Pyszna, letnia sałatka pełna owoców, a do tego orzeźwiająca? To właśnie definicja sałatki z arbuza i jagód, którą Mateusz Zielonka przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Pełna witamin i minerałów sprawdzi się w upalne dni. Sprawdź, jak ją przyrządzić z przepisu zwycięzcy 6. edycji programu MasterChef.
Sałatka z arbuza i jagód - przepis krok po kroku
Składniki:
- arbuz cały soczysty (po stuknięciu palcem dźwięk ma być pusty i sprężysty),
- ogórek gruntowy - 10 szt.,
- mięta - pęczek,
- syrop z kwiatów czarnego bzu,
- sezam - garść,
- jagody - szklanka .
- limonka - 3 szt.,
- wiórki kokosowe (najlepiej takie duża nie tarte),
- oliwa z oliwek - 40ml,
- orzechy laskowe - szklanka.
Sposób przygotowania sałatki z arbuza i jagód
- Arbuz kroimy na duże kawałki. Ogórka kroimy na podłużne ćwiartki.
- Obrywamy listki mięty.
- Sezam i orzechy laskowe prażymy na suchej patelni.
- Orzechy rozgniatamy w moździerzu.
- Mieszamy oliwę, syrop z bzu, sok z limonki, sezam i wiórki kokosowe.
- W misce mieszamy delikatnie arbuza z ogórkiem i powstałym winegretem.
- Przekładamy całość na półmisek, posypujemy jagodami i miętą.
Zobacz także:
- Lekkie owoce w kuchni na słodko i wytrawnie. Palce lizać!
- Przepisy na pyszne sałatki wg Cristiny Catese
- Słońce na talerzu, czyli pyszne sałatki na koniec lata według Beaty Śniechowskiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: