Placki ziemniaczane babci Bogusi
Składniki:
- 3 kg ziemniaków typu C,
- 400 g cebuli,
- 80 g czosnku,
- 400 g mąki,
- 6 jaj,
- sól i pieprz do smaku,
- majeranek suszony do smaku,
- 1 l oleju,
- 400 g smalcu.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (lub zmiksuj w melakserze). Odsącz masę - przełóż starte ziemniaki na sitko lub do ściereczki i odciśnij nadmiar soku. Jeśli chcesz, możesz zostawić skrobię, która osadzi się na dnie miski, i dodać ją z powrotem do masy. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta masa.
Rozgrzej olej na patelni. Masa powinna się lekko smażyć, nie gotować. Nakładaj łyżką porcje ciasta i rozpłaszczaj na cienkie placki. Smaż z obu stron na złoty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej strony). Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Gulasz wołowy węgierski jako dodatek do placków
Składniki:
- 1 kg udźca wołowego,
- 1 kg rostbefu wołowego,
- 200 g cebuli,
- 50 g czosnku,
- 1 kg czerwonej papryki,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- papryka słodka i ostra do smaku,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- majeranek do smaku,
- skrobia ziemniaczana do obtoczenia,
- 2 l bulionu wołowego,
- olej bądź smalec.
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w kostkę ok. 2–3 cm. Cebulę posiekaj drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej bądź smalec. Podsmaż cebulę do zeszklenia, następnie dodaj czosnek. Dodaj mięso obtoczone w skrobi ziemniaczanej i smaż, aż się zrumieni z każdej strony. Dodaj paprykę słodką i ostrą, kminek oraz majeranek. Wymieszaj - przyprawy powinny się lekko "otworzyć" w tłuszczu (uważaj, żeby się nie przypaliły). Dodaj pokrojone pomidory i liść laurowy. Zalej bulionem wołowym tak, aby przykrył mięso.
Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5–2 godziny, aż mięso będzie miękkie i sos gęsty. Dodaj koncentrat pomidorowy. W połowie duszenia dodaj pokrojoną i przesmażoną paprykę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wędzony łosoś i crème fraiche z koperkiem jako dodatek do placków
Składniki:
- 1 kg udźca wołowego,
- 1 kg rostbefu wołowego,
- 200 g cebuli,
- 50 g czosnku,
- 1 kg czerwonej papryki,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- papryka słodka i ostra do smaku,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- majeranek do smaku,
- skrobia ziemniaczana do obtoczenia,
- 2 l bulionu wołowego.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj śmietankę z maślanką w czystej misce. Przykryj słoik gazą lub luźno przykręconą pokrywką. Odstaw w temperaturze pokojowej (ok. 21–23°C) na 12-24 godziny, aż zgęstnieje i lekko się ukwasi. Następnie wymieszaj i wstaw do lodówki - po kilku godzinach zgęstnieje jeszcze bardziej.
Sos grzybowy z rozmarynem i tymiankiem jako dodatek do placków
Składniki:
- 1,5 kg borowików lub podgrzybków,
- 500 ml bulionu grzybwego,
- 200 g cebuli,
- 50 g czosnku,
- 50 g masła,
- 1 l śmietani 30%,
- sos sojowy grzybowy do smaku,
- 200 g sosu mięsnego (demi glace) - opcjonalnie,
- sól i pieprz do smaku,
- 150 g natki pietruszki,
- 30 g ciętego tymianku,
- 30 g ciętego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
Świeże grzyby pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj przetarty czosnek dla intensywniejszego aromatu. Dodaj grzyby i smaż 5–7 minut, aż odparuje nadmiar wody. Zalej bulionem, dodaj tymianek oraz rozmaryn i duś na małym ogniu przez ok. 8 minut. Dodaj śmietankę, sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie dodaj sos mięsny.
Placki babci Bogusi na słodko z sosem angielskim, chutney z gruszki z chilli i prażonymi orzechami laskowymi
Składniki:
- 500 ml mleka 3,2%,
- 500 ml śmietanki 36%,
- 2 laski wanilii,
- 20 g cukru waniliowego,
- 200 g cukru,
- 12 żółtek,
- 250 g orzechów laskowych,
- 1 kg gruszek,
- 20 g płatków chili,
- 200 ml octu jabłkowego,
- kilka sztuk świeżych goździków,
- 50 g startego imbiru,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
Do garnuszka przelać mleko i kremówkę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie, zanim mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić żółtka, cukier i cukier waniliowy. Utrzepać do uzyskania jasnego i puszystego kremu – coś jak kogel mogel. Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego mleka i wymieszać na jednolitą masę. Mleko z żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika, wystudzić, następnie przykryć folią spożywczą (powinna dotykać kremu), schłodzić do temperatury lodówkowej.
W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) połączyć: masło, cukier, chili, imbir i przyprawy. Gotować kilka minut, aż cukier się rozpuści. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Gotować na małym ogniu przez 40–60 minut, aż masa zgęstnieje i owoce się rozpadną. Mieszać co jakiś czas, żeby chutney się nie przypalił. Kiedy konsystencja będzie przypominała gęstą konfiturę, doprawić do smaku - można dodać odrobinę soli lub więcej octu, jeśli wolimy kwaśniejszy. Gorący chutney przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, aż wystygną.
Zobacz także:
- Czy można zrobić placki ziemniaczane bez tarki? Poznaj wyjątkowy przepis w dniu ich święta
- Proste dania z plackiem ziemniaczanym w roli głównej. Przepisy Szymona Czerwińskiego
- Placki ziemniaczane z Podlasia i z Bieszczad. Zupełnie inne, a tak samo smaczne
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kacper Sproski
Źródło zdjęcia głównego: OlyaSolodenko/Getty Images