Proziaki. Przepis na proste danie z Podkarpacia

proziaki
PingPongCat/Getty Images
W polskiej kuchni nie brakuje różnych potraw na bazie mąki. Co region, to inna wariacja na ten temat. Jedną z nich są podkarpackie placki o nazwie proziaki. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdź przepis krok po kroku.

Placki proziaki. Skąd ich nazwa?

Przyjmuje się, że regionem, z którego pochodzi to proste danie, jest Podkarpacie. Z czasem oczywiście rozprzestrzeniło się w wielu innych miejscach. Nazwa "proziaki" pochodzi od jednego ze składników, bez których placki te nie mogłyby powstać. Słowem "prozia" określano na Podkarpaciu sodę oczyszczoną.

Te placki świetnie smakują zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Dowolne składniki można dodawać do ciasta lub kłaść je bezpośrednio na ciepłych proziakach. Jedną z najbardziej klasycznych wersji są proziaki podane z masłem, solą i ziołami. W wersji słodkiej - z dowolnym dżemem. Można je również rozkrajać i nadziewać, jak na poniższym zdjęciu

Przepis na proziaki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    • 1 średnie jajko
      • szklanka maślanki
        • pół łyżeczki cukru
          • pół płaskiej łyżeczki soli
            • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

              Sposób przygotowania:

              • Do naczynia przesiać 500 g mąki połączonej z solą i sodą oczyszczoną.
                • Wlać szklankę maślanki, dodać jajko i cukier. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
                  • Powstałe ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wałkować delikatnie na ok. 1 cm grubości.
                    • Z ciasta wykrawać kółka (np. szklanką) lekko rozciągnąć na boki, po czym zakryć je czystą ściereczką na około 15 minut.
                      • Placki smażyć na suchej patelni z grubym dnem. Gdy ładnie się przyrumienią z obu stron, oznacza to, że są gotowe.

                        Zobacz także:

                        Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna

                        Dzień Dobry TVN

                        Autor: Diana Ryściuk

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana