Zupa z młodej kapusty Jaśka Kuronia

Zupa
Zupa z młodej kapusty Jaśka Kuronia
Źródło: Jerzy Dudek
Trwa sezon na młodą kapustę. W czerwcu można cieszyć się jej pysznym i bogatym smakiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń zaprezentował swoje przepisy na młodą kapustę. Sprawdź, jak przygotować młodą kapustę z jego przepisu.

Zupa z młodej kapusty - przepis krok po kroku

Składniki:

  • łyżka oleju rzepakowego,
    • 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
      • 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki,
        • 4 liście laurowe,
          • 1 marchewka starta na grubych oczkach,
            • główka młodej kapusty posiekana,
              • 1,5 l bulionu warzywnego,
                • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę,
                  • duży posiekany pęczek koperku,
                    • sól, pieprz,
                      • ew. odrobina pieprzu ziołowego.

                        Sposób przygotowania zupy z młodej kapusty

                        1. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem i liśćmi laurowymi.
                          1. Dodaj marchewkę oraz kapustę, posól (mniej straci kolor) i smaż mieszając przez 3 – 4 minuty. Wlej bulion i gotuj około 8 minut. Możesz dorzucić posiekane grubsze łodygi koperku.
                            1. Dodaj ziemniaki i gotuj do uzyskania miękkości.
                              1. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Jasiek Kuroń

                                Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana