Makaroniki na bezie francuskiej
Bezowe ciasteczka migdałowe zdobyły podniebienia Polek i Polaków. Sęk w tym, że robiąc je samodzielnie w domu, nie zawsze wychodzą. - Nie wychodzą, ponieważ przede wszystkim musimy zaprzyjaźnić się z wagą. Cukiernictwo to apteka, a kuchnia to intuicja - przyznał Bartek Boratyn w Dzień Dobry TVN.
Są dwa podstawowe sposoby przygotowania makaroników - na bezie francuskiej lub włoskiej. - Na bezie włoskiej są nieco trudniejsze, ponieważ musimy ugotować syrop cukrowy, który następnie ubija się z białkami. Powstaje nam beza. Tutaj mamy bezę francuską, czyli do białek dosypujemy po prostu cukier i ubijamy - tłumaczył cukiernik.
Makaroniki - przepis Bartka Boratyna
Składniki na ciasto:
- 125 g białek,
- 150 g cukru,
- 375 g cukru pudru,
- 200 g mąki migdałowej,
- barwnik.
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno. Dodajemy po łyżce cukru i ubijamy na bezę.
- W drugiej misce przesiewamy mąkę migdałową oraz cukier puder.
- Bezę łączymy z mąką migdałową na trzy razy.
- Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Ciasto szprycujemy na papier do pieczenia lub maty do makaroników i pieczemy 20 min w temp. 150 stopni z termoobiegiem.
Składniki na krem do makaroników:
- 200 g śmietanki 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g czekolady białej,
- ulubiony aromat.
Przygotowanie:
- Ubijamy śmietankę razem z serkiem mascarpone na sztywny krem.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Kiedy czekolada ostygnie, łączymy z mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Opcjonalnie dodajemy ulubionego aromatu.
- W sylwestrową noc będą idealne do toastu - zachęcił Bartek Boratyn.
Ważne informacje:
- Nałożone ciasto na blachę należy ubić, aby makaroniki były równomierne.
- Makaroniki możemy wykonać w wielu kolorach. Wystarczy dodać do ciasta wybrany barwnik spożywczy.
- Makaroniki pieczemy pojedynczo (bez ich krojenia).
- Makaronikom możemy nadać konkretny smak poprzez dodanie do kremu różnego rodzaju czekolad lub aromatów. Możemy dodać również curdy owocowe.
Skąd pochodzą makaroniki? Kiedy najlepiej smakują? Na co należy zwrócić uwagę przy pieczeniu? Zobacz materiał wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Dania jednogarnkowe na sylwestra – proste przepisy
- Efektowne, bezalkoholowe drinki na sylwestra. Przepisy od mistrza Polski i Europy barmanów
- Ile może stać sałatka jarzynowa? Sprawdź, jak długo można ją jeść
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News