Chłodnik pomidorowy z pysznymi dodatkami – prosty, zdrowy przepis

chłodnik pomidorowy
Chłodnik pomidorowy - prosty przepis
Źródło: happy_lark/Getty Images
Chłodnik jest idealnym daniem na lato. Wielu osobom smak botwinki czy ogórka może się jednak szybko znudzić. Dlatego przedstawiamy kolejny wariant tej wyjątkowej zupy. Sprawdź prosty przepis na pyszny chłodnik z pomidorów.

Pomidorowy chłodnik można jeść zarówno sam jak i z dowolnymi dodatkami. Mogą to być kawałki warzyw, ziarna, pestki, sery, tofu, jogurty, pieczywo, zioła, płatki drożdżowe, oliwa czy ocet balsamiczny. Z poniższej ilości składników powinien wyjść przynajmniej litr samego chłodnika.

DD_20220609_Kuchnia_REP
Wszystko o chłodnikach
Źródło: Dzień Dobry TVN

Chłodnik pomidorowy - składniki

  • 1 kg dużych, dojrzałych pomidorów,
  • 1 niewielka czerwona papryka,
  • 2 średnie ogórki gruntowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu, soli i kminku.

Chłodnik pomidorowy – sposób przygotowania

  1. Do chłodnika najlepsze będą podłużne, mięsiste odmiany pomidorów. Należy obrać je cienko ze skórki. Podobnie ogórki i paprykę.
  2. Jeśli nie masz obieraczki, która pomoże usunąć skórki z pomidorów, to sparz pomidory i paprykę wrzątkiem, a potem zdejmij z nich skórkę.
  3. Obrane pomidory, ogórki, paprykę i czosnek pokrój na nieco mniejsze kawałki i zblenduj na gładki krem.
  4. Do kremu wlej cztery świeżo wyciśnięte łyżki soku z cytryny i trzy łyżki oliwy. Dodaj również przyprawy.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystko i przełóż gotowy chłodnik pomidorowy do lodówki. Należy go chłodzić minimum godzinę.
  6. Podaj z dowolnymi dodatkami.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości