Czy pestki z arbuza można jeść?
Drogocenne właściwości arbuza są powszechnie znane, a naukowcy nie mają wątpliwości, że owoce te są bogatym źródłem wielu witamin i innych składników odżywczych. Nieodzownym ich elementem są jednak pestki, które zazwyczaj każdy pieczołowicie usuwa. Zostały owiane niemal legendą - dzieciom często się powtarza, żeby ich nie jadły, bo w brzuchu wyrośnie im arbuz.
Rozwiewamy te mity i wątpliwości – pestki z arbuza można, a nawet warto, jeść. Są cennym źródłem wielu wartości odżywczych.
Pestki z arbuza – właściwości zdrowotne
Pestki z arbuza obfitują w magnez, kwas foliowy, jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-6, które wpływają pozytywnie na układ krążenia, a także są niezbędne do funkcjonowania organizmu.
Dodatkowo są źródłem żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin z grupy B i aminokwasu argininy.
Pestki z arbuza mogą zmniejszyć także ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy typu 2, a także chorób układu krążenia, dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy.
Należy jednak pamiętać, że osoby o wrażliwym żołądku, stanach zapalnych żołądka lub jelit, a także z refluksem i zgagą, powinny z pestek arbuza zrezygnować. Nie zaleca się także podawania ich dzieciom do 2. roku życia.
Olej z pestek arbuza
Jak się okazuje, pestki z arbuza idealnie nadają się także do produkowania oleju. Jest on wykorzystywany szczególnie w kosmetyce - idealnie nawilża i szybko się wchłania. Wspomaga także walkę z rozstępami, wzmacnia paznokcie, często jest stosowany do masażu i aromaterapii.
Dodatkowo, tłoczone na zimno oleje z pestek arbuza wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Sorbet z arbuza w wersji mlecznej i owocowej. Sprawdź, jak przygotować orzeźwiający deser
- Co można zrobić z arbuza? Sprawdź różne przepisy z okazji Dnia Arbuza
- Galaretka arbuzowa ze świeżego arbuza. Jak ją przygotować?
Autor: Anna Gondecka
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF/Getty Images