Cenne właściwości pestek arbuza. Dlaczego nie warto ich wyrzucać?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Arbuzowa kuchnia…nie tylko na słodko
Arbuzowa kuchnia…nie tylko na słodko
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Latem, szczególnie przy wysokich temperaturach, arbuz króluje na naszych stołach. Wciąż jednak nie doceniamy jego pestek, które większość z nas wyrzuca. Dlaczego nie powinniśmy tego robić i jakie są ich właściwości?

Czy pestki z arbuza można jeść?

Drogocenne właściwości arbuza są powszechnie znane, a naukowcy nie mają wątpliwości, że owoce te są bogatym źródłem wielu witamin i innych składników odżywczych. Nieodzownym ich elementem są jednak pestki, które zazwyczaj każdy pieczołowicie usuwa. Zostały owiane niemal legendą - dzieciom często się powtarza, żeby ich nie jadły, bo w brzuchu wyrośnie im arbuz.

Rozwiewamy te mity i wątpliwości – pestki z arbuza można, a nawet warto, jeść. Są cennym źródłem wielu wartości odżywczych.

Pestki z arbuza – właściwości zdrowotne

Pestki z arbuza obfitują w magnez, kwas foliowy, jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-6, które wpływają pozytywnie na układ krążenia, a także są niezbędne do funkcjonowania organizmu.

Dodatkowo są źródłem żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin z grupy B i aminokwasu argininy.

Pestki z arbuza mogą zmniejszyć także ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy typu 2, a także chorób układu krążenia, dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy.

Należy jednak pamiętać, że osoby o wrażliwym żołądku, stanach zapalnych żołądka lub jelit, a także z refluksem i zgagą, powinny z pestek arbuza zrezygnować. Nie zaleca się także podawania ich dzieciom do 2. roku życia.

Olej z pestek arbuza

Jak się okazuje, pestki z arbuza idealnie nadają się także do produkowania oleju. Jest on wykorzystywany szczególnie w kosmetyce - idealnie nawilża i szybko się wchłania. Wspomaga także walkę z rozstępami, wzmacnia paznokcie, często jest stosowany do masażu i aromaterapii.

Dodatkowo, tłoczone na zimno oleje z pestek arbuza wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana