kefir

    kefir

    Okazuje się, że kefir, choć bardzo popularny w Polsce, wcale nie pochodzi z naszego kraju. A skąd? I co znaczy słowo"kefir"? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: orkiszowe placki z kefiru, kefirowy koktajl z mango, pastę z łososia na bazie kefiru oraz pikantnego kurczaka w sosie. Smacznego!

    W Polsce obowiązkowy nie tylko na kaca. Idealny do ziemniaczków i jajka sadzonego. Czy Amerykanie znają kefir? Przeprowadziliśmy sondę na ulicach Manhattanu. Zobaczcie, co Amerykanie definiują jako kefir oraz jak wymawiają to słowo?

    Kefir, jogurt, maślanka, mleko i inne produkty mleczne. Kapusta kwaszona i ogórki kiszone. To najpopularniejsze źródła dobrych bakterii. Jakich szczepów bakterii szukać? W jakich ilościach produkty te powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie? Za co odpowiedzialne są „dobre bakterie” i czym skutkuje ich niedobór? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Agnieszka Piskała.