Przygotowując rybę po węgiersku, za każdym razem można użyć innego przepisu. Doskonale smakuje z papryką, można przyrządzić ją z ogórkiem korniszonym lub w zalewie (podawana na ciepło i na zimno).
Ryba po węgiersku na święta i nie tylko
Kuchnia węgierska już od dawna nie jest obca Polakom. Bałkany od lat stanowią jeden z ulubionych miejsc wakacyjnych wycieczek zagranicznych. Atrakcją dla polskich turystów jest ciekawa kultura węgierska i kuchnia Madziarów, należąca do najbardziej charakterystycznych w Europie.
Znakiem rozpoznawczym kuchni węgierskiej są warzywa, takie jak papryka (zwłaszcza trzy odmiany: papryka sygietyńska, kolczyńska i czereśniowa). Węgrzy nie stronią od mięs - podstawę tamtejszej kuchni stanowi wołowina i cielęcina. W menu restauracji proponujących tradycyjną kuchnię węgierską znaleźć można również dania rybne, np. z karpiem, okoniem, sumem.
Jedną z przywiezionych do Polski pamiątek z Węgier jest przepis na rybę po węgiersku . Danie to przypadło nam do gustu tak bardzo, że na dobre zagościło w menu wielu polskich domów. Ryba po węgiersku smakuje szczególnie w trakcie świąt. To danie idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ryba po węgiersku w zalewie to dobra alternatywa dla ryby po grecku. Można ją przygotować dzień wcześniej - po kilku godzinach w lodówce jest smaczniejsza niż zaraz po przygotowaniu.
Ryba po węgiersku na wiele sposobów
Ryba po węgiersku z papryką , nie musi zawsze smakować tak samo. Można ją przyrządzić np. z dodatkiem pieczarek. Ryba w sosie węgierskim z ogórkami konserwowymi również ma niemałe grono zwolenników. Ponadto do przygotowania tego dania można użyć różnych gatunków ryb. Potrawę tę przyrządza się m.in. z filetów z halibuta, pangi albo mintaja. Spore grono miłośników mają również śledzie po węgiersku . Ryby te mają wysoką wartość dietetyczną. Według specjalistów mają aż dziesięć razy więcej cennych składników odżywczych niż dorsz. Śledź po węgiersku jest zatem nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Natomiast karp po węgiersku urozmaici wigilijne menu. Miłośnikom chudego, białego rybiego mięsa z całą pewnością przypadnie do gustu dorsz po węgiersku .
Ryba po węgiersku w zalewie – przepis
Chcąc przygotować rybę po węgiersku w zalewie (porcja dla 3 – 4 osób) należy zaopatrzyć się w:
· 500 g fileta z ryby,
· 1 mały koncentrat pomidorowy,
· 4 łyżeczki słodkiej papryki,
· suszone owoce (morele, śliwki),
· 4 duże cebule,
· 1 litr wody,
· 125 ml octu,
· 190 ml oliwy z oliwek,
· 7 łyżeczek cukru,
· 4 łyżeczki soli,
· 2 ziarenka ziela angielskiego,
· 6 liści laurowych,
· pieprz do smaku.
Na patelni usmażyć rybę. Do wody dodać ocet, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól i cukier. Wodę zagotować. Cebulę pokroić w piórka i dodać razem z suszonymi owocami do wody. Wszystko gotować przez około pół godziny. Zmiksować oliwę z koncentratem pomidorowym i słodką papryką, po czym wszystko wlać do wywaru z przyprawami. Powstałym sosem zalać rybę. Danie włożyć do lodówki na co najmniej jedną noc.
Dorsz po węgiersku - przepis
Potrzebne składniki (porcja dla 3 osób):
· 400 g fileta z dorsza,
· 4 cebule,
· 500 ml przecieru pomidorowego,
· 4 ziarna angielskiego ziela,
· 2 liście laurowe,
· 2 łyżki octu winnego,
· 3 łyżki cukru,
· mąka pszenna do obtoczenia ryby,
· 4 łyżki oleju do smażenia,
· szczypta pieprzu i soli.
Cebulę pokroić w półksiężyce. W rondelku rozgrzać olej i usmażyć cebulę. Gdy się zeszkli, wlać przecier pomidorowy, po czym dodać ziele angielskie, liście laurowe, cukier. Wszystkie składniki w rondelku zamieszać i wlać do nich ocet, doprawić pieprzem i solą. Całość gotować przez 20 minut. W tym czasie oczyszczoną, osuszoną rybę posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Gdy ryba z obu stron będzie miała złoty kolor, przełożyć ją z patelni do rondelka z sosem. Potrawę dusić przez 5 minut. Po ostygnięciu danie włożyć do lodówki.
Przepis na rybę po węgiersku z korniszonami
Potrzebne składniki (porcja dla 6 – 8 osób):
· 1000 g fileta z dorsza,
· 3 cebule,
· 4 ogórki korniszony,
· 3 łyżki ketchupu,
· 3 łyżki przecieru pomidorowego,
· 6 łyżek octu,
· 125 ml oliwy,
· 3 ziarenka ziela angielskiego,
· 1 liść laurowy,
· 250 ml wody,
· mąka do obtoczenia ryby.
Filety pokroić na 4-centymetrowe kawałki, obtoczyć w mące i usmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i sparzyć we wrzątku. Korniszony pokroić na mniejsze części. Do garnka wlać wodę z octem, olejem, przyprawami, podgrzewać na wolnym ogniu. Do zalewy dodać ketchup i przecier pomidorowy. Po zagotowaniu zalewy odstawić ją do ostygnięcia. W misce ułożyć warstwami rybę, sparzoną cebulę, korniszony. Wszystko zatopić w zalewie. Danie włożyć do lodówki.
Zobacz film: Świąteczna ryba.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF