Młoda kapusta z koperkiem według przepisu Szymona Czerwińskiego

Młoda kapusta z koperkiem
Młoda kapusta z koperkiem według przepisu Szymona Czerwińskiego
Źródło: Wojciech Olkuśnik
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła młoda kapusta. Szymon Czerwiński, finalista 5. edycji MasterChefa, prezentuje swoje dania na wykorzystanie tego warzywa. Sprawdź, jak przygotować młodą kapustę z koperkiem z jego przepisu. 

Młoda kapusta z koperkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 młode kapusty,
  • 4 listki laurowe,
  • 5 ziela angielskich,
  • litr wody,
  • łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 2 pęczki świeżego koperku duże,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 300 g boczku wędzonego w kostce
  • bochenek chleba razowego.

Sposób przygotowania młodej kapusty z koperkiem

  1. Kapustę przekrój na pół, a następnie na kolejną połowę.
  2. Usuń głąb i poszatkuj.
  3. Do garnka dodaj masło klarowane 1 łyżkę, przesmaż boczek, następnie daj kapustę i smaż przez chwilę.
  4. Dodaj przyprawy i zalej wodą. Gotuj przez 15 minut.
  5. Na patelnię przełóż masło klarowane, podgrzej. Dodaj mąkę w proporcji 1:1. Mieszaj, aby nie powstały grudki.
  6. Zasmażkę dodaj do kapusty, dokładnie wymieszaj. Dodaj poszatkowany koperek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości