Chłodnik z arbuza - przepis
Kawałki słonego sera świetnie kontrastują z lekką słodkością arbuza, a mięta dodatkowo orzeźwia. W efekcie taki chłodnik staje się idealnym, dodającym ulgi posiłkiem w upalne lato.
Owoce
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Aby ten chłodnik się udał, trzeba wybrać dobrego arbuza. Powinien być przede wszystkim dojrzały, zwarty, intensywny w kolorze, z dużymi pestkami, które można łatwo usunąć. W związku z tym najlepiej kupować arbuza krojonego – wtedy po prostu widać, jaki on jest. Ostatni warunek – musi być świeży.
Składniki:
- arbuz – taki, jak w opisie wyżej
- ser feta lub sałatkowy
- listki mięty
- opcjonalnie: oliwa, pestki dyni, pokruszony lód
Chłodnik z arbuza - sposób przygotowania
- Kawałki arbuza pozbawione pestek wrzucić do kielicha blendera, dodać łyżkę syropu z agawy i zblendować.
- Schłodzić w lodówce – minimum pół godz.
- Podawać z pokruszonym serem feta i listkami mięty. Opcjonalnie można również skropić lekko oliwą i posypać pestkami dyni. Jeszcze inną opcją dodatkową jest wrzucenie pokruszonego lodu.
Zobacz także przepisy na inne chłodniki:
- Chłodniki na różne sposoby – proste i błyskawiczne przepisy Beaty Kartowicz
- Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
- Klasyczny chłodnik litewski według Darii Ładochy
- Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii według przepisu Darii Ładochy
- Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: