Makaroniki słodką przekąską na sylwestra. Cukiernik: "Będą idealne do toastu"

Makaroniki - słodka przekąska na sylwestra
Źródło: Dzień Dobry TVN
Makaroniki - słodka przekąska na sylwestra
Makaroniki - słodka przekąska na sylwestra
Horoskop na święta i sylwestra
Horoskop na święta i sylwestra
Zaszalej z paznokciami na święta i sylwestra
Zaszalej z paznokciami na święta i sylwestra
Magda Pieczonka o makijażu na sylwestra
Magda Pieczonka o makijażu na sylwestra
Pomyśl o zwierzętach, odpuść sobie fajerwerki
Pomyśl o zwierzętach, odpuść sobie fajerwerki
Jak tanio i modnie ubrać się na sylwestra?
Jak tanio i modnie ubrać się na sylwestra?
Makaroniki to niewielkie ciasteczka, które znakomicie sprawdzą się na sylwestrową zabawę. W Dzień Dobry TVN cukiernik Bartek Boratyn pokazał, jak je przygotować na bezie francuskiej. Co jest ich sekretem?

Makaroniki na bezie francuskiej

Bezowe ciasteczka migdałowe zdobyły podniebienia Polek i Polaków. Sęk w tym, że robiąc je samodzielnie w domu, nie zawsze wychodzą. - Nie wychodzą, ponieważ przede wszystkim musimy zaprzyjaźnić się z wagą. Cukiernictwo to apteka, a kuchnia to intuicja - przyznał Bartek Boratyn w Dzień Dobry TVN.

Są dwa podstawowe sposoby przygotowania makaroników - na bezie francuskiej lub włoskiej. - Na bezie włoskiej są nieco trudniejsze, ponieważ musimy ugotować syrop cukrowy, który następnie ubija się z białkami. Powstaje nam beza. Tutaj mamy bezę francuską, czyli do białek dosypujemy po prostu cukier i ubijamy - tłumaczył cukiernik.

Makaroniki - przepis Bartka Boratyna

Składniki na ciasto:

  • 125 g białek, 
  • 150 g cukru, 
  • 375 g cukru pudru, 
  • 200 g mąki migdałowej, 
  • barwnik.

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno. Dodajemy po łyżce cukru i ubijamy na bezę.
  2. W drugiej misce przesiewamy mąkę migdałową oraz cukier puder. 
  3. Bezę łączymy z mąką migdałową na trzy razy. 
  4. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
  5. Ciasto szprycujemy na papier do pieczenia lub maty do makaroników i pieczemy 20 min w temp. 150 stopni z termoobiegiem.

Składniki na krem do makaroników:

  • 200 g śmietanki 36%, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 100 g czekolady białej, 
  • ulubiony aromat.

Przygotowanie:

  1. Ubijamy śmietankę razem z serkiem mascarpone na sztywny krem. 
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
  3. Kiedy czekolada ostygnie, łączymy z mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  4. Opcjonalnie dodajemy ulubionego aromatu.

- W sylwestrową noc będą idealne do toastu - zachęcił Bartek Boratyn.

Ważne informacje:

  • Nałożone ciasto na blachę należy ubić, aby makaroniki były równomierne.
  • Makaroniki możemy wykonać w wielu kolorach. Wystarczy dodać do ciasta wybrany barwnik spożywczy.
  • Makaroniki pieczemy pojedynczo (bez ich krojenia).
  • Makaronikom możemy nadać konkretny smak poprzez dodanie do kremu różnego rodzaju czekolad lub aromatów. Możemy dodać również curdy owocowe.

Skąd pochodzą makaroniki? Kiedy najlepiej smakują? Na co należy zwrócić uwagę przy pieczeniu? Zobacz materiał wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości