Placki ziemniaczane z Podlasia i z Bieszczad. Zupełnie inne, a tak samo smaczne

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mapa smaków: Podlasie vs. Bieszczady
Mapa smaków: Podlasie vs. Bieszczady
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN, dzięki akcji "W marcu jak w garncu", poznajemy regionalne smaki z całej Polski. Tym razem na tapet trafiły placki ziemniaczane z Podlasia i Bieszczad. Czym się od siebie różnią? Te tajemnice zdradzili nam Paulina Pietrusik, Paweł Czachur i Katarzyna Jakubowicz-Czachur. Sprawdź ich przepisy i rozsmakuj się w regionalnych plackach.

Mapa smaków - na czym polega akcja?

Mapa smaków to akcja, podczas której raz w tygodniu gościmy w naszej kuchni pasjonatów gotowania, którzy zaprezentują, jak w ich regionie przygotowuje się tradycyjne polskie dania. Ostatni tydzień marca to jednocześnie Wielki Tydzień, zadbamy więc także o kulinarne przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Żadna akcja nie udałaby się bez naszych kochanych widzów, zachęcamy więc do dzielenia się z nami tym, co gotuje się w waszych domach! Zachęcamy do wrzucania zdjęć i filmików z #pogodnitvn w mediach społecznościowych, a my pokażemy je na antenie. Po zakończeniu akcji powstanie e-book z najciekawszymi przepisami.

Tydzień temu w naszej kuchni powstały pyszne regionalne pierogi ze Śląska i Mazur. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami.

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Placki ziemniaczane z Podlasia - przepisy Pauliny Pietrusik

Sodziaki - placki z blachy na sodzie

Sodziaki
Sodziaki
Sodziaki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 kg mąki ,
    • 1/3 łyżeczki sody,
      • 1/2 łyżeczki soli,
        • łyżka cukru,
          • 400 ml zsiadłego mleka,
            • kefir lub maślanka,
              • tłuszcz do smażenia (jeżeli wykonujemy je na patelni),
                • opcjonalnie: jajko.

                  Sposób przygotowania:

                  W misce umieszczamy zsiadłe mleko, sól, sodę, cukier. Stopniowo dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto, aż uzyska konsystencję ciasta na pierogi. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy na grubość 1 cm, tniemy na desce na rąby i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. 

                  Można je spożywać bez dodatków jako formę pieczywa, na słodko z syropem sosnowym, cukrem miętowym, konfiturami, skórką pomarańczową, a także na słono z sosem paprykowym.

                  Sos paprykowy - składniki:

                  • 3 kg papryki,
                    • 2 szklanki cukru ,
                      • szklanka oleju,
                        • 3 łyżki soli,
                          • płaska łyżeczka chili w proszku,
                            • 3 główki czosnku,
                              • 500 g koncentratu pomidorowego,
                                • szklanka octu 6%,
                                  • 3 liście laurowe,
                                    • opakowanie suszonej bazylii.

                                      Przygotowanie:

                                      Paprykę przecieramy na grubych oczkach, a następnie gotujemy przez 20 min. Później dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy, ocet, liście laurowe i bazylię i gotujemy przez 10 minut. Gorące przekładamy do słoików. Zwykle nie zamykamy tak przygotowanej papryki od razu w słoikach, gotujemy i odstawiamy jeszcze ok. 2-3 razy i dopiero zamykamy na gorąco. 

                                      Placki ziemniaczane - nazwy gwarowe: bliny, kartoflaki, tartuny

                                      Składniki:

                                      • 4 duże ziemniaki,
                                        • jajko,
                                          • 2 łyżki mąki pszennej,
                                            • sól,
                                              • pieprz,
                                                • jabłko,
                                                  • cebula,
                                                    • suszona pokrzywa,
                                                      • olej do smażenia.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Ziemniaki i jabłko ścieramy na tarce, dodajemy cebulę, mąkę oraz jajko i dokładnie mieszamy, po czym smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.

                                                        Placki można podać z sosem paprykowym, z kwaśną śmietaną, z plasterkiem wysmażonego boczku lub posypane ziołami - pietruszką, pokrzywą.

                                                        Placki regionalne
                                                        Placki regionalne
                                                        Placki regionalne
                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                        Placki serowo-ziemniaczane

                                                        Składniki:

                                                        • 6 ziemniaków (ugotowanych i ostudzonych wcześniej),
                                                          • 500 g sera twarogowego półtłustego,
                                                            • 3 łyżki mąki pszennej,
                                                              • sól,
                                                                • 200 g bułki tartej,
                                                                  • jajko,
                                                                    • olej do smażenia.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy ser, mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Masę mieszamy, zagniatamy i formujemy placki. Następnie obtaczamy placki w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni. 

                                                                      Placki z cukinii

                                                                      Składniki:

                                                                      • średniej wielkości cukinia, najlepiej młoda,
                                                                        • sól ziołowa,
                                                                          • pieprz,
                                                                            • czosnek suszony,
                                                                              • papryka,
                                                                                • pieprz ziołowy,
                                                                                  • olej do smażenia.

                                                                                    Składniki na ciasto:

                                                                                    • szklanka mąki pszennej,
                                                                                      • łyżka oleju,
                                                                                        • jajko,
                                                                                          • szklanka mleka,
                                                                                            • szklanka wody gazowanej.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Cukinię kroimy na plastry, posypujemy solą i ziołami z dwóch stron, odstawiamy na chwilę, aby zmiękła. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta łączymy, konsystencja powinna być lekko gęsta. Cukinię zamaczamy w cieście i gotowe placki smażymy na patelni.

                                                                                              Podajemy z konfiturą z owoców dzikiej róży (kolor i smak przypominający ketchup, opcjonalnie można wyostrzyć pieprzem, dodać czosnek, zioła).

                                                                                              Placki ziemniaczane z Bieszczad - przepisy Pawła Czachura i Katarzyny Jakubowicz-Czachur 

                                                                                              Fuczki z kapusty kiszonej z sosem borowikowym

                                                                                              Fuczki z kapusty kiszonej z sosem borowikowym
                                                                                              Fuczki z kapusty kiszonej z sosem borowikowym
                                                                                              Fuczki z kapusty kiszonej z sosem borowikowym
                                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 1/2 kg kapusty kiszonej,
                                                                                                • 2 cebule białe,
                                                                                                  • 4 łyżki mąki pszennej,
                                                                                                    • 300 ml miodu,
                                                                                                      • łyżka kminku mielonego,
                                                                                                        • sól i pieprz,
                                                                                                          • 2 szklanki mleka,
                                                                                                            • 2 jajka,
                                                                                                              • 1/2 l wody gazowanej.

                                                                                                                Składniki na sos borowikowy:

                                                                                                                • 1/2 kg borowików mrożonych,
                                                                                                                  • 4 cebule białe,
                                                                                                                    • szczypiorek lub cebulka dymka,
                                                                                                                      • duże opakowanie śmietany kwaśnej 18%,
                                                                                                                        • główka czosnku,
                                                                                                                          • rozmaryn,
                                                                                                                            • sól i pieprz.

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              Pokrojoną cebulę smażymy na oleju lub smalcu z dodatkiem pieprzu i szczyptą cukru, tak by uzyskała złoty kolor. Dodajemy pokrojoną na drobno kiszoną kapustę i przesmażamy razem z cebulą, doprawiając solą i kminkiem mielonym oraz łyżką miodu. Po przesmażeniu kapusty pozostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie przygotowujemy ciasto jak na naleśniki. Łączymy kapustę z ciastem i smażymy placuszki podobnie jak placki ziemniaczane.

                                                                                                                              Sos grzybowy: cebulę pokrojoną w grubszą kostkę smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojone grzyby oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek, a także posiekany rozmaryn. Dosmaczamy pieprzem i solą. Smażymy przez ok. 5 min. Pod koniec smażenia dolewamy śmietankę 30%. Fuczki serwujemy z kleksem kwaśnej śmietany i sosem grzybowym.

                                                                                                                              Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i gulaszem wieprzowym

                                                                                                                              Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i gulaszem wieprzowym
                                                                                                                              Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i gulaszem wieprzowym
                                                                                                                              Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i gulaszem wieprzowym
                                                                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                              • 6-8 ziemniaków,
                                                                                                                                • 2 cebule,
                                                                                                                                  • 2 jajka,
                                                                                                                                    • pesto z czosnku niedźwiedziego,
                                                                                                                                      • sól i pieprz.

                                                                                                                                        Składniki na gulasz:

                                                                                                                                        • 1 kg karkówki,
                                                                                                                                          • 4 cebule,
                                                                                                                                            • główka czosnku,
                                                                                                                                              • 2 marchewki,
                                                                                                                                                • mały seler,
                                                                                                                                                  • puszka pomidorów krojonych,
                                                                                                                                                    • natka pietruszki,
                                                                                                                                                      • wino wytrawne czerwone,
                                                                                                                                                        • ziarna jałowca, sól i pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.

                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                          Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach bezpośrednio do większej miski. Zostawiamy je w misce bez mieszania. Miskę delikatnie przechylamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie odlewamy zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki. Nadal ich nie mieszamy. Na koniec dociskamy ziemniaki dłonią do miski i odlewamy jeszcze więcej soku. Dodajemy posiekane liście czosnku niedźwiedziego lub łyżkę pesto z czosnku niedźwiedziego, mąkę, drobno startą cebulę, jajko. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor ok 3 min z każdej strony.

                                                                                                                                                          Gulasz: mięso kroimy w większą kostkę, przekładamy do miski, do której wyciskamy czosnek, doprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Cebulę, seler i marchew kroimy w większą kostkę. Mięso i warzywa przekładamy do garnka i podlewamy czerwonym winem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Potem dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem oraz jałowcem. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone pomidory i odkrywamy gulasz żeby zredukować sos. Placki podajemy z gulaszem, na który kładziemy kleks kwaśnej śmietany i natkę pietruszki lub szczypiorek.

                                                                                                                                                          Hryczaniki z kaszy gryczanej z kwaśną śmietaną 

                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                          • 1/2 kg kaszy gryczanej palonej,
                                                                                                                                                            • 25 dkg twarogu,
                                                                                                                                                              • 2 jajka,
                                                                                                                                                                • duża cebula,
                                                                                                                                                                  • duża kwaśna śmietana 18%,
                                                                                                                                                                    • sól, pieprz.

                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                      Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę przysmażamy na rumiano na oleju i dodajemy do ugotowanej kaszy. Następnie kruszymy twaróg, dodajemy jajka, a także sól i pieprz do smaku. Jeżeli masa jest zbyt sucha to dolewamy oleju, aby można było zlepić kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na wcześniej rozgrzanym oleju. Serwujemy z kwaśną śmietaną.

                                                                                                                                                                      Proziaki z masłem czosnkowym 

                                                                                                                                                                      Proziaki z masłem czosnkowym 
                                                                                                                                                                      Proziaki z masłem czosnkowym 
                                                                                                                                                                      Proziaki z masłem czosnkowym 
                                                                                                                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                      • 1 kg mąki pszennej (typ od 450 do 550),
                                                                                                                                                                        • 1 l kefiru lub maślanki,
                                                                                                                                                                          • 2 łyżki sody oczyszczonej,
                                                                                                                                                                            • sól, pieprz.

                                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                              Do miski wsypujemy mąkę, łyżeczkę soli oraz sodę, dodajemy kefir (lub maślankę). Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli jest za rzadka to dosypujemy mąki, aby można było z łatwością ulepić placek.

                                                                                                                                                                              Pieczenie wersja 1:

                                                                                                                                                                              Gotowe ciasto dzielimy na placuszki wielkości garści. Rozgniatamy je na grubość ok 1 cm i pieczemy na gorącej patelni z obu stron po ok 2-3 min. lub dłużej. Możemy zawsze sprawdzić przełamując jeden z patelni na pół, czy nie jest surowy w środku.

                                                                                                                                                                              Pieczenie wersja 2:

                                                                                                                                                                              Rozgrzewamy piekarnik jeszcze przed wymieszaniem ciasta do 180 st. C. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 duże placki. Formujemy na kształt małych chlebków. Kładziemy je na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy przez ok 60 min.

                                                                                                                                                                              Obie wersje smakują najlepiej na ciepło a najlepiej z masłem czosnkowym.

                                                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                                                              Autor: Regina Łukasiewicz/Teofila Siewko

                                                                                                                                                                              Źródło: Paulina Pietrusik, Paweł Czachur, Katarzyna Jakubowicz-Czachur 

                                                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana