Zapiekanka z młodej kapusty - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg kapusty włoskiej,
 - ½ litra bulionu wołowego,
 - 2 ząbki czosnek,
 - 2 cebule białe kostka,
 - 500 g mięsa mielonego,
 - 2 łyżki masła klarowanego,
 - 400 g sera mozzarellą wiórki,
 - 3 jajka,
 - sól i pieprz.
 
Sposób przygotowania zapiekanki z młodej kapusty
- W garnku pogrzej bulion, kapustę przekór na cztery części i usuń głąb. Poszatkuj na szatkownicy. Zalej bulionem i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Następnie odciśnij kapustę z bulionu.
 - Na maśle przesmaż mięso mielone razem z czosnkiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj razem z kapustą młodą przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch posyp serem.
 - Piecz w piekarniku przez 40 minut w temp 180 stopni Celsjusza.
 
Zobacz także:
- Zapiekanka z młodych ziemniaków - przepis Andrzeja Polana
 - Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
 - Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi
podziel się: