Domowy paprykarz
Składniki na domowy paprykarz:
- po 300 g surowych ryb (łosoś, dorsz, sandacz)
- 400 g ryżu białego długo ziarnistego
- mały pęczek włoszczyzny
- łyżka oleju do smażenia
- 5 ząbków czosnku
- 100 g imbiru świeżego
- 2 białe cebule
- 200 g dyni piżmowej
- łyżeczka płatków chili
- 250 g pomidorów krojonych w kostkę
- sól, pieprz do smaku
- 250 ml bulionu warzywnego
- po łyżce papryki słodkiej i wędzonej
- łyżeczka kardamonu
- duży pęczek natki pietruszki
- 200 g wędzonej makreli
- 2 cytryny
- bagietka
Jak przygotować domowy paprykarz?
Obierz ryby ze skóry i ości, pozostawiając samo mięso. Ugotuj ryż w posolonej wodzie, odcedź i delikatnie przelej oliwą, aby się nie posklejał. Pęczek włoszczyzny obierz, zetrzyj na tarce i zacznij smażyć w dużym garnku na gorącym oleju razem z posiekanym czosnkiem, tartym imbirem i cebulą, pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę dynię piżmową, płatki chili, pokrojone pomidory, sól i pieprz. Po około 15 minutach gotowania na wolnym ogniu dodaj bulion, wcześniej przygotowane surowe ryby, suche przyprawy i ryż. Po kwadransie gotowania na małym ogniu dodaj do smaku kardamon, posiekaną natkę pietruszki oraz wędzone kawałki makreli.
Gotowy paprykarz zostaw do ostygnięcia, aby smak się dobrze przegryzł, można ewentualnie doprawić do smaku sokiem z cytryny. Porcję paprykarza podawaj ze świeżą bagietką.
Sebastian Olma
Gołąbki z kapusty włoskiej, faszerowane paprykarzem szczecińskim z kremowym puree warzywnym
Składniki na gołąbki z kapusty włoskiej:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g musztardy francuskiej
- pęczek szczypiorku
- łyżka soli
- kapusta włoska
- 400 g paprykarza szczecińskiego
- 200 g filetu z wędzonego pstrąga
- 5 jajek
- świeże zioła do dekoracji
Jak przygotować gołąbki z kapusty włoskiej?
Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie aż zmiękną, odcedź, za pomocą praski rozetrzyj do gładkiej konsystencji, dopraw do smaku musztardą francuską, posiekanym szczypiorkiem i solą.
Kapustę włoską podziel na liście, w zależności od ich grubości gotuj w posolonej wodzie, wyjmij i przełóż do wody z lodem, aby nie traciły swojego koloru. Rozłóż liść sałaty i nałóż na niego porcję paprykarza, zwiń i owiń w folię spożywczą, formując kształt kulki. Następnie wstaw gotowe gołąbki na parę lub do naczynia z gorącą wodą. Po 15 minutach wyjmij gołąbka - powinien on już trzymać swój okrągły kształt. Na talerzu ułóż porcję ziemniaków, dokładając kilka kawałków wędzonego pstrąga, następnie nałóż gotowanego gołąbka, a całość przykryj sadzonym smażonym jajkiem.
Sebastian Olma
Pieczony dorsz z sosem na bazie paprykarzu i grillowanymi warzywami
Składniki na pieczonego dorsza:
- grillowane warzywa (cukinia żółta i zielona, bakłażan, cebula biała, papryka mix )
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- zioła prowansalskie
- 1 kg polędwicy z dorsza
- 3 jabłka
- 200 g paprykarza szczecińskiego
- 200 g pomidorów pokrojonych w kostkę
- pęczek kolendry
- 50 g anchois
- po 50 g oliwek czarnych i zielonych
- 2 cytry
Jak przygotować pieczonego dorsza?
Warzywa (cukinia, bakłażan, cebula i papryka) potnij na plastry grubości około 1 cm, dopraw solą i polej olejem do smażenia, grilluj na patelni z każdej strony, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Filet z dorsza dopraw do smaku solą i pierzem, ułóż go na pergaminie i, układając obok pocięte plasterki jabłek, wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Paprykarz szczeciński przełóż do robota kuchennego, dodając pokrojone w kostkę pomidory. Zmiksuj całość aż powstanie rzadki sos, dodaj do niego posiekaną kolendrę, anchois i oliwki.
Na talerzu ułóż porcje sosu na bazie paprykarzu, dodaj grillowane warzywa i usmażoną rybę.
Sebastian Olma
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Śladem śledzia. Sposoby na ulubioną rybę Polaków
Pyszne przepisy: filety z pstrąga z warzywami oraz krewetki w sosie winno-maślanym
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym, ze szpinakiem, cukinią, pomidorami - smaczne przepisy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Sebastian Olma