "surówkę" do dania. Fasolka szparagowa świetnie się również sprawdza jako dodatek do dań typu stir-fry, mieszanek warzywnych czy tzw. dań jednogarnkowych. Nie masz pomysłu, jak przygotować danie z tym warzywem? Sprawdź przepisy z naszego serwisu.
Pomysły na obiad z fasolką szparagową
Sprawdź nasze przepisy:
- Fasolka szparagowa z czosnkiem i migdałami
- Quiche z fasolką szparagową i boczkiem
- Pomysły na fasolkę szparagową. Sprawdź przepisy Jaśka Kuronia: risotto z fasolką szparagową, marchewką i indykiem, sałatka z fasolą szparagową, tuńczykiem i młodymi ziemniaczkami, quiche z fasolką, łososiem i pieczarkami, zupa fasolkowa z młodymi warzywami
- Łosoś z paluszkami krabowymi i fasolką szparagową – przepis Sebastiana Olmy
- Warzywne leczo z fasolką szparagową - przepis Darii Ładochy
- Fasolkowe love, czyli indyk z fasolką szparagową, chili i dressingiem z botwinki - pomysł na pyszny obiad
- Zupa z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem z przepisu Darii Ładochy
- Zapiekanka z fasolą szparagową
- Aromatyczna tarta z cukinią, kurkami i fasolką szparagową
A jeśli chcesz zatrzymać na dłużej smak fasolki szparagowej, polecamy nasz artykuł: Fasolka szparagowa - jakie przetwory można z niej przygotować?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Enrique Díaz / 7cero/Getty Images