Mapa smaków - na czym polega akcja?
Mapa smaków to akcja, podczas której raz w tygodniu gościmy w naszej kuchni pasjonatów gotowania, którzy zaprezentują, jak w ich regionie przygotowuje się tradycyjne polskie dania. Ostatni tydzień marca to jednocześnie Wielki Tydzień, zadbamy więc także o kulinarne przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Żadna akcja nie udałaby się bez naszych kochanych widzów, zachęcamy więc do dzielenia się z nami tym, co gotuje się w waszych domach! Zachęcamy do wrzucania zdjęć i filmików z #pogodnitvn w mediach społecznościowych, a my pokażemy je na antenie. Po zakończeniu akcji powstanie e-book z najciekawszymi przepisami.
Tydzień temu w naszej kuchni powstały pyszne regionalne pierogi ze Śląska i Mazur. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami.
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Placki ziemniaczane z Podlasia - przepisy Pauliny Pietrusik
Sodziaki - placki z blachy na sodzie
Składniki:
- 1 kg mąki ,
- 1/3 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżka cukru,
- 400 ml zsiadłego mleka,
- kefir lub maślanka,
- tłuszcz do smażenia (jeżeli wykonujemy je na patelni),
- opcjonalnie: jajko.
Sposób przygotowania:
W misce umieszczamy zsiadłe mleko, sól, sodę, cukier. Stopniowo dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto, aż uzyska konsystencję ciasta na pierogi. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy na grubość 1 cm, tniemy na desce na rąby i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Można je spożywać bez dodatków jako formę pieczywa, na słodko z syropem sosnowym, cukrem miętowym, konfiturami, skórką pomarańczową, a także na słono z sosem paprykowym.
Sos paprykowy - składniki:
- 3 kg papryki,
- 2 szklanki cukru ,
- szklanka oleju,
- 3 łyżki soli,
- płaska łyżeczka chili w proszku,
- 3 główki czosnku,
- 500 g koncentratu pomidorowego,
- szklanka octu 6%,
- 3 liście laurowe,
- opakowanie suszonej bazylii.
Przygotowanie:
Paprykę przecieramy na grubych oczkach, a następnie gotujemy przez 20 min. Później dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy, ocet, liście laurowe i bazylię i gotujemy przez 10 minut. Gorące przekładamy do słoików. Zwykle nie zamykamy tak przygotowanej papryki od razu w słoikach, gotujemy i odstawiamy jeszcze ok. 2-3 razy i dopiero zamykamy na gorąco.
Placki ziemniaczane - nazwy gwarowe: bliny, kartoflaki, tartuny
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- jabłko,
- cebula,
- suszona pokrzywa,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i jabłko ścieramy na tarce, dodajemy cebulę, mąkę oraz jajko i dokładnie mieszamy, po czym smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Placki można podać z sosem paprykowym, z kwaśną śmietaną, z plasterkiem wysmażonego boczku lub posypane ziołami - pietruszką, pokrzywą.
Placki serowo-ziemniaczane
Składniki:
- 6 ziemniaków (ugotowanych i ostudzonych wcześniej),
- 500 g sera twarogowego półtłustego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- 200 g bułki tartej,
- jajko,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy ser, mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Masę mieszamy, zagniatamy i formujemy placki. Następnie obtaczamy placki w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.
Placki z cukinii
Składniki:
- średniej wielkości cukinia, najlepiej młoda,
- sól ziołowa,
- pieprz,
- czosnek suszony,
- papryka,
- pieprz ziołowy,
- olej do smażenia.
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej,
- łyżka oleju,
- jajko,
- szklanka mleka,
- szklanka wody gazowanej.
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy na plastry, posypujemy solą i ziołami z dwóch stron, odstawiamy na chwilę, aby zmiękła. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta łączymy, konsystencja powinna być lekko gęsta. Cukinię zamaczamy w cieście i gotowe placki smażymy na patelni.
Podajemy z konfiturą z owoców dzikiej róży (kolor i smak przypominający ketchup, opcjonalnie można wyostrzyć pieprzem, dodać czosnek, zioła).
Placki ziemniaczane z Bieszczad - przepisy Pawła Czachura i Katarzyny Jakubowicz-Czachur
Fuczki z kapusty kiszonej z sosem borowikowym
Składniki:
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule białe,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 300 ml miodu,
- łyżka kminku mielonego,
- sól i pieprz,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1/2 l wody gazowanej.
Składniki na sos borowikowy:
- 1/2 kg borowików mrożonych,
- 4 cebule białe,
- szczypiorek lub cebulka dymka,
- duże opakowanie śmietany kwaśnej 18%,
- główka czosnku,
- rozmaryn,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę smażymy na oleju lub smalcu z dodatkiem pieprzu i szczyptą cukru, tak by uzyskała złoty kolor. Dodajemy pokrojoną na drobno kiszoną kapustę i przesmażamy razem z cebulą, doprawiając solą i kminkiem mielonym oraz łyżką miodu. Po przesmażeniu kapusty pozostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie przygotowujemy ciasto jak na naleśniki. Łączymy kapustę z ciastem i smażymy placuszki podobnie jak placki ziemniaczane.
Sos grzybowy: cebulę pokrojoną w grubszą kostkę smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojone grzyby oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek, a także posiekany rozmaryn. Dosmaczamy pieprzem i solą. Smażymy przez ok. 5 min. Pod koniec smażenia dolewamy śmietankę 30%. Fuczki serwujemy z kleksem kwaśnej śmietany i sosem grzybowym.
Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i gulaszem wieprzowym
Składniki:
- 6-8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- pesto z czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz.
Składniki na gulasz:
- 1 kg karkówki,
- 4 cebule,
- główka czosnku,
- 2 marchewki,
- mały seler,
- puszka pomidorów krojonych,
- natka pietruszki,
- wino wytrawne czerwone,
- ziarna jałowca, sól i pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach bezpośrednio do większej miski. Zostawiamy je w misce bez mieszania. Miskę delikatnie przechylamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie odlewamy zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki. Nadal ich nie mieszamy. Na koniec dociskamy ziemniaki dłonią do miski i odlewamy jeszcze więcej soku. Dodajemy posiekane liście czosnku niedźwiedziego lub łyżkę pesto z czosnku niedźwiedziego, mąkę, drobno startą cebulę, jajko. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor ok 3 min z każdej strony.
Gulasz: mięso kroimy w większą kostkę, przekładamy do miski, do której wyciskamy czosnek, doprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Cebulę, seler i marchew kroimy w większą kostkę. Mięso i warzywa przekładamy do garnka i podlewamy czerwonym winem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Potem dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem oraz jałowcem. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone pomidory i odkrywamy gulasz żeby zredukować sos. Placki podajemy z gulaszem, na który kładziemy kleks kwaśnej śmietany i natkę pietruszki lub szczypiorek.
Hryczaniki z kaszy gryczanej z kwaśną śmietaną
Składniki:
- 1/2 kg kaszy gryczanej palonej,
- 25 dkg twarogu,
- 2 jajka,
- duża cebula,
- duża kwaśna śmietana 18%,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę przysmażamy na rumiano na oleju i dodajemy do ugotowanej kaszy. Następnie kruszymy twaróg, dodajemy jajka, a także sól i pieprz do smaku. Jeżeli masa jest zbyt sucha to dolewamy oleju, aby można było zlepić kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na wcześniej rozgrzanym oleju. Serwujemy z kwaśną śmietaną.
Proziaki z masłem czosnkowym
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej (typ od 450 do 550),
- 1 l kefiru lub maślanki,
- 2 łyżki sody oczyszczonej,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, łyżeczkę soli oraz sodę, dodajemy kefir (lub maślankę). Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli jest za rzadka to dosypujemy mąki, aby można było z łatwością ulepić placek.
Pieczenie wersja 1:
Gotowe ciasto dzielimy na placuszki wielkości garści. Rozgniatamy je na grubość ok 1 cm i pieczemy na gorącej patelni z obu stron po ok 2-3 min. lub dłużej. Możemy zawsze sprawdzić przełamując jeden z patelni na pół, czy nie jest surowy w środku.
Pieczenie wersja 2:
Rozgrzewamy piekarnik jeszcze przed wymieszaniem ciasta do 180 st. C. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 duże placki. Formujemy na kształt małych chlebków. Kładziemy je na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy przez ok 60 min.
Obie wersje smakują najlepiej na ciepło a najlepiej z masłem czosnkowym.
Zobacz także:
- Proziaki. Przepis na proste danie z Podkarpacia
- Fuczki i proziaki. Mikołaj Rey z wizytą w bieszczadzkiej kuchni
- Placki ziemniaczane - najlepsze przepisy Jana Kuronia
Autor: Regina Łukasiewicz/Teofila Siewko
Źródło: Paulina Pietrusik, Paweł Czachur, Katarzyna Jakubowicz-Czachur
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News