Gulasz z drobiu z papryką - przepis krok po kroku
Składniki:
- duża biała cebula
- łyżka oliwy
- 2 łyżki masła, 4 liście laurowe i 10 ziaren ziela angielskiego
- ½ kg podudzi z kurczaka pozbawionych kości
- 250 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 2 średnie dojrzałe pomidory
- 3/4 litra bulionu drobiowego lub rosołu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- czubata łyżeczka cząbru
- łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania gulaszu z drobiu z papryką
- Cebulę pokrój piórka.
- Rozgrzej oliwę i masło w garnku. Dodaj pokrojonego w paski kurczaka oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż około 5 minut. Przesmaż cebulę do zezłocenia.
- Pieczarki pokrój na ćwiartki i dodaj do garnka.
- Paprykę pokrój w większe romby, dodaj do garnka.
- Dopraw solą, pieprzem i cząbrem, dodaj paprykę słodką i ostrą.
- Dodaj mąkę.
- Wlej zagotowany bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i zagotuj.
- Serwuj z kaszą ryżem lub pieczywem, posypane natką pietruszki.
Zobacz także:
- Turecka pasta paprykowa - jak smakuje?
- Wiosenne leczo z cukinii, kabaczka i tradycyjne. Proste przepisy w maksymalnie godzinę!
- Papryka marynowana w słoikach. Sprawdź najlepsze przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: