Przepisy kulinarne

Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe

Przepisy kulinarne

Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe

Dania kuchni włoskiej mają wielu wielbicieli, także w Polsce. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Matteo Brunetti przygotował kilka z nich. Na naszym stole pojawiły się: pasta alla gricia, risotto allo zafferano, parmigiana di melanzane oraz krem zabajony z owocami.

Pasta alla gricia, czyli makaron z guanciale (lub pancetta) i ser pecorino romano przepis Matteo Brunetti

Składniki:

  • 300 g makaronu rigatoni (z napisem trafilata al bronzo)
  • 150 g sera pecorino romano
  • 250 g guanciale (wędlina w plastrach)
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa

Słynne risotto allo zafferano, czyli ryż z szafranem – przepis Matteo Brunetti

Składniki:

  • łyżeczka szafranu
  • 320 g ryżu carnaroli
  • 125 g masła zimnego
  • cebula biała
  • 100 g parmezanu
  • 50 g białego wina
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wywar:

  • marchewka
  • cebula
  • seler naciowy
  • kilka słupków szafranu do dekoracji

Parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanów, sosu pomidorowego, mozzarelli i bazylii - przepis Matteo Brunetti

Składniki:

  • 750 g bakłażana
  • 400 g mozzarelli
  • 1/2 białej cebuli
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 100 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • świeża bazylia
  • olej roślinny
  • sól gruboziarnista

Krem zabajony z owocami leśnymi - przepis Matteo Brunetti

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 90 g likieru marsala lub ameretto
  • 40 g cukru
  • 100 g malin
  • 100 g borówek
  • kiwi
  • świeża mięta

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Makaron po włosku – poznaj najlepsze przepisy na włoskie makarony

Pomidor - król kuchni włoskiej. Przepisy Cristiny Catese

Risotto à la Mikołaj Rey. Sprawdź przepis na danie z selera

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Matteo Brunetti |
Co sądzisz o tym artykule?
71
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
12.06.2020
Iza
Dla mnie nie ma kuchni włoskiej bez prawdziwej włoskiej oliwy Monini <3 a poza tym to kocham wszystko co włoskie i te przepisy.... Mmm, made my day :)