Dania pachnące latem, czyli zapiekane truskawki, kalafior i racuchy z rabarbarem

Skorzystaj z darów lata i przygotuj pyszne dania. Poznaj przepisy Iwony Niemczewskiej na kalafiora z pieca, racuchy z rabarbarem i truskawki zapiekane. Ekspertka zdradza też, jak przygotować idealny stek wołowy.

Racuchy drożdżowe z owocami

Składniki na racuchy:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży rozkruszonych lub 16 g drożdży w proszku
  • 380 g letniego mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 obrane i pokrojone łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru do posypania rabarbaru przed smażeniem
  • cukier puder do posypania gotowych racuchów

Przygotowanie racuchów:

Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową, a mleko było lekko podgrzane (do temperatury ciała). Wszystkie składniki ciasta razem wymieszać w robocie z hakiem, aż się wszystko połączy (2-5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło ok 1 godziny. Do wyrośniętego cista dodać pokrojony rabarbar. Patelnię rozgrzać i wlać sporo (na ok 1 cm wysokości) oleju z esencją masła, smażyć na średnim ogniu, aby racuchy zdążyły się usmażyć w środku, kładąc porcje ciasta łyżką od góry, aby ciasto się zsuwało lub pomóc sobie drugą łyżką (można mieć kubek z gorącą wodą i moczyć łyżkę za każdym razem przed nałożeniem ciasta, ale trzeba uważać, aby krople wody nie dostały się na patelnię z tłuszczem), lekko przyklepać. Usmażone racuchy odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Serwować z cukrem pudrem.

Kinga Burzyńska/Dzień Dobry TVN

Truskawki zapiekane w zabajone

Składniki na truskawki zabajone:

  • 250 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
  • 3 żółtka z dobrych jajek
  • 3 łyżki słodkiego wina lub innego alkoholu (np. likier Limoncello, wino musujące, nalewka, itp)
  • 2-3 łyżki cukru
  • kawałki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
  • limonka lub cytryna (opcjonalnie)

Przygotowanie truskawek zabajonych:

Nastawić garnek z niewielką ilością wody. Do miski włożyć żółtka z cukrem i zacząć ubijać, dodać alkohol i dalej ubijać. Położyć miskę z zabajone na garnku z wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody, ubijać dalej, aż zgęstnieje (do gotowego kremu można dodać startą skórkę z cytryny lub limonki). Do naczynia odpornego na temperaturę włożyć pokrojone truskawki (mogą też być inne owoce jagodowe), zalać zabajone i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C pod grzałkę aby deser się zapiekł. Naczynie z zapieczonymi owocami umieścić w innym naczyniu, aby zapobiec poparzeniu dłoni. Serwować deser na ciepło.

Stek wołowy

Składniki:

  • stek wołowy
  • olej z esencją masła
  • tymianek
  • czosnek
  • 2 łyżki świeżego masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie steku:

Wyjąć stek na 30 minut przed przyrządzenie, dokładnie osuszyć mięso ręcznikiem papierowym. Nagrzać patelnię i wlać 1/2 łyżki oleju z esencją masła, gdy patelnia jest mocno nagrzana - wkładamy stek doprawiony solą i pieprzem, czekamy kilka minut, aż mięso się skarmelizuje. Przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne kilka minut w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia (jeśli stek jest gruby wkładamy do pieca nastawionego na 180 stopni C i dopiekamy kilka minut. Na końcu smażenia wkładamy rozgnieciony ząbek czosnku i gałązkę tymianku oraz masło. Polewamy stek masłem przez chwilę i zdejmujemy z patelni i dajemy mięsu odpocząć przez kilka minut w temperaturze pokojowej.

Pieczony kalafior w całości

Składniki:

  • średni kalafior
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju z esencją masła

Składniki marynaty wymieszać i posmarować pędzelkiem kalafior. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Włożyć kalafior do naczynia żaroodpornego i wlać na dno 100 ml wody. Wstawić kalafior w całości do piekarnika i piec ok 1 godziny, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Serwować z gęstym jogurtem, wymieszanym z sokiem z cytryny, miętą, koprem i granatem.

Kinga Burzyńska/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Warzywa i owoce w towarzystwie jogurtowego dressingu. Pomysły Andrzeja Polana

Eksplozja smaku w daniach ze szpinaku. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Autor: Jola Marat

Źródło: Iwona Niemczewska

podziel się:

Pozostałe wiadomości