arbuz

    Szukasz pomysłu na letni posiłek? Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN królowały najlepsze sery i serki typu śródziemnomorskiego.

    3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Z tej okazji podpowiadamy, jak wykorzystać ten pyszny owoc. Warto go jeść w upalne dni, ponieważ zawiera w sobie dużo wody. Co więcej, można z niego przygotowywać dania na słodko i słono. Sprawdź nasz przepis na sorbet z arbuza.

    Arbuz to pyszny owoc, w sam raz na wakacje. Z okazji Dnia Arbuza polecamy uczcić to święto domową galaretką na bazie tego owocu. Sprawdź, jak przygotować ją w dwóch wariantach - klasycznym i w kształcie arbuza.

    3 sierpnia obchodzony jest Dzień Arbuza. Z tej okazji przypominamy najlepsze przepisy z Dzień Dobry TVN, ale także zachęcamy do spróbowania nowych smaków. Mało kto wie, że arbuz to nie tylko pyszny owoc, który można podawać w deserach. Sprawdza się on również w wersjach wytrawnych. Co można z niego zrobić?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha popisuje się kulinarną wyobraźnią. Pokazał, jak przygotować dania, które łączą w sobie z pozoru nie pasujące do siebie składniki. Sprawdź, jak przygotować krewetki w sosie pomidorowym z serem, sałatkę z arbuzem, melonem i serem, Taco Salpicon oraz spaghetti z pomidorami, oliwkami.

    Pyszna, letnia sałatka pełna owoców, a do tego orzeźwiająca? To właśnie definicja sałatki z arbuza i jagód, którą Mateusz Zielonka przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Pełna witamin i minerałów sprawdzi się w upalne dni. Sprawdź, jak ją przyrządzić z przepisu zwycięzcy 6. edycji programu MasterChef. 

    Doskonale smakuje, orzeźwia w upalne dni, a w dodatku jest źródłem cennych składników odżywczych. Sok z arbuza to propozycja, której potencjał doceniają dietetycy z całego świata. Na czym dokładnie polega fenomen słodkiego napoju? Dlaczego warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu?

    Chłodnik to wspaniały kulinarny wynalazek, zwłaszcza w upalne, letnie dni. Najczęściej sięgamy po ten przygotowany z warzyw, ale z powodzeniem można zrobić go również z owoców. Sprawdź prosty przepis na pyszny chodnik z arbuza z dodatkiem sera feta i mięty.

    Słodkie i soczyste owoce sezonowe to nie lada gratka dla wszystkich miłośników zdrowej diety. Latem dużą popularnością cieszą się zwłaszcza arbuzy.

    Przed nami upały, a w takie dni najlepiej smakuje arbuz. Zuza Lisowska przygotowała w Kuchni Dzień Dobry TVN niesamowitą letnią sałatkę z arbuzem i serem feta. Sprawdź, jak smakuje ten owoc na słono i ciesz się niepowtarzalnym smakiem. 

    Arbuz to idealny owoc na lato, ma w sobie aż 90% wody. Schłodzony świetnie sprawdza się w gorące dni. W kuchni Dzień Dobry TVN Zuza Lisowska przygotowała niesamowitą, włoską sałatkę a'la caprese. Sprawdź, jak przygotować to danie z arbuzem zamiast pomidora. 

    Meksykańskie tacos z arbuzem? Właściwie z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami to niesamowity przepis Zuzy Lisowskiej, który przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN. Zuza prowadzi profil na TikToku pod pseudonimem ARBUZAZUZA. Sprawdź, jak przygotować jej fenomenalny przepis na lato.

    Pizza na słodko i na zimno? To możliwe z przepisem Zuzy Lisowskiej. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała swój fenomenalny sposób na arbuzową pizzę. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Spróbuj przygotować to danie i ciesz się smakiem lata.

    Owoce sezonowe to niezastąpione źródło witamin i minerałów, które doskonale wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Często wykorzystujemy je w kuchni, przyrządzając wyśmienite desery i zdrowe koktajle. Warto jednak pójść o krok dalej i zacząć przygotowywać z nich także naturalne kosmetyki do pielęgnacji skóry. Tonik z arbuza to uniwersalny produkt, który doskonale nawilża cerę, dlatego świetnie sprawdzi się podczas dokuczliwych upałów.

    Arbuz jest jednym z najchętniej jadanych latem owoców. Choć słodki, jest orzeźwiający i niskokaloryczny. Poza podaniem owocu w formie świeżo pokrojonych kawałków, można go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Od sałatek, przez lody i grillowanie po... przekształcenie go w coś na wzór tuńczyka. Sprawdź, jak to zrobić.

    Domowa lemoniada z arbuza to słodki i niezwykle orzeźwiający koktajl, który doskonale sprawdzi się podczas letnich upałów. Owocowa baza i dodatki w postaci ziół, czy słodkich syropów sprawiają, że naprawdę trudno jej się oprzeć. Z pewnością przypadnie do gustu również dzieciom, które zachwycą się jej smakiem i intensywnym, czerwonym kolorem. Sprawdź prosty przepis na domową lemoniadę z arbuza.

    Arbuz jest nie tylko pełen cennych substancji odżywczych, ale również orzeźwiający. Słodki i lekkostrawny idealnie nadaje się na letnią przekąskę. Jakie ma właściwości, ile zawiera kalorii i jak go wybrać, aby w pełni korzystać z jego zdrowotnych zalet? Oto porady dietetyk, Moniki Stromkie-Złomaniec.

    Arbuz nazywany jest kawonem, pochodzi z rodziny dyniowatych i rośnie dziko w Afryce. W 92% arbuz składa się z wody i zawiera witaminy i składniki mineralne. Jest też bogaty w przeciwutleniacze i jego spożywanie korzystnie wpływa na nasz organizm.

    Arbuz zawiera w sobie aż 92 proc. wody. Chociaż nie jest źródłem wielu witamin i minerałów, to jednak ten owoc ma wiele zalet. Pomijając fakt, że jest pyszny i słodki, ma też dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN postanowiła z arbuza wyczarować absolutne hity.

    Lato, lato, nie odchodź. A co, gdyby można było zatrzymać słoneczne dni? Magda Borowiak-Wróblewska, prowadząca cyklu "Sama to ogarniesz" przedstawiła patent na przemycenie wakacyjnej aury nawet w jesienne dni.

    Trąbka z arbuza, flet z marchewki. Mikrofon z papryki. Solo na marchewce. Jak to możliwe? Na scenie Dzień Dobry TVN zespół Paprykalaba udowodnił, że nie tylko możliwe, ale i wykonalne.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Marika i Maciej Szaicłło powodowani spontanicznością - improwizowali. Co im wyszło? Zobaczcie!