Risotto z fasolką szparagową, marchewką i indykiem
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 liście laurowe
- łyżeczka tymianku
- 200 g ryżu arborio
- 450 ml bulionu
- 1 marchewka pokrojona w ćwierć plastry
- 200 g piersi z indyka pokrojonej w paseczki
- 200 g fasolki szparagowej pokrojonej w 2 cm kawałki
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz
Na maśle zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi oraz tymiankiem. Dodaj ryż i kiedy ten zacznie się ścinać, wlej 80 ml bulionu.
Dodaj fasolkę, marchewkę i kurczaka, mieszając dolewaj co i raz po 50 ml bulionu, aż do ugotowania (ok. 20 min).
Jan Kuroń/Dzień Dobry TVN
Sałatka z fasolą szparagową, tuńczykiem i młodymi ziemniaczkami
Składniki:
- 200 g ugotowanej fasolki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka ugotowane na twardo posiekane
- kilka ugotowanych młodych ziemniaków pokrojonych w 1 cm plastry
- 2 ogórki konserwowe pokrojone w pół plastry
- ew. garść mrożonego groszku
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu
- ½ pęczka koperku
- sól, pieprz
Groszek wrzuć na wrzącą, osoloną wodę, gotuj minutę, odcedź i włóż do zimnej wody. Tuńczyka odsącz.
W misce połącz wszystkie składniki, dodaj majonez i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Quiche z fasolką, łososiem i pieczarkami
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- ew. odrobina zimnej wody
Masło pokrój w niewielką kostkę i za pomocą noża wkrój w mąkę zmieszaną z solą. Następnie rozrabiaj masło z mąką do momentu, kiedy ciasto będzie miało „piaskową” konsystencję. Wbij jajko i zagnieć ciasto (nie za długo). Jeżeli ciasto bardzo ciężko się wyrabia dolej odrobinę wody. Po zagnieceniu ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Nagrzej piekarnik, posmarowane masłem lub olejem foremki wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem i ponakłuwaj widelcem, żeby nie "spuchło". Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
- 2 łyżki masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 100 g pieczarek
- 200 g ugotowanej fasolki
- 200 g ugotowanego łososia
- kilka suszonych pomidorów pokrojonych
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- łyżka posiekanego tymianku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę z tymiankiem. Dodaj czosnek i pokrojone w plastry pieczarki, całość smaż 2 – 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
Następnie przesmażone składniki zmieszaj fasolką, łososiem, suszonymi pomidorami. Dodaj jajka i mleko. Dopraw pietruszką solą i pieprzem. Wymieszaj i przełóż na wypieczony wcześniej spód.
Piecz 45 minut w temp 170 C.
Jan Kuroń/Dzień Dobry TVN
Zupa fasolkowa z młodymi warzywami
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- pęczek młodej włoszczyzny
- 2 l. bulionu
- 300 g fasolki szparagowej
- 4 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
- 100 serka topionego typu ementaler
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Włoszczyznę obierz i pokrój dodaj smażenia i smaż mieszając kilka minut.
Wlej bulion i dodaj fasolkę oraz ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut – do miękkości składników. Pokrój serek topiony i rozpuść go w zupie. Dopraw solą i pieprzem.
Serwuj z posiekaną natką pietruszki.
Jan Kuroń/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia
Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach
Dania pachnące latem, czyli zapiekane truskawki, kalafior i racuchy z rabarbarem
Autor: Luiza Bebłot