Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia na kotlety siekane z papryką

Kotlety z bobu według przepisu Andrzeja Polana
Tomasz Urbanek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła papryka - Jasiek Kuroń przygotował dania z jej wykorzystaniem. Sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety siekane z sezonową papryką, które idealnie sprawdzą się na szybki, domowy obiad.

Kotlety siekane z papryką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g piersi kurczaka lub indyka pokrojonej w drobną kostkę lub cienkie paseczki
    • czerwona papryka około 200 g
      • średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
        • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
          • 2 jajka
            • 3 czubate łyżki mąki pszennej
              • łyżeczka suszonego tymianku
                • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
                  • 2/3 płaskiej łyżeczki soli
                    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
                      • olej do smażenia

                        Sposób przygotowania kotletów siekanych z papryką

                        1. W misce wymieszaj wszystkie składniki – mięso, paprykę, jajka, mąkę, cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy.
                          1. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
                            1. Za pomocą łyżki wykładaj masę na rozgrzany tłuszcz i smaż po 4 minuty z każdej strony.
                              1. Przed podaniem odcedź na ręczniku papierowym.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Jasiek Kuroń

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana