Nie tylko pączki. Bartek Boratyn zdradza przepisy na karnawałowe słodkości

Karnawałowe słodkości
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przed nami karnawał, a wraz z nim karnawałowe potrawy. Większość z nas kojarzy przede wszystkim pączki, czasem faworki. Jednak jakich jeszcze przysmaków warto spróbować w tym czasie? Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował różne słodkości, które nie mogą nikogo ominąć.
Oponki wegańskie
Oponki wegańskie
Oponki wegańskie
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Oponki wegańskie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    • łyżeczka sody
      • 250 g tofu naturalnego
        • łyżka soku z cytryny
          • łyżka cukru waniliowego
            • 1/3 szkl. cukru
              • 120 g kwaśnej śmietany sojowej lub jogurtu
                • olej do głębokiego smażenia

                  Składniki na lukier:

                  • 1 szkl. cukru pudru
                    • 2-3 łyżeczki wody

                      Sposób przygotowania:

                      1. Tofu odsączamy z nadmiaru wody, łączymy z sokiem z cytryny oraz kwaśną śmietaną i rozdrabniamy blenderem lub w malakserze do uzyskania gładkiego serka.
                        1. Do tofu dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz przesianą mąkę, sodę oraz opcjonalnie kurkumę.
                          1. Całość zagniatamy dłońmi do uzyskania gładkiego ciasta. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-1.5 cm, następnie wykrawamy oponki.
                            1. Oponki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 175 stopni C) na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
                              1. Jeszcze ciepłe (nie gorące) oponki oblewamy lukrem lub poruszamy cukrem pudrem
                                Faworki
                                Faworki
                                Faworki
                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                Faworki - przepis krok po kroku

                                Składniki:

                                • 300 g mąki pszennej
                                  • 1 łyżka smalcu lub masła
                                    • 7 żółtek
                                      • 100 g cukru
                                        • 3 łyżki śmietany 18%
                                          • Łyżka spirytusu lub octu
                                            • 300 g mąki pszennej
                                              • 1 łyżka smalcu lub masła
                                                • 7 żółtek
                                                  • 100 g cukru
                                                    • 3 łyżki śmietany 18%
                                                      • łyżka spirytusu lub octu
                                                        • 500 g smalcu do smażenia
                                                          • 100 g cukru pudru

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Ucierać smalec lub masło do konsystencji śmietany.
                                                              1. Wbić żółtka, dodać cukier, alkohol, śmietanę i mąkę.
                                                                1. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
                                                                  1. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką.
                                                                    1. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.
                                                                      1. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć.
                                                                        1. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor.
                                                                          1. Osączyć na ręczniku papierowym.
                                                                            1. Posypać cukrem pudrem.
                                                                              Pączek
                                                                              Pączki z przepisu Bartka Boratyna
                                                                              Pączek
                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                              Pączki - przepis krok po kroku

                                                                              Składniki:

                                                                              • 500 g mąki pszennej
                                                                                • 80 g cukru
                                                                                  • 10 jajek
                                                                                    • 125 g masła
                                                                                      • 125 ml mleka
                                                                                        • 0,5 łyżeczki soli
                                                                                          • 25 g świeżych drożdży
                                                                                            • 0.5 kg smalcu do smażenia
                                                                                              • 200 g domowego lukru
                                                                                                • konfitura z płatków róż
                                                                                                  • powidła śliwkowe
                                                                                                    • pasta pistacjowa
                                                                                                      • krem czekoladowy typu nutella

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        1. Do mleka dodać cukier i rozdrobnione drożdże. Zaczyn mieszać i podgrzewać (do 35 stopni C) do rozpuszczenia się składników. Następnie wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 30 minut. Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z jajkami. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto podsypując mąką, aż nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło.
                                                                                                          1. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie je wyrobić rękoma.
                                                                                                            1. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić. Utoczyć w dłoniach kulkę. Zlepione pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy, miejsce zlepienia kierujemy do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
                                                                                                              1. W rondlu powoli rozgrzewamy smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć). Pączki smażymy porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu. Lukrem polewamy gdy pączki lekko wystygną, na koniec posypujemy skórką pomarańczową.

                                                                                                                Krem waniliowy - składniki:

                                                                                                                • 900 ml mleka
                                                                                                                  • 176 g cukru
                                                                                                                    • 8 żółtek
                                                                                                                      • 76 g skrobi ziemniaczanej
                                                                                                                        • 200 g masła
                                                                                                                          • 10 g żelatyny

                                                                                                                            Sposób przygotowania kremu waniliowego:

                                                                                                                            1. Mleko gotujemy z cukrem.
                                                                                                                              1. W misce mieszamy żółtka i skrobie.
                                                                                                                                1. Do gotującego się mleka wlewamy żółtka i mieszamy na ogniu do powstania kremu.
                                                                                                                                  1. Gdy krem się ugotuje dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i masło.
                                                                                                                                    1. Mieszamy do połączenia się składników i ostawiamy do ostudzenia.

                                                                                                                                      Dodatkowe tipy Bartka Boratyna:

                                                                                                                                      • Do ciasta na faworki dodajemy spirytus lub ocet spirytusowy, aby ciasto podczas smażenia nie wciągało nadmiaru tłuszczu.
                                                                                                                                        • Podczas przygotowania ciasta drożdżowego najlepiej przygotować wcześniej zacyzn drożdżowy, dzięki czemu ciasto będzie smaczniejsze i lepiej wyrośnie.
                                                                                                                                          • Gdy gotujemy krem waniliowy, ważnym elementem jest hartowanie jajek ze skrobią ciepłym mlekiem. Dzięki temu nie zrobią nam się grudki i całość będzie gładka.
                                                                                                                                            • Podczas przygotowania ciasta na faworki ważnym elementem jest tzw. zbjanie go. Dzięki temu ciasto będzie elastyczne, jednolite, a po usmażeniu niezwykle kruche i z dużą ilością bąbelków.

                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                              Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana