Gulasz z drobiu z papryką - prosty przepis na pyszny i szybki obiad

Gulasz
Gulasz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gulasz to danie dość popularne w Polsce. Zazwyczaj przygotowuje się go z wołowiną, jednak tym razem stawiamy na drób. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak przygotować prosty i pyszny gulasz z drobiu z papryką. Sprawdź jego przepis.

Gulasz z drobiu z papryką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • duża biała cebula
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła, 4 liście laurowe i 10 ziaren ziela angielskiego
  • ½ kg podudzi z kurczaka pozbawionych kości
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średnie dojrzałe pomidory
  • 3/4 litra bulionu drobiowego lub rosołu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • czubata łyżeczka cząbru
  • łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania gulaszu z drobiu z papryką

  1. Cebulę pokrój piórka.
  2. Rozgrzej oliwę i masło w garnku. Dodaj pokrojonego w paski kurczaka oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż około 5 minut. Przesmaż cebulę do zezłocenia.
  3. Pieczarki pokrój na ćwiartki i dodaj do garnka.
  4. Paprykę pokrój w większe romby, dodaj do garnka.
  5. Dopraw solą, pieprzem i cząbrem, dodaj paprykę słodką i ostrą.
  6. Dodaj mąkę.
  7. Wlej zagotowany bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i zagotuj.
  8. Serwuj z kaszą ryżem lub pieczywem, posypane natką pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości