Vienio opracował nowy przepis na wegańskiego bouef Stroganowa. Spróbujcie sami

Piotr "Vienio" Więcławski
Piotr "Vienio" Więcławski
Źródło: Tomasz Urbanek/East News
Piotr Więcławski, znany jako Vienio, od wielu lat zaskakuje fanów swoją twórczością. Jakiś czas temu postanowił spróbować swoich sił w kuchni, a teraz stworzył przepis na wegańską wersję znanego, mięsnego dania. Fani artysty są zachwyceni. "Wygląda wyśmienicie" - piszą.

Vienio gotuje

Piotr Więcławski, szerzej znany jako Vienio to raper, reżyser filmowy, aktor, dziennikarz radiowy oraz prowadzący programów "COOLturyści" i "COOLgadżet" w Travel Channel. Chętnie dzieli się swoimi doświadczeniami na Instagramie. Artysta jest wegetarianinem, a w ostatnim czasie opublikował zdjęcia kilku wegetariańskich i wegańskich dań, które bardzo zainteresowały jego fanów. Na jego profilu pojawiła się między innymi afrykańska zupa z masłem orzechowym, batatami, jarmużem i pomidorami. Tym razem Vienio pochwalił się nie tylko zdjęciem nowej potrawy, jaką opracował, ale postanowił też udostępnić przepis.

Wegański bouef Stroganow Vienia

Vienio na swoim profilu zamieścił przepis na bouef Stroganowa. Oto on:

Składniki:

  • 1 cebula
    • 8 pieczarek (średnich)
      • 400 ml bulionu lub wody
        • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
          • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
            • 4 ogórki kiszone
              • 100 g papryczek jalapeñio
                • 2 suchary żytnie
                  • naturalnie warzony sos sojowy
                    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki pulpy
                      • 3 łyżki wegańskiego zabielacza (śmietany, jogurtu)
                        • pieprz do smaku
                          Dużą cebulę pokrojoną w kosteczkę smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy razem z cebulą. Dodajemy pokrojone w paseczki sojowe kotleciki (można je kupić w każdym sklepie) i wszystko smażymy razem, przyprawiając pieprzem i papryką w proszku (ostrą i słodką). Zalewamy całość technicznym, nieosolonym bulionem lub po prostu wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy naturalnie warzony sos sojowy i Stroganow staje się odpowiednio słony i pięknie brązowy. Możecie dodać nieco pulpy pomidorowej lub dwie łyżki koncentratu, żeby dodać nieco kwasowości. Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę i wrzucamy do potrawy. Żeby Stroganow był nieco pikantniejszy, dodaję jeszcze pokrojone marynowane papryczki jalapeñio (można je kupić w każdym markecie). Całość zagęszczamy pokruszonymi żytnimi sucharami (1-2 szt.) Odrobina wegańskiej śmietany pięknie koloruje danie. Kromeczka chlebusia i jesteś w niebie

                          - tłumaczy przepis artysta.

                          Na profilu dodaje też, że kolega, który próbował jego bouef Stroganowa zapiał z zachwytu. Fani Vienia są zachwyceni nowym daniem. "Wypas", "Będzie jedzone", "Wygląda wyśmienicie", "Testuję jutro, zobaczymy co wyjdzie" - piszą.

                          Zobacz wideo: Miuosh i "Pieśni współczesne" na ponad 140 osób

                          Miuosh i "Pieśni współczesne" na ponad 140 osób
                          Źródło: x-news

                          Zobacz także:

                          Autor: Sylwia Wołoch

                          Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości