Zupa z młodej kapusty - przepis krok po kroku
Składniki:
- łyżka oleju rzepakowego,
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
- 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki,
- 4 liście laurowe,
- 1 marchewka starta na grubych oczkach,
- główka młodej kapusty posiekana,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę,
- duży posiekany pęczek koperku,
- sól, pieprz,
- ew. odrobina pieprzu ziołowego.
Sposób przygotowania zupy z młodej kapusty
- Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem i liśćmi laurowymi.
- Dodaj marchewkę oraz kapustę, posól (mniej straci kolor) i smaż mieszając przez 3 – 4 minuty. Wlej bulion i gotuj około 8 minut. Możesz dorzucić posiekane grubsze łodygi koperku.
- Dodaj ziemniaki i gotuj do uzyskania miękkości.
- Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek.
Zobacz także:
- Mięsna kuchnia Jana Kuronia. Sprawdzone i pyszne przepisy
- Spaghetti na różne sposoby według przepisów Jaśka Kuronia
- Pasta śniadaniowa z wędzonym trewalem, kiełkami i orzechami włoskimi - przepis Jaśka Kuronia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: