Znudził ci się chłodnik litewski? Wypróbuj ten z dodatkiem mięty i cytryny

Chłodnik
Chłodniki z miętą i cytryną - przepis
Źródło: Mekanikko/Getty Images
Chłodnik to niekwestionowany król letnich zup. Ten z dodatkiem mięty i cytryny jest szybki w przygotowywaniu i znakomicie orzeźwia w upalny dzień. Oto łatwy przepis na wakacyjny obiad. Rozsmakuj się!

Chłodnik - zupa idealna na lato

Synoptycy zapowiadają kolejne upały. A gdy za oknem skwar, odechciewa nam się przysłowiowego stania przy garnkach. Zresztą apetyt też nie najlepiej dopisuje. Jednak człowiek jeść musi, by dostarczyć sobie energię i niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego w gorący dzień poleca się chłodnik, który nie tylko łatwo i szybko się przygotowuje, lecz i znakomicie orzeźwia. Wariantów tej zupy jest naprawdę wiele - poczynając od klasycznego, czyli chłodnika litewskiego, a kończąc na:

Zapewne każdy znajdzie coś dla dla siebie. Natomiast listę tę uzupełniamy o kolejną wariację, czyli chłodnik z dodatkiem mięty i cytryny.

Zobacz wideo: Przepisy Darii Ładochy

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Chłodniki z miętą i cytryną - przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g maślanki lub kefiru,
    • 3 łyżki soku z cytryny,
      • starta skórka z połowy cytryny,
        • 1,5 garści świeżej mięty,
          • 1,5 świeżego ogórka (wężowego),
            • sól morska,
              • pieprz czarny świeżo mielony.

                Zobacz wideo: Wszystko o chłodnikach

                Wszystko o chłodnikach
                Źródło: Dzień Dobry TVN

                Przygotowanie:

                1. Startą skórkę z cytryny dodajemy do maślanki lub kefiru. Odstawiamy na kilkanaście minut, żeby "się przegryzło".
                  1. Mięte drobno siekamy.
                    1. Ogórka ścieramy na tarce.
                      1. Składniki dodajemy do maślanki i wlewamy sok z cytryny.
                        1. Doprawiamy solą i pieprzem.
                          1. Cytrynowo-miętową maślankę dokładnie mieszamy i schładzamy.

                            Ten chłodnik przygotujesz dosłownie w kilka chwil, a orzeźwiający smak na długo zapamięta twoje podniebienie. Lato to idealny czas na kulinarne eksperymenty w wersji "na zimno". Smakuj więc i baw się w kuchni!

                            Zobacz także:

                            Autor: Dominika Czerniszewska

                            Źródło: "Natura"

                            Źródło zdjęcia głównego: Mekanikko/Getty Images

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana