Blender do smoothie może posłużyć nawet przez kilka lat, a jeśli zdecydujesz się przeznaczyć na niego większą kwotę, będzie także doskonałą alternatywą dla robotów kuchennych, które zazwyczaj zajmują dużo miejsca w domu. W małych mieszkaniach blender często okazuje się po prostu niezastąpiony. Urządzenie do smoothie ma również inne zalety, m.in. jest lekkie, łatwo się je przenosi, a utrzymanie sprzętu w czystości nie jest skomplikowane i czasochłonne. Oprócz tego maszyna do smoothie jest uniwersalna i wielozadaniowa, co oznacza, że możesz używać jej do miksowania, rozdrabniania, a często także ubijania produktów. Czym sugerować się, wybierając blender? Poznaj podstawowe zasady, którymi warto się kierować, jeśli chcesz przygotowywać zupy-krem, dodawać do smoothie twarde warzywa lub kruszyć kostki lodu do napojów.
Jaki blender do smoothie wybrać? Wskazówki
Jeśli przed zakupem sprzętu kuchennego spędzasz dużo czasu, czytając opinie o poszczególnych modelach znanych marek, to w przypadku blendera lepiej poświęć chwilę na przyjrzenie się jego rodzajom, parametrom oraz sposobie wykonania. O ile podczas zakupu żelazka niektóre szczegóły konstrukcji nie są aż tak istotne, o tyle w przypadku blendera nawet najdrobniejszy element może zaważyć o jego przydatności i możliwościach zastosowania w kuchni. Podstawowe pytanie, które musisz sobie zadać jeszcze przed zakupem, brzmi: do czego i jak często chcę używać blendera? W zależności od odpowiedzi będziesz oceniać później parametry sprzętu, cenę i dodatkowe funkcje. Inny produkt będzie potrzebny do robienia smoothie warzywnego i kruszenia kostek lodu, a zupełnie inny, jeśli chcesz miksować w nim jedynie drobne, miękkie owoce, takie jak truskawki czy maliny. Zwróć uwagę na: moc i rodzaj blendera, materiał wykonania, rodzaj, ilość, szybkość wirowania ostrzy oraz możliwość ich wymiany, dodatki i akcesoria oferowane przez producenta, zwiększające przydatność urządzenia do robienia smoothie.
Blender kielichowy do smoothie a blender ręczny – jaki wybrać?
Blender kielichowy do smoothie ma zazwyczaj większą moc, która pozwala na miksowanie i rozdrabnianie większej ilości produktów spożywczych, gęstszych i twardszych. Jeśli chcesz kruszyć lód i mrożone warzywa, sprawdzi się znacznie lepiej niż blender ręczny. Większe znaczenie ma jednak moc sprzętu niż rodzaj. Przyrząd do smoothie dobrej jakości zazwyczaj kosztuje więcej pieniędzy, nie da się jednak jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który z dwóch podstawowych rodzajów blenderów jest tańszy. Wszystko zależy od modeli, często zdarza się tak, że sprzęty o podobnych parametrach i identycznym zastosowaniu w kuchni różnią się cenowo nawet o kilkadziesiąt lub kilkaset złotych. Zarówno na kielichowy, jak i na ręczny dobry blender do smoothie warto przeznaczyć więcej niż 100 złotych.
Blender do smoothie – jaką powinien mieć moc?
Sprzęt do smoothie o niskiej mocy nie poradzi sobie z mrożonymi owocami i warzywami. Najtańsze blendery nadają się wyłącznie do miksowania miękkich owoców. Optymalnym rozwiązaniem są blendery o mocy 600 W, z kolei do kruszenia lodu i siekania surowych, twardych warzyw najlepiej sprawdzą się sprzęty o mocy 700–750 W. Do przygotowywania koktajli z ugotowanych wcześniej warzyw oraz np. jarmużu i szpinaku w zupełności wystarczy blender o mocy 300–400 W. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.
Urządzenie do smoothie – jak na jakość wpływa ilość i rodzaj ostrzy?
Im więcej ostrzy ma blender, tym szybciej zmiksują się lub rozdrobnią produkty, z których ma powstać smoothie. Kupując blender, zwróć uwagę również na regulację mocy, zazwyczaj przedstawioną cyframi lub znakami (plusem i minusem). Warto sprawdzić, czy na stronie producenta lub na opakowaniu znajduje się informacja o możliwości wymiany ostrzy na nowe. Nawet najdroższy i najlepszy blender do smoothie po kilku latach nie będzie nadawał się do użycia, jeśli nie będzie takiej opcji.
Blender do smoothie – dodatki i akcesoria
Razem z blenderem można zaopatrzyć się również w przyssawki antypoślizgowe, które zapobiegają przesuwaniu się urządzenia stacjonarnego oraz w wysokie naczynie, w którym będą miksowane składniki. Droższe sprzęty zazwyczaj mają dołączony do opakowania także przenośny zestaw do smoothie, czyli pojemniki, w których można zabrać koktajl do pracy czy na spacer. Wielu producentów, oprócz standardowych końcówek do blenderów ręcznych, oferuje również wymienne końcówki do ubijania i rozdrabniania orzechów.
Z czego powinno być wykonane urządzenie do smoothie?
Najlepiej, aby maszyna do smoothie była wykonana z plastiku oraz stali nierdzewnej. Plastikowe są zazwyczaj pokrywki i uchwyty do blenderów ręcznych, ze stali nierdzewnej produkuje się z kolei ostrza. Dzięki temu sprzęt jest znacznie trwalszy i łatwiejszy do wyczyszczenia.
Zobacz także:
- Blender kuchenny - gadżet, który ułatwi ci pracę w kuchni. Jaki wybrać?
- Czas na koktajle z owoców. Jaki blender sobie z nimi poradzi?
- Blendujemy! Koktajle, zupy i desery
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Ezra Bailey/Getty Images