Zupa z młodej kapusty Jaśka Kuronia

Zupa
Zupa z młodej kapusty Jaśka Kuronia
Źródło: Jerzy Dudek
Trwa sezon na młodą kapustę. W czerwcu można cieszyć się jej pysznym i bogatym smakiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń zaprezentował swoje przepisy na młodą kapustę. Sprawdź, jak przygotować młodą kapustę z jego przepisu.

Zupa z młodej kapusty - przepis krok po kroku

Składniki:

  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 marchewka starta na grubych oczkach,
  • główka młodej kapusty posiekana,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • duży posiekany pęczek koperku,
  • sól, pieprz,
  • ew. odrobina pieprzu ziołowego.

Sposób przygotowania zupy z młodej kapusty

  1. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem i liśćmi laurowymi.
  2. Dodaj marchewkę oraz kapustę, posól (mniej straci kolor) i smaż mieszając przez 3 – 4 minuty. Wlej bulion i gotuj około 8 minut. Możesz dorzucić posiekane grubsze łodygi koperku.
  3. Dodaj ziemniaki i gotuj do uzyskania miękkości.
  4. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości