Od czego zależy kolor papryki?
Nikomu chyba nie trzeba przedstawiać papryki i jej kulinarnych możliwości. To soczysto-chrupiące warzywo sprawdza się na surowo (sałatki, kanapki czy do hummusów) i w każdej innej postaci. Można ją gotować, piec, grillować, smażyć, blendować, marynować, łączyć z wieloma innymi, nawet słodkimi składnikami.
Owoce i warzywa
Na sklepowych półkach czy warzywnych straganach zwykle są do wyboru trzy podstawowe kolory klasycznej papryki: czerwona, żółta i zielona. Niektórzy twierdzą, że są to odrębne gatunki. Prawda jest jednak taka, bez względu na kolor, cały czas jest to dokładnie to samo warzywo. Różnica koloru spowodowana jest stadium rozwoju papryki w momencie zerwania z "krzaczka".
Najmniej dojrzała jest zielona papryka, żółta jest przejściową, a czerwona "wersją końcową". Każda z nich jest tak samo smaczna, jadalna i bardzo zdrowa, ale pojawiają się pewne subtelne różnice.
Która papryka jest najzdrowsza?
Papryka w rożnych stadiach rozwoju nieco różni się smakiem i zawartością witamin. Czerwona papryka jest najsłodsza, żółta ma nieco łagodniejszy, neutralny smak, a zielona - lekko gorzkawy. Warto wziąć to pod uwagę w trakcie przygotowywania różnego typu potraw. W przyrządzaniu ajwaru czy zup kremów najlepiej postawić na czerwoną. Do faszerowania najlepsza będzie zielona. W marynacie wszystkie trzy smakują wyśmienicie.
Jeśli chodzi o zawartość witamin, to im papryka bardziej dojrzała, tym ich więcej. W czerwonej jest najwięcej witaminy C oraz beta karotenu. Zielona papryka zwiera prawie tyle samo witaminy C, ale żółta już znacznie mniej. Analogicznie, ma też najmniej beta karotenu.
Kolorowe papryki nie różnią się za to znacząco jeśli chodzi o zawartość witaminy E. Poza tym wszystkie są doskonałym źródłem błonnika, likopenu, fosforu, potasu i przeciwutleniaczy. Przy dużej ilości wszystkich cennych właściwości, zawierają niewiele kalorii i posiadają niski indeks glikemiczny. Dzięki temu świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej oraz dla cukrzyków.
Do kiedy można kupić polską paprykę?
Papryka z polskich upraw dostępna jest w sklepach zwykle do połowy listopada. W postaci przetworów na sklepowych półkach można ją dostać przez cały rok. Gwarancją dostępu do tego pysznego i zdrowego warzywa w nieco zmienionej postaci są również samodzielnie przygotowywane, paprykowe przetwory.
Zobacz także:
- Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia
- Wszystko o paprykach i ich ostrości. "Zielona papryka nie ma pełni smaku"
- Papryka – uprawa. Jak uprawiać paprykę krok po kroku?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Roberto Machado Noa/Getty Images