Makaron jest jednym z symboli słonecznej Italii, ale to nie Włosi zapoczątkowali jedzenie tej potrawy. Okazuje się, że prekursorami w przyrządzaniu makaronu byli Chińczycy. WIele znalezisk archeologicznych potwierdza, że pierwsze dania z makaronem pojawiły się w Azji już 4000 lat temu! A w Europie dopiero w XIII wieku, za sprawą włoskiego podróżnika, Marco Polo, dania z makaronu zaczęły regularnie pojawiać się we włoskich domach, a z biegiem lat ta prosta i smaczna potrawa stała się popularna na całym świecie.
Czy warto jeść makaron?
Włoska kuchnia cieszy się dziś ogromną popularnością. Potrawy rodem ze słonecznej Italii mają zwolenników i przeciwników. Nie brakuje specjalistów, którzy krytycznie podchodzą do dań z makaronu . Czy słusznie? Nie do końca. Makaron sam w sobie jest niskokaloryczny, a dzięki dużej zawartości skrobi, syci na długi czas. Wbrew pozorom źródłem kalorii w potrawach z makaronu są jego dodatki - tłuste, zawiesiste sosy, śmietana i duża ilość sera.
Makaron to świetne źródło węglowodanów złożonych, niezbędnych do prawidłowej pracy mięśni i komórek mózgowych. Według wytycznych WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), węglowodany powinny stanowić ok. 60% dziennego zapotrzebowania na energię. Dzięki dużej zawartości skrobi w makaronie, nasz organizm zyskuje energię na długi czas, a uczucie sytości sprzyja dbaniu o szczupłą sylwetkę!
W dzisiejszych czasach makaron jest idealną propozycją na szybkie i pożywne danie dla osób, które nie mają czasu na eksperymenty w kuchni. Mitem jest stwierdzenie, że potrawy z makaronu są monotonne. Włoska kuchnia to nie tylko spaghetti bolognese czy penne z kremowym sosem carbonara. Doskonałym dodatkiem do makaronu jest też kurczak , łosoś, albo tuńczyk. Zamiast ciężkich sosów możemy przygotować lekkie pasty z dodatkiem warzyw i świeżych ziół - doskonale sprawdzi się tu cukinia , pomidory (także suszone ), szpinak albo grzyby (borowiki, kurki , maślaki itp.).
Jeżeli lubisz włoską kuchnię, koniecznie wypróbuj nasze przepisy na makaron z mascarpone !
Makaron tagliatelle z łososiem i mascarpone
Składniki (na 4 porcje):
· 500 gramów makaronu tagliatelle,
· 500 gramów świeżego filetu z łososia,
· 2 opakowania serka mascarpone,
· pół szklanki śmietany kremówki albo gęstego jogurtu (np. greckiego),
· sól,
· świeżo zmielony pieprz,
· garść posiekanej natki pietruszki albo lubczyku,
· olej roślinny.
Przygotowanie:
1. Do gotującej się, osolonej wody wrzuć makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. Filet z łososia pokrój na drobne kawałki, posyp solą.
3. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć łososia . Smaż chwilę na średnim ogniu.
4. Po kilku minutach dodaj serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 8-10 minut na małym ogniu.
5. Kremowy sos przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
6. Dodaj do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.
7. Gotową potrawę przełóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki albo lubczykiem.
Makaron penne z mascarpone i kurczakiem
Składniki (na 4 porcje):
· 1 opakowanie (ok. 500 gramów) makaronu penne,
· 2 opakowania serka mascarpone,
· ok. 20 połówek suszonych pomidorów,
· 2 średniej wielkości piersi z kurczaka,
· 3 cebule,
· 1 pęczek natki pietruszki,
· sól i świeżo zmielony pieprz,
· starty parmezan ,
· olej roślinny,
Przygotowanie:
1. Makaron penne wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj al dente.
2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i smaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut.
3. Kiedy kurczak się zarumieni, wrzuć na patelnię pokrojoną drobno cebulę i smaż jeszcze przez ok. 5 minut.
4. Wyjmij z zalewy suszone pomidory , pokrój w paski i dodaj do kurczaka .
5. Przełóż na patelnię serek mascarpone , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystkie składniki.
6. Dodaj do sosu ugotowany makaron i mieszaj potrawę na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
7. Przełóż makaron na talerze, posyp parmezanem i posiekaną drobno natką pietruszki.
Makaron spaghetti z serem mascarpone i szpinakiem
Składniki (przepis na 4 porcje):
· 500 gramów makaronu spaghetti,
· 500 gramów młodych liści szpinaku,
· 2 opakowania serka mascarpone,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· 1 łyżka masła,
· sól, świeżo zmielony pieprz,
· 3 ząbki czosnku,
· ok. 60 gramów startego sera (np. Grana Padano),
· pół szklanki natki pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
2. Opłucz szpinak , usuń twarde łodygi.
3. Obierz czosnek i drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć czosnek i smaż chwilę, a następnie dodaj serek mascarpone . Mieszaj przez chwilę na małym ogniu.
5. Wrzuć na patelnię liście szpinaku , dodaj sól i pieprz. Mieszaj sos, aż wszystkie składniki się połączą.
6. Ugotowany makaron połącz z sosem i mieszaj dokładnie, aż potrawa trochę zgęstnieje.
7. Gotowe danie przełóż na talerze i posyp natką pietruszki.
Bibliografia:
1. https://www.healthline.com/nutrition/is-pasta-healthy
2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322564.php
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN