kuchnia włoska przepisy

    kuchnia włoska przepisy

    Kuchnia włoska ma na świecie miliony fanów. Pizza, czy dania z makaronu to potrawy znane i lubiane nawet w najdalszych zakątkach globu. Niestety, informacje o przepisach z Półwyspu Apenińskiego odpowiednich dla wegan wciąż jest niewiele. W studiu Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na potrawy prosto ze słonecznej Italli podzieliła się Alicja Rokicka.

    Oryginalne spaghetti carbonara przywędrowało do nas z Italii. Jest to bardzo sycące i aromatyczne, a przy tym niezwykle tanie danie. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil Połączenie makaronu, jajek, boczku i sera rozpieszcza kubki smakowe. Dzięki swojej kremowej konsystencji sos carbonara może być zaliczany do tzw. comfort food, czyli dań, które są pocieszycielami w ponure dni. Światowy Dzień Carbonary obchodzony jest 6 kwietnia.

    "Włoska podróż pełna smaków" to wyjątkowa produkcja discovery+ Originals, którą pokochają wszyscy wielbiciele kuchni z tamtego rejonu świata i życia pełnego kulinarnych emocji. Giada De Laurentiis i Bobby Flay wyruszyli w miesięczną podróż po Rzymie i Toskanii przedstawiając widzom swoje ulubione restauracje, potrawy, a także odkrywając smaki, których wcześniej nie znali. Kulinarną serię możesz zobaczyć w Playerze.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Bartka Kieżuna, który przygotował potrawy kuchni włoskiej. Na naszym stole pojawiła się pasta at limone, insalata di finocchio, a na deser biscotti al limone. Smacznego!