Sok z arbuza lepszy niż woda kokosowa
Jeden plaster arbuza to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Nie dziwi zatem fakt, że słodki i soczysty owoc sezonowy często gości na stołach miłośników zdrowych diet. Coraz większą popularnością cieszy się także pozyskiwany z niego sok, stanowiący poważną konkurencję dla wody kokosowej.
Za sokiem z arbuza przemawia nie tylko jego wyjątkowy smak, ale i liczne właściwości zdrowotne. Orzeźwiający napój stanowi źródło składników mineralnych, takich jak potas, magnez i wapń. Znajdują się w nim także zmniejszająca stany zapalne cytrulina, jak również antyoksydant w postaci likopenu. Niekwestionowaną zaletą słodkiego specjału jest też wysoka zawartość witaminy C, której brakuje w wodzie pozyskiwanej z owoców kokosa.
Sok z arbuza - przepis
Oddaną miłośniczką soku z arbuza od lat pozostaje Beyoncé. Światowej sławy gwiazda przekonuje, że napój doskonale sprawdza się w roli naturalnego izotonika, dlatego warto sięgać po niego po treningu czy w trakcie upalnych dni. Jak przygotować zdrowy i orzeźwiający specyfik w zaciszu własnej kuchni?
- Starannie umyj zewnętrzną część arbuza . W tym celu możesz użyć wody lub octu jabłkowego.
- Wytnij czerwony miąższ.
- Zmiksuj go za pomocą blendera lub wrzuć do wyciskarki.
Najwięcej korzyści zdrowotnych osiągniesz, jeśli wypijesz sok tuż po wyciśnięciu. Napój z arbuza najlepiej smakuje schłodzony, dlatego warto wzbogacić go kilkoma kostkami lodu.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Najbardziej kaloryczne owoce. Dietetyczka: "Jeśli zjemy całą łubiankę, to już zaczyna się problem"
- Czy maślanka jest zdrowa? Poznaj właściwości maślanki
- Co dać dziecku do jedzenia, aby miało energię do zabawy? Poznaj propozycje Sebastiana Olmy
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło: elle.pl, zdrowesokowanie.com
Źródło zdjęcia głównego: kajakiki/Getty Images