Bugie karnawałowy - przepis krok po kroku:
Składniki na bugie:
Ciasto:
- 250 g mąki 00,
- jajko,
- 10 g miękkiego masła,
- 50 ml mleka,
- czubata łyżka stołowa cukru pudru,
- 15 g grappy lub zwykłej wódki,
- skórka z 1/2 cytryny,
- sól.
Nadzienie:
- słoik dżemu truskawkowego.
Dodatkowo:
- 2 l oleju do smażenia,
- cukier puder.
Jak przygotować bugie:
Do miski włóż wszystkie składniki: mąkę, jajko, miękkie masło, cukier, mleko, grappę albo wódkę, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Uformuj kulę, zawiń w folię i pozostaw na 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyjmij część ciasta, uważając, aby reszta pozostała zawinięta w folię. Rozwałkuj ciasto kilka razy, aż osiągnie grubość około 4 mm.
Za pomocą łyżeczki ułóż na dolnej części ciasta od dłuższego boku szereg orzechów z dżemem, dobrze rozłożonych. Złóż górną połowę na drugą, dociskając ją wokół nadzienia, aby usunąć powietrze. Aby dobrze uszczelnić ciasto, możesz użyć pędzelka zanurzonego w odrobinie wody, co pomoże mu lepiej przylegać. Na koniec, za pomocą noża do ciasta, przytnij krawędzie i wytnij wiele prostokątów przypominających ravioli. Postępuj w ten sam sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników, mieszając ponownie resztki.
Smaż bugie po kilka na raz, na oleju rozgrzanym do 170 st. C, uważając, aby obrócić je z obu stron. Kiedy będą złocistobrązowe, odcedź je łyżką cedzakową i pozostaw do wyschnięcia na papierze kuchennym. Posyp je cukrem pudrem i podawaj.
Słodkie ravioli karnawałowe - przepis krok po kroku
Składniki na słodkie ravioli:
- 300 g mąki 00,
- 50 g cukru,
- 30 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- starta skórka z 1/2 pomarańczy,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 300 g świeżej ricotty, odsączonej,
- 75 g cukru,
- łyżeczka cynamonu w proszku,
- 70 g gorzkiej czekolady.
Do dekoracji:
- cukier puder.
Jak przygotować słodkie ravioli:
Utrzyj 25 g miękkiego masła z cukrem, dodaj jajka, skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj przesianą wcześniej mąkę i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie i zwarte ciasto. Zawiń ciasto w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
Umieść w misce dobrze odsączony ser ricotta, cukier, kawałki czekolady i cynamon. Mieszaj, aż do uzyskania kremowej i jednolitej konsystencji.
Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na grubość około 2 mm. Podziel na porcje i na brzegu każdego arkusza umieść nadzienie. Złóż ciasto, aby przykryć nadzienie i wytnij półksiężyce za pomocą pierścienia z ciasta o średnicy około 7-8 cm. Pozostaw około centymetrowy brzeg, który przyda się do zamknięcia ravioli. Uszczelnij brzegi za pomocą widelca. Ułóż pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je pozostałym roztopionym masłem. Piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jak tylko pierożki staną się złotobrązowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na drucianej półce. Na koniec posyp słodkie ravioli odrobiną cukru pudru.
Frytki jabłkowe - przepis krok po kroku
Składniki na frytki jabłkowe:
- 3 jabłka (najlepiej Golden lub Ligol),
- 200 g mąki,
- jajko,
- białko jajka,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 25 ml mleka,
- cukier,
- 2 l oleju do smażenia,
- szczypta soli.
Jak przygotować frytki jabłkowe:
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, łyżkę cukru, całe jajko, szczyptę soli i łyżkę oleju umieść w misce i ubij mikserem elektrycznym, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Pozostaw na kilka minut. W innej misce ubij białka ze szczyptą soli i dodaj je do ciasta.
Obierz jabłka, usuń rdzeń za pomocą małego noża i pokrój w regularne plastry o grubości około centymetra. Zanurzaj je w przygotowanym cieście. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i zanurzaj plasterki jabłek po 3-4 na raz na 2-3 minuty, obracając je z obu stron.
Za pomocą łyżki cedzakowej zdejmij je z patelni i połóż na talerzu z papierem kuchennym, aby usunąć nadmiar oleju. Natychmiast posyp je obficie cukrem. Naleśniki podawaj na gorąco, choć są też smaczne na zimno.
Zobacz także:
- Dania idealne na karnawał. Przepisy Beaty Śniechowskiej
- Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej
- Tłusty czwartek na Kaszubach, czyli tradycyjne pączki z żurawiną
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/East News