Pomysły na fasolkę szparagową. Sprawdź przepisy Jaśka Kuronia

Nie tylko z bułką tartą. Fasolkę szparagową można podawać na wiele innych sposobów. Zrób z niej risotto z indykiem, sałatkę z młodymi ziemniakami, quiche z łososiem i zupę z warzywami. Zobacz, jak w naszej kuchni fasolkowe dania przyrządza Jasiek Kuroń.

Risotto z fasolką szparagową, marchewką i indykiem

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka tymianku
  • 200 g ryżu arborio
  • 450 ml bulionu
  • 1 marchewka pokrojona w ćwierć plastry
  • 200 g piersi z indyka pokrojonej w paseczki
  • 200 g fasolki szparagowej pokrojonej w 2 cm kawałki
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Na maśle zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi oraz tymiankiem. Dodaj ryż i kiedy ten zacznie się ścinać, wlej 80 ml bulionu.

Dodaj fasolkę, marchewkę i kurczaka, mieszając dolewaj co i raz po 50 ml bulionu, aż do ugotowania (ok. 20 min).

Jan Kuroń/Dzień Dobry TVN

Sałatka z fasolą szparagową, tuńczykiem i młodymi ziemniaczkami

Składniki:

  • 200 g ugotowanej fasolki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka ugotowane na twardo posiekane
  • kilka ugotowanych młodych ziemniaków pokrojonych w 1 cm plastry
  • 2 ogórki konserwowe pokrojone w pół plastry
  • ew. garść mrożonego groszku
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu
  • ½ pęczka koperku
  • sól, pieprz

Groszek wrzuć na wrzącą, osoloną wodę, gotuj minutę, odcedź i włóż do zimnej wody. Tuńczyka odsącz.

W misce połącz wszystkie składniki, dodaj majonez i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Quiche z fasolką, łososiem i pieczarkami

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ew. odrobina zimnej wody

Masło pokrój w niewielką kostkę i za pomocą noża wkrój w mąkę zmieszaną z solą. Następnie rozrabiaj masło z mąką do momentu, kiedy ciasto będzie miało „piaskową” konsystencję. Wbij jajko i zagnieć ciasto (nie za długo). Jeżeli ciasto bardzo ciężko się wyrabia dolej odrobinę wody. Po zagnieceniu ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Nagrzej piekarnik, posmarowane masłem lub olejem foremki wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem i ponakłuwaj widelcem, żeby nie "spuchło". Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 100 g pieczarek
  • 200 g ugotowanej fasolki
  • 200 g ugotowanego łososia
  • kilka suszonych pomidorów pokrojonych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • łyżka posiekanego tymianku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę z tymiankiem. Dodaj czosnek i pokrojone w plastry pieczarki, całość smaż 2 – 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.

Następnie przesmażone składniki zmieszaj fasolką, łososiem, suszonymi pomidorami. Dodaj jajka i mleko. Dopraw pietruszką solą i pieprzem. Wymieszaj i przełóż na wypieczony wcześniej spód.

Piecz 45 minut w temp 170 C.

Jan Kuroń/Dzień Dobry TVN

Zupa fasolkowa z młodymi warzywami

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 2 l. bulionu
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 4 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 100 serka topionego typu ementaler
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Włoszczyznę obierz i pokrój dodaj smażenia i smaż mieszając kilka minut.

Wlej bulion i dodaj fasolkę oraz ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut – do miękkości składników. Pokrój serek topiony i rozpuść go w zupie. Dopraw solą i pieprzem.

Serwuj z posiekaną natką pietruszki.

Jan Kuroń/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia

Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

Dania pachnące latem, czyli zapiekane truskawki, kalafior i racuchy z rabarbarem

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości