Ryba po węgiersku to danie, które cieszy się szczególnie dużą popularnością w czasie Wigilii. Do przygotowania tej potrawy używa się różnych gatunków ryb. W polskich domach znany jest przepis zarówno na śledzia po węgiersku, jak i dorsza czy karpia po węgiersku.

Przygotowując rybę po węgiersku, za każdym razem można użyć innego przepisu. Doskonale smakuje z papryką, można przyrządzić ją z ogórkiem korniszonym lub w zalewie (podawana na ciepło i na zimno).

Ryba po węgiersku na święta i nie tylko

Kuchnia węgierska już od dawna nie jest obca Polakom. Bałkany od lat stanowią jeden z ulubionych miejsc wakacyjnych wycieczek zagranicznych. Atrakcją dla polskich turystów jest ciekawa kultura węgierska i kuchnia Madziarów, należąca do najbardziej charakterystycznych w Europie.

Znakiem rozpoznawczym kuchni węgierskiej są warzywa, takie jak papryka (zwłaszcza trzy odmiany: papryka sygietyńska, kolczyńska i czereśniowa). Węgrzy nie stronią od mięs - podstawę tamtejszej kuchni stanowi wołowina i cielęcina. W menu restauracji proponujących tradycyjną kuchnię węgierską znaleźć można również dania rybne, np. z karpiem, okoniem, sumem.

Jedną z przywiezionych do Polski pamiątek z Węgier jest przepis na rybę po węgiersku . Danie to przypadło nam do gustu tak bardzo, że na dobre zagościło w menu wielu polskich domów. Ryba po węgiersku smakuje szczególnie w trakcie świąt. To danie idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ryba po węgiersku w zalewie to dobra alternatywa dla ryby po grecku. Można ją przygotować dzień wcześniej - po kilku godzinach w lodówce jest smaczniejsza niż zaraz po przygotowaniu.

Ryba po węgiersku na wiele sposobów

Ryba po węgiersku z papryką , nie musi zawsze smakować tak samo. Można ją przyrządzić np. z dodatkiem pieczarek. Ryba w sosie węgierskim z ogórkami konserwowymi również ma niemałe grono zwolenników. Ponadto do przygotowania tego dania można użyć różnych gatunków ryb. Potrawę tę przyrządza się m.in. z filetów z halibuta, pangi albo mintaja. Spore grono miłośników mają również śledzie po węgiersku . Ryby te mają wysoką wartość dietetyczną. Według specjalistów mają aż dziesięć razy więcej cennych składników odżywczych niż dorsz. Śledź po węgiersku jest zatem nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Natomiast karp po węgiersku urozmaici wigilijne menu. Miłośnikom chudego, białego rybiego mięsa z całą pewnością przypadnie do gustu dorsz po węgiersku .

Ryba po węgiersku w zalewie – przepis

Chcąc przygotować rybę po węgiersku w zalewie (porcja dla 3 – 4 osób) należy zaopatrzyć się w:

· 500 g fileta z ryby,

· 1 mały koncentrat pomidorowy,

· 4 łyżeczki słodkiej papryki,

· suszone owoce (morele, śliwki),

· 4 duże cebule,

· 1 litr wody,

· 125 ml octu,

· 190 ml oliwy z oliwek,

· 7 łyżeczek cukru,

· 4 łyżeczki soli,

· 2 ziarenka ziela angielskiego,

· 6 liści laurowych,

· pieprz do smaku.

Na patelni usmażyć rybę. Do wody dodać ocet, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól i cukier. Wodę zagotować. Cebulę pokroić w piórka i dodać razem z suszonymi owocami do wody. Wszystko gotować przez około pół godziny. Zmiksować oliwę z koncentratem pomidorowym i słodką papryką, po czym wszystko wlać do wywaru z przyprawami. Powstałym sosem zalać rybę. Danie włożyć do lodówki na co najmniej jedną noc.

Dorsz po węgiersku - przepis

Potrzebne składniki (porcja dla 3 osób):

· 400 g fileta z dorsza,

· 4 cebule,

· 500 ml przecieru pomidorowego,

· 4 ziarna angielskiego ziela,

· 2 liście laurowe,

· 2 łyżki octu winnego,

· 3 łyżki cukru,

· mąka pszenna do obtoczenia ryby,

· 4 łyżki oleju do smażenia,

· szczypta pieprzu i soli.

Cebulę pokroić w półksiężyce. W rondelku rozgrzać olej i usmażyć cebulę. Gdy się zeszkli, wlać przecier pomidorowy, po czym dodać ziele angielskie, liście laurowe, cukier. Wszystkie składniki w rondelku zamieszać i wlać do nich ocet, doprawić pieprzem i solą. Całość gotować przez 20 minut. W tym czasie oczyszczoną, osuszoną rybę posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Gdy ryba z obu stron będzie miała złoty kolor, przełożyć ją z patelni do rondelka z sosem. Potrawę dusić przez 5 minut. Po ostygnięciu danie włożyć do lodówki.

Przepis na rybę po węgiersku z korniszonami

Potrzebne składniki (porcja dla 6 – 8 osób):

· 1000 g fileta z dorsza,

· 3 cebule,

· 4 ogórki korniszony,

· 3 łyżki ketchupu,

· 3 łyżki przecieru pomidorowego,

· 6 łyżek octu,

· 125 ml oliwy,

· 3 ziarenka ziela angielskiego,

· 1 liść laurowy,

· 250 ml wody,

· mąka do obtoczenia ryby.

Filety pokroić na 4-centymetrowe kawałki, obtoczyć w mące i usmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i sparzyć we wrzątku. Korniszony pokroić na mniejsze części. Do garnka wlać wodę z octem, olejem, przyprawami, podgrzewać na wolnym ogniu. Do zalewy dodać ketchup i przecier pomidorowy. Po zagotowaniu zalewy odstawić ją do ostygnięcia. W misce ułożyć warstwami rybę, sparzoną cebulę, korniszony. Wszystko zatopić w zalewie. Danie włożyć do lodówki.

Zobacz film: Świąteczna ryba.


Zobacz film: Świąteczna ryba. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
89
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0