Pomidorowy chłodnik można jeść zarówno sam jak i z dowolnymi dodatkami. Mogą to być kawałki warzyw, ziarna, pestki, sery, tofu, jogurty, pieczywo, zioła, płatki drożdżowe, oliwa czy ocet balsamiczny. Z poniższej ilości składników powinien wyjść przynajmniej litr samego chłodnika.
Chłodnik pomidorowy - składniki
- 1 kg dużych, dojrzałych pomidorów,
- 1 niewielka czerwona papryka,
- 2 średnie ogórki gruntowe,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu, soli i kminku.
Chłodnik pomidorowy – sposób przygotowania
- Do chłodnika najlepsze będą podłużne, mięsiste odmiany pomidorów. Należy obrać je cienko ze skórki. Podobnie ogórki i paprykę.
- Jeśli nie masz obieraczki, która pomoże usunąć skórki z pomidorów, to sparz pomidory i paprykę wrzątkiem, a potem zdejmij z nich skórkę.
- Obrane pomidory, ogórki, paprykę i czosnek pokrój na nieco mniejsze kawałki i zblenduj na gładki krem.
- Do kremu wlej cztery świeżo wyciśnięte łyżki soku z cytryny i trzy łyżki oliwy. Dodaj również przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj wszystko i przełóż gotowy chłodnik pomidorowy do lodówki. Należy go chłodzić minimum godzinę.
- Podaj z dowolnymi dodatkami.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Chłodnik z awokado według Ani Starmach. Doskonały pomysł na obiad w upalny dzień
- Klasyczny chłodnik litewski według Darii Ładochy
- Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą - prosty przepis
- Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii według przepisu Darii Ładochy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: happy_lark/Getty Images
podziel się: