Młoda kapusta z koperkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 młode kapusty,
- 4 listki laurowe,
- 5 ziela angielskich,
- litr wody,
- łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 2 pęczki świeżego koperku duże,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 300 g boczku wędzonego w kostce
- bochenek chleba razowego.
Sposób przygotowania młodej kapusty z koperkiem
- Kapustę przekrój na pół, a następnie na kolejną połowę.
- Usuń głąb i poszatkuj.
- Do garnka dodaj masło klarowane 1 łyżkę, przesmaż boczek, następnie daj kapustę i smaż przez chwilę.
- Dodaj przyprawy i zalej wodą. Gotuj przez 15 minut.
- Na patelnię przełóż masło klarowane, podgrzej. Dodaj mąkę w proporcji 1:1. Mieszaj, aby nie powstały grudki.
- Zasmażkę dodaj do kapusty, dokładnie wymieszaj. Dodaj poszatkowany koperek.
Zobacz także:
- Kotlety z makreli - przepis Szymona Czerwińskiego
- Tarta grecka ze szparagami - przepis Szymona Czerwińskiego
- Letnie dania ze zsiadłym mlekiem w roli głównej w wykonaniu Szymona Czerwińskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik
podziel się: