Przepisy kulinarne

Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą - prosty przepis

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą

Chłodnik to wspaniały kulinarny wynalazek, zwłaszcza w upalne, letnie dni. Najczęściej sięgamy po ten przygotowany z warzyw, ale z powodzeniem można zrobić go również z owoców. Sprawdź prosty przepis na pyszny chodnik z arbuza z dodatkiem sera feta i mięty.

Chłodnik z arbuza - przepis

Kawałki słonego sera świetnie kontrastują z lekką słodkością arbuza, a mięta dodatkowo orzeźwia. W efekcie taki chłodnik staje się idealnym, dodającym ulgi posiłkiem w upalne lato.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
wideo 2/5

Aby ten chłodnik się udał, trzeba wybrać dobrego arbuza. Powinien być przede wszystkim dojrzały, zwarty, intensywny w kolorze, z dużymi pestkami, które można łatwo usunąć. W związku z tym najlepiej kupować arbuza krojonego – wtedy po prostu widać, jaki on jest. Ostatni warunek – musi być świeży.

Składniki:

  • arbuz – taki, jak w opisie wyżej
  • ser feta lub sałatkowy
  • listki mięty
  • opcjonalnie: oliwa, pestki dyni, pokruszony lód

Chłodnik z arbuza - sposób przygotowania

  1. 1Kawałki arbuza pozbawione pestek wrzucić do kielicha blendera, dodać łyżkę syropu z agawy i zblendować.
  2. 2Schłodzić w lodówce – minimum pół godz.
  3. 3Podawać z pokruszonym serem feta i listkami mięty. Opcjonalnie można również skropić lekko oliwą i posypać pestkami dyni. Jeszcze inną opcją dodatkową jest wrzucenie pokruszonego lodu.

Zobacz także przepisy na inne chłodniki:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Eduardo1961/Getty Images

Pozostałe wiadomości