W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przedstawił swoje propozycje na dania ze zsiadłym mlekiem. Sprawdź jego przepisy na placki z jabłkami na zsiadłym mleku, chłodnik miętowy, czekoladowe brownie z malinami i smoothie owocowe na zsiadłym mleku.
W polskiej kuchni nie brakuje różnych potraw na bazie mąki. Co region, to inna wariacja na ten temat. Jedną z nich są podkarpackie placki o nazwie proziaki. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdź przepis krok po kroku.
Placki, placuszki, croissanty, rogaliki... trzeba przyznać, że to wszystko brzmi wyjątkowo pysznie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje sprawdzone receptury na tego typu słodkości zdradził finalista 5. edycji programu "MasterChef", Szymon Czerwiński. Oto jego przepisy.
Osoby z insulinoopornością muszą uważać na to, co mają na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska przygotowała dla nich przykładowy jadłospis. W menu znalazły się: ciastka z batatów, wrap z omleta z pieczarkami, placki z serka wiejskiego, pizza na spodzie z batata oraz fit tarta.
W kuchni Dzień Dobry TVN Janek Kuroń zaprezentował swoje pomysły na niebanalne gołąbki. Zobacz, jak to tradycyjne danie przygotować z kaszą i mięsem lub w wersji wegetariańskiej. Sprawdź też, jak zrobić pyszne placki z Kaszetką Bonduelle, burakiem, fetą i miętą.
Placki - kto ich nie lubi? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować rosti, placki buraczane z płatkami owsianymi, placki kukurydziano-szpinakowe, a także placuszki dyniowe z makiem.
Co jedli Zosia i Tadeusz? Sprawdzić to będzie można podczas "Kolacji Mickiewiczowskiej". W naszej kuchni dania ze słynnego trzynastozgłoskowca przyrządza Katarzyna Bosacka i Agnieszka Kręglicka. Sprawdź niezwykłe przepisy.
Dziennikarka Katarzyna Jaroszyńska wybrała się do Skansenu w Maurzycach, by tam spotkać się z kucharzem Mariuszem Gachewiczem, który zdradził jej sekrety kuchni łowickiej. Skorzystajcie z jego przepisów na: placki na jogurcie greckim, z jabłkami i sosem karmelowym, risotto z kurkami i kawałkami marynowanej dyni, podane z palonym twarogiem, petitki z ciecierzycy gotowane z mlekiem i wiórkami kokosowymi, podane z sosem angielskim i świeżymi owocami oraz placki rosti z dodatkiem świeżej cukinii, pestkami dyni, podane z serkiem wiejskim chrzanowym, szczypiorem i łososiem ewentualnie z borowikami. Smacznego!
Dziennikarka Izabela Wojnowska i blogerka Maja Sobczak uważają, że smak i zapach nierozerwalnie łączą się z naszymi emocjami. Tezę tę postanowiły udowodnić w kuchni Dzień Dobry TVN i przygotowały słodkości, które sprawiły nam niezwykłą przyjemność. Na stole pojawiły się: puszyste polane miodem placuszki z gruszką na tłoczonym soku jabłkowym jak u babci, kakao na mleku migdałowym z rozgrzewającą masalą, jabłkowe zacierki z łyżką jogurtu kokosowego i podsmażonymi okruszkami bułki oraz grzanki na słodko. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef Beata Śniechowska, jej partner Maciej Krysmalski oraz ich 13-miesięczny syn Marcel przygotowali obiad dla małych i dużych. Na stole pojawiły się: gołąbki, jogurtowe placki i hiszpański omlet.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: placki dyniowo-owsiane z miodem, zupę fasolową z porem i ziemniakami, kanapki na ciepło z pastą z wędzonego pstrąga, kanapki na ciepło z ziołowym serkiem oraz pęczak z kiełbasą, cebulą oraz cukinią.
Daria Ładocha zamieniła kuchnię Dzień Dobry TVN na kuchnię Moniki. Wspólnie przygotowały zupę z wędzonym łososiem, sałatkę z fasolą i kozim serem oraz placki z ciecierzycy. Wygląda pysznie.
Prowadząca program „Wiem, co jem na diecie” Katarzyna Bosacka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne dania. Na stole pojawiły się: kanapki z serkiem wiejskim i pomidorem, sałatka owocowa, ryba z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną oraz placuszki z cukinii. Kasia powiedziała nam również o swoim nowym programie, który poprowadzi w TVN Style.
Wczoraj w kuchni Dzień Dobry TVN robilliśmy kruche ciasteczka z musem malinowym, a dziś kisimy cytryny i ogórki. Czy różni się kiszenie od kwaszenia? Jak smakuje kiszona, a jak kwaszona kapusta? Dlaczego warto jeść kiszone ogórki? Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego na kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepłą sałatkę z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha, blogerka kulinarna i miłośniczka tajskiej kuchni, podpowiada jak przygotować proste i niedrogie posiłki dla dzieci. Takimi daniami, które dzieci chętnie zjedzą, są: kopytka w sosie kalarepkowym, kopytka z cynamonem i cukrem oraz kopytka z kurczakiem w brzoskwiniach, bo dzieci bardzo lubią kopytka. Daria Ładocha nie byłaby sobą, gdyby nie przemyciła w potrawach dla dzieci trochę warzyw. Dlatego zachęca do przygotowania zupy-kremu z pieczonych warzyw korzeniowych oraz kukurydzianych placków. Smacznego!
Okazuje się, że kefir, choć bardzo popularny w Polsce, wcale nie pochodzi z naszego kraju. A skąd? I co znaczy słowo"kefir"? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: orkiszowe placki z kefiru, kefirowy koktajl z mango, pastę z łososia na bazie kefiru oraz pikantnego kurczaka w sosie. Smacznego!
Bubele, czyli winne placki naszych braci starszych w wierze, charoset, mumie z parówek oraz sałatka z tuńczyka i ciecierzycy - oto sekretne dania Pawła Lorocha, który postanowił się nimi podzielić. Smacznego!
Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował ciasto marchewkowe idealne ze szklanką soku pomarańczowego oraz pieczone placki z cebulą i makiem idealne ze szklanką soku pomidorowego. Towarzyszyła mu Joanna Koroniewska, ambasadorka akcji "5 porcji zdrowia".
Maciej Szaciłło zdradza, jak przygotować placki z ziemniaków z kolendrą i kokosowym czatnejem, purisy, focaccię oraz placek z truskawkami rabarbarem.