Gulasz z dyni i ciecierzycy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- kawałek cynamonu
- 1 marchewka
- 500 g dyni piżmowej
- 2 słodkie ziemniaki
- 1 słoik ciecierzycy
- 7-8 cm świeżego imbiru
- garść rodzynek
- 500 g świeżych pomidorów
- 2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
- sól i pieprz
- ryż pełnoziarnisty do podania
Sposób przygotowania gulasz z dyni i ciecierzycy
- Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na klarowanym maśle.
- Dodać suche przyprawy i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dynię i bataty pokrojone w kostkę, odcedzoną ciecierzycę.
- Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok do gulaszu.
- Dodać rodzynki, pokrojone pomidory i wywar. Dusić, aż warzywa będą miękkie.
- Gulasz podawać z ugotowanym ryżem pełnoziarnistym.
Zobacz także:
- Gulasz z drobiu z papryką - prosty przepis na pyszny i szybki obiad
- Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?
- Gulasz po węgiersku to świetny pomysł na drugie danie – zobacz, jak go wykonać
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: