ORKISZOWE PLACKI Z KEFIRU Z MUSEM JAGODOWYM
Składniki:
0,5 litra kefiru
2 jajka
150 g cukru brązowego
400 – 500 g mąki orkiszowej lub razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
Mus jagodowy:
opakowanie mrożonych jagód
10 g cukru pudru
2 łyżki kefiru
Przygotowanie:
Kefir, jajka, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną zmiksować na gładką masę i smażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Składniki musu zmiksować w blenderze i polać nimi upieczone placki.
KEFIROWY KOKTAJL Z MANGO Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI I CYNAMONEM
Składniki:
400 ml kefiru
1 dojrzałe mango
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta cynamonu
1 limonka
50 g płatków migdałowych
kilka ziarenek granatu do dekoracji
Przygotowanie:
Migdały podprażyć na patelni. Do blendera wrzucić mango i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać kefir oraz cukier puder i miksować dalej. Można dodać kilka kostek lodu. Koktajl przelać do szklanki. Dodać skórkę startą z limonki oraz szczyptę cynamonu. Udekorować migdałami i ziarenkami granatu.
PASTA Z ŁOSOSIA NA BAZIE KEFIRU Z CZARNYMI OLIWKAMI
Składniki:
50 g czerwonej cebuli
200 g łososia wędzonego
200 g sera śmietankowego
30 g schłodzonego kefiru
pół pęczka koperku
szczypta pieprzu czarnego
kilka czarnych oliwek
kilka kromek pieczywa razowego do podania
Przygotowanie:
Do blendera włóż cebulę i zmiksuj na drobniejsze kawałki. Następnie dodaj łososia i dalej miksuj. Następnie dodać koperek, ser i kefir wraz z pieprzem i miksuj na wolniejszych obrotach. Przełóż do miski i udekoruj zielonymi oliwkami.
PIKANTNY KURCZAK W ORIENTALNYM SOSIE Z DODATKIEM KEFIRU
Składniki:
300 g piersi z kurczaka
1 puszka mleka kokosowego
małe opakowanie pieczarek
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
imbir wielkości kciuka
2 łyżki pasty Jalfrezi
szczypta przyprawy 5 smaków
1 łyżka miodu
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 opakowanie makaronu sojowego
1 pęczek kolendry
1 łyżka oleju do podsmażenia
2 papryczki chilli
sok z 1 limonki
kilka łyżek kefiru
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy na drobne plasterki. Imbir oraz czosnek drobno siekamy. Cebulę i paprykę kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie myjemy, odcinamy ogonki i kroimy kapelusze na 4 części. W woku podsmażamy na łyżce oleju czosnek i imbir. Dodajemy papryczki chilli drobno posiekane. Następnie dodajemy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy kurczaka wraz z pastą Jalfrezi. Po około 5 minutach dodajemy czerwoną paprykę i jak zmięknie wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy około 5 minut i dodajemy pieczarki. I doprawiamy przyprawą 5 smaków, miodem oraz sokiem z limonki. Na koniec dodajemy pęczek kolendry porwanej na kawałki oraz makaron, który przygotować należy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Podawać gorące.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN