Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą - prosty przepis

Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą
Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą
Źródło: Eduardo1961/Getty Images
Chłodnik to wspaniały kulinarny wynalazek, zwłaszcza w upalne, letnie dni. Najczęściej sięgamy po ten przygotowany z warzyw, ale z powodzeniem można zrobić go również z owoców. Sprawdź prosty przepis na pyszny chodnik z arbuza z dodatkiem sera feta i mięty.

Chłodnik z arbuza - przepis

Kawałki słonego sera świetnie kontrastują z lekką słodkością arbuza, a mięta dodatkowo orzeźwia. W efekcie taki chłodnik staje się idealnym, dodającym ulgi posiłkiem w upalne lato.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Aby ten chłodnik się udał, trzeba wybrać dobrego arbuza. Powinien być przede wszystkim dojrzały, zwarty, intensywny w kolorze, z dużymi pestkami, które można łatwo usunąć. W związku z tym najlepiej kupować arbuza krojonego – wtedy po prostu widać, jaki on jest. Ostatni warunek – musi być świeży.

Składniki:

  • arbuz – taki, jak w opisie wyżej
    • ser feta lub sałatkowy
      • listki mięty
        • opcjonalnie: oliwa, pestki dyni, pokruszony lód

          Chłodnik z arbuza - sposób przygotowania

          1. Kawałki arbuza pozbawione pestek wrzucić do kielicha blendera, dodać łyżkę syropu z agawy i zblendować.
            1. Schłodzić w lodówce – minimum pół godz.
              1. Podawać z pokruszonym serem feta i listkami mięty. Opcjonalnie można również skropić lekko oliwą i posypać pestkami dyni. Jeszcze inną opcją dodatkową jest wrzucenie pokruszonego lodu.

                Zobacz także przepisy na inne chłodniki:

                Autor: Diana Ryściuk

                Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości