arbuz

    arbuz

    Owoce sezonowe to niezastąpione źródło witamin i minerałów, które doskonale wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Często wykorzystujemy je w kuchni, przyrządzając wyśmienite desery i zdrowe koktajle. Warto jednak pójść o krok dalej i zacząć przygotowywać z nich także naturalne kosmetyki do pielęgnacji skóry. Tonik z arbuza to uniwersalny produkt, który doskonale nawilża cerę, dlatego świetnie sprawdzi się podczas dokuczliwych upałów.

    Arbuz jest jednym z najchętniej jadanych latem owoców. Choć słodki, jest orzeźwiający i niskokaloryczny. Poza podaniem owocu w formie świeżo pokrojonych kawałków, można go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Od sałatek, przez lody i grillowanie po... przekształcenie go w coś na wzór tuńczyka. Sprawdź, jak to zrobić.

    Domowa lemoniada z arbuza to słodki i niezwykle orzeźwiający koktajl, który doskonale sprawdzi się podczas letnich upałów. Owocowa baza i dodatki w postaci ziół, czy słodkich syropów sprawiają, że naprawdę trudno jej się oprzeć. Z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, które zachwycą się jej smakiem i intensywnym czerwonym kolorem.

    Arbuz nazywany jest kawonem, pochodzi z rodziny dyniowatych i rośnie dziko w Afryce. W 92% arbuz składa się z wody i zawiera witaminy i składniki mineralne. Jest też bogaty w przeciwutleniacze i jego spożywanie korzystnie wpływa na nasz organizm.

    Arbuz zawiera w sobie aż 92 proc. wody. Chociaż nie jest źródłem wielu witamin i minerałów, to jednak ten owoc ma wiele zalet. Pomijając fakt, że jest pyszny i słodki, ma też dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN postanowiła z arbuza wyczarować absolutne hity.

    Trąbka z arbuza, flet z marchewki. Mikrofon z papryki. Solo na marchewce. Jak to możliwe? Na scenie Dzień Dobry TVN zespół Paprykalaba udowodnił, że nie tylko możliwe, ale i wykonalne.