Owocowa sałatka z arbuzem, jagodami i miętą to idealna propozycja na letnie popołudnie

Mateusz Zielonka
Mateusz Zielonka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Pyszna, letnia sałatka pełna owoców, a do tego orzeźwiająca? To właśnie definicja sałatki z arbuza i jagód, którą Mateusz Zielonka przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Pełna witamin i minerałów sprawdzi się w upalne dni. Sprawdź, jak ją przyrządzić z przepisu zwycięzcy 6. edycji programu MasterChef. 

Sałatka z arbuza i jagód - przepis krok po kroku

Składniki:

  • arbuz cały soczysty (po stuknięciu palcem dźwięk ma być pusty i sprężysty),
    • ogórek gruntowy - 10 szt.,
      • mięta - pęczek,
        • syrop z kwiatów czarnego bzu,
          • sezam - garść,
            • jagody - szklanka .
              • limonka - 3 szt.,
                • wiórki kokosowe (najlepiej takie duża nie tarte),
                  • oliwa z oliwek - 40ml,
                    • orzechy laskowe - szklanka.

                      Sposób przygotowania sałatki z arbuza i jagód

                      1. Arbuz kroimy na duże kawałki. Ogórka kroimy na podłużne ćwiartki.
                        1. Obrywamy listki mięty.
                          1. Sezam i orzechy laskowe prażymy na suchej patelni.
                            1. Orzechy rozgniatamy w moździerzu.
                              1. Mieszamy oliwę, syrop z bzu, sok z limonki, sezam i wiórki kokosowe.
                                1. W misce mieszamy delikatnie arbuza z ogórkiem i powstałym winegretem.
                                  1. Przekładamy całość na półmisek, posypujemy jagodami i miętą. 

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Mateusz Zielonka

                                    Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana