Banany to cenne źródło potasu. Shake przygotowany na ich bazie więc może być świetnym pomysłem na zdrowy, lekki i wartościowy posiłek. Jakie inne dodatki włączyć do przepisu, by taki koktajl smakował wyśmienicie? Zobacz jak przygotować shake bananowy na kilka sposobów.
Owoce
Przepis na shake bananowy dla dbających o linię
Shake bananowy bez lodów to jedna z dietetycznych odsłon tego rodzaju koktajlu. Zamiennikiem w tym przypadku będzie jogurt naturalny. Przepis na taki shake jest następujący:
Składniki na jedną porcję:
- banan,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- cynamon.
Przygotowanie:
Banana zmiksuj wraz z jogurtem naturalnym oraz miodem. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem wierzch posyp odrobiną cynamonu.
Kolejny fitshake bananowy to taki, który zawiera w swoim składzie masło orzechowe. Wbrew pozorom w takiej odsłonie ten smakowity koktajl jest zdrowy i stanowi świetną propozycję dla osób na diecie. Dlaczego?
Otóż masło orzechowe posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, które - w odróżnieniu od tych nasyconych – nie tuczą, a pozwalają szybciej spalić tkankę tłuszczową. Zamiast tradycyjnego mleka, warto postawić na inny, dietetyczny zamiennik. Shake bananowy z maślanką czy mlekiem roślinnym sprawdzi się tu idealnie. Przepis wykonania może wyglądać tak:
Składniki (na ok. 2 porcje):
- 200 ml mleka roślinnego,
- 2 banany,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- bakalie.
Przygotowanie:
Obranego ze skórki banana zmiksuj z mlekiem. Dodaj płatki owsiane i masło orzechowe i wymieszaj do połączenia składników. Gotowym koktajlem napełnij szklanki.
Shake bananowy z mlekiem
Shake z mlekiem to chyba jedno z popularniejszych wydań tego lekkiego posiłku. W takiej formie często jest serwowany w kawiarniach czy restauracjach w deserowym menu. Banany wraz z mlekiem to dobra kompozycja i do tego niezwykle bogata w wapń i potas. Jakie inne składniki warto dodać, aby ten domowy shake bananowy zadowolił kubki smakowe? Oto przepis na koktajl z mlekiem oraz borówką amerykańską:
Składniki (na ok. 2 porcje):
- 1 banan,
- 200 g borówki amerykańskiej,
- 200 ml mleka,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- cukier,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Banana obierz ze skórki i zmiksuj wraz z borówką oraz mlekiem. Dodaj serek mascarpone oraz cukier puder i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. Brzeg szklanki posmaruj sokiem z cytryny i posyp cukrem. Gotową masę mleczno-owocową delikatnie wlej do szklanek. Shake podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Przepis na shake bananowy z kiwi także smakuje wybornie. Można go przygotować bez mleka. Z kolei shake bananowy z jogurtem naturalnym lub greckim jest jeszcze ciekawszy w smaku i bardziej orzeźwiający. Można go przygotować w następujący sposób:
Składniki (na ok. 2 porcje):
- 2 banany,
- 4 kiwi,
- 1 cytryna,
- 250 ml mleka,
- 200 ml jogurtu greckiego,
- 2 łyżki miodu,
- nasiona chia.
Przygotowanie:
Banan i kiwi obierz ze skórki, a następnie zmiksuj na gładką masę. Do zblendowanych owoców dodaj mleko i jogurt grecki. Dodaj miód, sok z cytryny oraz nasiona chia (w ilości takiej, jaką lubisz). Koktajl możesz podawać lekko schłodzony w wysokich szklankach.
Shake bananowy z lodami
W tej wersji ten smaczny koktajl jest wprawdzie dość kaloryczny, jednak dzięki obecności odrobiny słodyczy jest idealną propozycja na zdrowy deser. Chyba każdy przyzna, że lepiej zjeść taki bananowy shake zamiast spożywać tuczące ciasta czy podjadać inne „śmieciowe” łakocie.
Banany świetnie komponować się będą z takimi smakami, jak czekolada, wanilia, śmietanka, kiwi czy gruszka. Co do dodatków - tutaj można zdać się na kreatywność i poeksperymentować z dekoracją shake'a według własnego pomysłu. Przepis na koktajl bananowy w duecie z lodami może wyglądać następująco:
Składniki (na ok. 4 porcje):
- 500 ml lodów truskawkowych,
- 2 duże banany,
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 4 truskawki,
- listki mięty.
Przygotowanie:
Lody zmiksuj wraz z bananami na gładką masę i umieść w szklankach deserowych. Wierzch udekoruj bitą śmietaną i startą na tarce gorzką czekoladą i brązowym cukrem. Na koniec dodaj listki mięty do dekoracji oraz kilka plasterków świeżych truskawek.
Zobacz także:
- Które warzywa warto jeść jesienią, aby wzmocnić swoją odporność, a których unikać?
- Jaki chleb jest najzdrowszy? "W procesie fermentacji powstają dobre bakterie"
- Smarowanie chleba masłem. Kto odpowiada za ten zwyczaj? Sprawdź przepisy na różne chleby
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/HUIZENG HU