Co przygotować na sylwestra? Przepisy na dania jednogarnkowe

Garnek z curry.
Dania jednogarnkowe na sylwestra
Źródło: jatuporn amorntangsati/GettyImages
Zastanawiasz się, co do jedzenia przygotować na sylwestra? Dania jednogarnkowe to świetna propozycja na tę i niemal każdą inną imprezę. Najczęściej są pożywne oraz łatwe w transporcie i podgrzaniu. Sprawdź przepisy krok po kroku na stronie Dzień Dobry TVN.
Dania jednogarnkowe
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sylwestrowe menu może być naprawdę różnorodne i zawierać więcej niż tylko przekąski i napoje. Warto postawić również na coś ciepłego – najlepiej sprawdzają się właśnie dania jednogarnkowe. Możliwości jest naprawdę wiele. Mogą powstać na bazie wszelkich kasz, strączków, makaronów, ryżu, mieszanek warzyw, ulubionego mięsa czy tofu, a także wielu różnych miksów.

Poniżej znajdziecie 2 proste przepisy na sylwestrowe (i nie tylko) dania jednogarnkowe, a także linki do wielu innych, które również świetnie nadają się na sylwestra.

Sylwestrowy gulasz jednogarnkowy – opcja mięsna i wege

Składniki:

  • cebula
    • 4 ząbki czosnku
      • papryka
        • cukinia
          • szklanka bulionu
            • puszka ciecierzycy lub fasoli
              • puszka krojonych pomidorów
                • kiełbasa sucha lub wędzone kiełbaski roślinne, ewentualnie tofu
                  • oregano, majeranek, sól, pieprz
                    • olej

                      Jak zrobić sylwestrowy gulasz jednogarnkowy?

                      1. Kiełbasę lub jej zamiennik pokroić w plasterki, warzywa w kostkę, cebulę i czosnek posiekać drobno.
                        1. Zeszklić cebulę i czosnek.
                          1. Dodać kiełbasę lub wege dodatek.
                            1. Po kilku minutach dodać cukinię i paprykę. Doprawić przyprawami, zamieszać i smażyć przez kilka minut.
                              1. Wlać bulion, dodać pomidory z puszki i gotować kilka minut, by całość stała się gęsta i aromatyczna.
                                1. Następnie dodajemy ciecierzycę lub fasolę. Chwilę później można już podawać albo zdjąć z ognia i później zabrać garnek pysznego jedzenia na imprezę. Wierzch można dodatkowo posypać serem feta, ziarnami, ziołami, skropić oliwą.

                                  Danie jednogarnkowe na sylwestra - przepis na curry z masłem orzechowym

                                  Składniki:

                                  • gotowa żółta pasta curry dobrej jakości
                                    • litr mleka kokosowego lub ryżowego
                                      • główka kalafiora białego, ewentualnie po trochę różnych, kolorowych
                                        • ok. 300 g bobu lub zielonego groszku
                                          • 2 pomidory malinowe
                                            • 50 g orzechów: piniole, cedrowe, nerkowce albo blanszowane migdały
                                              • 2 cebule
                                                • łyżka pasty z tamaryndowca - opcjonalnie
                                                  • 3 łyżki masła orzechowego
                                                    • 5 listków limonki kaffir
                                                      • pęczek świeżej kolendry
                                                        • sól
                                                          • olej

                                                            Jak zrobić curry z masłem orzechowym?

                                                            1. Podzielić kalafiory na różyczki, a jego głąb pokroić na małe kawałki. Posiekać cebule.
                                                              1. W dużym głębokim rondlu zeszklić cebulę wraz z głąbkami kalafiora. Wlej napój roślinny i doprowadzić do wrzenia.
                                                                1. Dodać pastę curry, masło orzechowe, pastę z tamaryndowca, listki kaffir i sporą szczyptę soli. Całość wymieszać i gotować przez chwilę.
                                                                  1. Następnie dodać kalafior i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
                                                                    1. Obrać pomidory ze skórki i pokroić je na kawałki.
                                                                      1. Dodać do całości bób lub groszek, pomidory i orzechy. Gotować jeszcze przez 2-3 min lub dłużej, jeśli kalafior będzie tego wymagał.
                                                                        1. Gotowe curry zdjąć z ognia. Dodać większość listków świeżej kolendry.
                                                                          1. Gotowe. Podawać posypane świeżymi listkami kolendry.

                                                                            Dania jednogarnkowe na sylwestra - przepisy

                                                                            Poniżej linki do przepisów na wiele innych potraw jednogarnkowych prosto z naszej kuchni:

                                                                            Autor: Diana Ryściuk

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: jatuporn amorntangsati/GettyImages

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości