Od czego zależy kolor papryki i do kiedy w sklepach dostępne są te polskie?

Papryki w trzech kolorach
Od czego zależy kolor papryki i do kiedy w sklepach dostępne są te polskie?
Źródło: Roberto Machado Noa/Getty Images
Sezon na paprykę trwa, więc to doskonała okazja, by się jej przyjrzeć i rozwiać pewne wątpliwości. Poniżej wyjaśniamy, jakie znaczenie dla papryki i jej smaku ma kolor. Sezonowość jest jeszcze pyszniejsza, gdy lokalna. Do kiedy więc można kupić w sklepach paprykę z polskich upraw?

Od czego zależy kolor papryki?

Nikomu chyba nie trzeba przedstawiać papryki i jej kulinarnych możliwości. To soczysto-chrupiące warzywo sprawdza się na surowo (sałatki, kanapki czy do hummusów) i w każdej innej postaci. Można ją gotować, piec, grillować, smażyć, blendować, marynować, łączyć z wieloma innymi, nawet słodkimi składnikami.

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Na sklepowych półkach czy warzywnych straganach zwykle są do wyboru trzy podstawowe kolory klasycznej papryki: czerwona, żółta i zielona. Niektórzy twierdzą, że są to odrębne gatunki. Prawda jest jednak taka, bez względu na kolor, cały czas jest to dokładnie to samo warzywo. Różnica koloru spowodowana jest stadium rozwoju papryki w momencie zerwania z "krzaczka".

Najmniej dojrzała jest zielona papryka, żółta jest przejściową, a czerwona "wersją końcową". Każda z nich jest tak samo smaczna, jadalna i bardzo zdrowa, ale pojawiają się pewne subtelne różnice.

Która papryka jest najzdrowsza?

Papryka w rożnych stadiach rozwoju nieco różni się smakiem i zawartością witamin. Czerwona papryka jest najsłodsza, żółta ma nieco łagodniejszy, neutralny smak, a zielona - lekko gorzkawy. Warto wziąć to pod uwagę w trakcie przygotowywania różnego typu potraw. W przyrządzaniu ajwaru czy zup kremów najlepiej postawić na czerwoną. Do faszerowania najlepsza będzie zielona. W marynacie wszystkie trzy smakują wyśmienicie.

Jeśli chodzi o zawartość witamin, to im papryka bardziej dojrzała, tym ich więcej. W czerwonej jest najwięcej witaminy C oraz beta karotenu. Zielona papryka zwiera prawie tyle samo witaminy C, ale żółta już znacznie mniej. Analogicznie, ma też najmniej beta karotenu.

Kolorowe papryki nie różnią się za to znacząco jeśli chodzi o zawartość witaminy E. Poza tym wszystkie są doskonałym źródłem błonnika, likopenu, fosforu, potasu i przeciwutleniaczy. Przy dużej ilości wszystkich cennych właściwości, zawierają niewiele kalorii i posiadają niski indeks glikemiczny. Dzięki temu świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej oraz dla cukrzyków.

Do kiedy można kupić polską paprykę?

Papryka z polskich upraw dostępna jest w sklepach zwykle do połowy listopada. W postaci przetworów na sklepowych półkach można ją dostać przez cały rok. Gwarancją dostępu do tego pysznego i zdrowego warzywa w nieco zmienionej postaci są również samodzielnie przygotowywane, paprykowe przetwory.

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Roberto Machado Noa/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości